Ataşehir’in En Sorunsuz Mahallelerinden Biri ‘Yenişehir’

2008’de kurulan ağırlıklı olarak İzmir, Aydın, Antalya, Eskişehir, Erzincan, Sivas, Kastamonu ve Sinop ağırlıklı 10 bin civarında nüfusu olan Yenişehir Ataşehir’in en sorunsuz mahallelerinden biri.

Ataşehir’in En Sorunsuz Mahallelerinden Biri ‘Yenişehir’
Ataşehir’in En Sorunsuz Mahallelerinden Biri ‘Yenişehir’

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

2008’de kurulan ağırlıklı olarak İzmir, Aydın, Antalya, Eskişehir, Erzincan, Sivas, Kastamonu ve Sinop ağırlıklı 10 bin civarında nüfusu olan Yenişehir Ataşehir’in en sorunsuz mahallelerinden biri.

Kentleşme sürecini tamamlamış Yenişehir Mahallesi’nin en önemli sorunu İmar İskan Blokları’nın “Kentsel Dönüşüm”ü olarak gösteriliyor. 775 Sayılı Gecekondu Önleme Bölgesi Yasası kapsamında olduğu için bölgedeki hak sahiplerinin tamamının oluru alınması gerekiyor. Bu da İmar İskan Blokları’nda uygulanması istenen dönüşüm projesinin uygulanmasını güçleştiriyor.

Ataşehir Belediyesi tarafından yapılamakta olan, Mozaik Çarşı ve Baraj Yolu bağlantı köprüsü iki aya kadar hizmete giriyor. Sağlık ocağı, Muhtarlık, İSKİ, AYEDAŞ, Postanesi, İGDAŞ, belediyenin halkla ilişkiler birimi, mahalli hizmetler birimleri olan mahallelinin ihtiyacını göreceği mahalle hizmet binasının yapımı tamamlanmak üzere.

Mahalleye yapılan hizmet binası halkın ihtiyaçlarını karışlayacak boyutta. Mahallede tüm çocukların hizmet alabileceği ücretsiz etüt merkezi, bayanlara yönelik meslek edindirme kurslarının düzenleneceği bir binaya ihtiyaçları olduğu ifade ediliyor. 

Yenişehir Mahallesi yerel belediye Ataşehir Belediyesi’nin asli görevlerini çok iyi yaptığı yönünde izlenim oluşmuş. Yapılan ve yapımı devam eden parklarla belediye mahallenin park ihtiyacını da karşılıyor.

 Ağırlıklı olarak sosyal demokrat yapıya sahip olan mahalleden, CHP’ye önemli ölçüde oy çıkması bekleniyor. Büyükşehir de de isimden çok partiye oy verileceği ifade ediliyor.

YENİŞEHİR MAHALLE MUHTAR MUSTAFA ARI’NIN DİLİNDEN YENİŞEHİR

Yenişehir Mahalle Muhtarı Mustafa Arı, yerel yönetim konusunda birikimli oldukça bilgili bir muhtar. Belli ki mahallenin bu gününde muhtarın emeği çok. Muhtar Mustafa Arı’nın mevzuata hakim olmasının, istemesini bilmesinin en önemlisi proje üretebilmesinin, Yenişehir’in gelişmesinde önemi var.

Mahallesine ve sorunlarına hakim Mahalle Muhtarı Mustafa Arı Yenişehir’i Anlatıyor:

775 Sayılı Gecekondu Önleme Bölgesi kapsamında bir alan olan İmar İskan Blokları Toplu Konut İdaresi’nin tasarrufunda. 2007 yılında çıkartılan yasayla 775 sayılı yasa kapsamındaki Gecekondu Önleme Bölgelerinde plan ve proje yapma yetkisi TOKİ’ye devredildiği için burada İstanbul Büyükşehir ve Ataşehir belediyelerinin plan ve proje yapma yetkileri veya burayla ilgili her hangi bir inisiyatifi yok.

Plan yetkisi TOKİ’de olduğu ve 775 Sayılı Gecekondu Önleme Bölgesi kapsamında olduğu için yeni çıkan 6306 Afet Riski Yasası kapsamına alınamıyor. Vatandaşlarımız bu mevzuatı bilmediği için gelip çeşitli vaatlerde bulunan firmalara inanarak proje uygulamayı geciktiriyorlar. Yasa ve mevzuat burada yaşayan hak sahiplerinin kendi yerleri ile ilgili tasarrufta bulunma hakkını elinden almış.

775 Sayılı Gecekondu Önleme Bölgesi Yasası kapsamında proje uygulandığı için hak sahiplerinin tamamı ile anlaşmak zorundasınız. Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 Afet Riski Yasası kapsamına alınırsa üçte iki çoğunluğun kararı yeterli olacaktır proje uygulamak için.  Biz de vatandaşa bu durumu elimizden geldiği kadar anlatıyoruz. Yedi yıllık bir süreç. Öğrendiler artı birçok ayrıntıyı bu güne kadar. Bu sorunu çözebilmemiz için birlik, beraberlik çok önemli. Bu doğrultuda çalışmak için bir dernek kurduk. Dernek üyesi 700 hak sahibi birlikte hareket etme kararı aldık.

Varyap tarafından yapılan çalışmada 850 hak sahibinde imza alındı. Ancak yasa engel olduğu için başarısız olarak bölgeden çekildi. TOKİ, Belediye, Emlak Konut ve Çevre Şehircilik bakanlığı bir toplantı yapıp vatandaşı bilgilendirmelidirler. 

Mozaik Çarşı ve Baraj Yolu bağlantı köprüsü için gerekli olurları aldık. Ataşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan köprümüz iki aya kadar hizmete girecek.

Göreve başladığımda muhtarlığı mühür muhtarlığından çıkarmayı hedeflemiştim. Mahalle için bir proje tasarlamıştık.  İçerisinde Sağlık ocağı, Muhtarlık, İski, Ayedaş, Postane, İgdaş, belediyenin halkla ilişkiler birimi, mahalli hizmetler birimlerinin olacağı bir hizmet binası; ama buraya geldiği zaman tüm sorunlarını giderebileceği, ihtiyacını göreceği mahalle hizmet binası yapıyoruz.  Türkiye’de bulunan 54 bin köy ve mahallelerde böyle bir bina daha yok. Bu proje Türkiye’de tek diyebilirim.

Bu hizmet binasının yapımında desteklerinden dolayı Belediye Başkanımız Battal İlgezdi’ye ve Fen işleri Müdürü Deniz Kutlu’ya mahallem adına çok teşekkür ediyorum. Özellikle Deniz Kutlu’ya projeyi sahiplendiler ve mahalleye böylesine güzel bir binayı kazandırılmasında ciddi destekleri oldular.

Mahallemizde tüm çocukların hizmet alabileceği ücretsiz etüt merkezi projemiz var. Bir de bayanlarımıza yönelik meslek edindirme kurslarının düzenleneceği bir binaya ihtiyacımız var.  Muhtarlığımıza ait iki dönüm yer aldık.

Ataşehir Belediyesi mahallemizde tüm asli görevlerini çok iyi yapıyor. Çöpü, yolu, kaldırımı bu tür çalışmaları çok iyi yapıyor. Yapılan ve yapımı devam parklarla mahallemizde park ihtiyacı da karşılanıyor. Muhtarlık olarak mahalleye en iyi hizmet getiren mahallelerden biriyiz. 

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2013, 21:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER