Patlarsa ABD Yok Olacak

Yellowstone yanardağının püskürmesi halinde Birleşik Amerika haritadan silinmiş olacak

Patlarsa ABD Yok Olacak
Patlarsa ABD Yok Olacak

Yellowstone yanardağının püskürmesi halinde Birleşik Amerika haritadan silinmiş olacak

Birleşk Amerika’nın Vayoming eyaletinde bulunan Yellowstone perkındaki yanardağın püskürmesi tehlikesi Amerikalıları çok endişelendiriyor.

Araştırmacıların kaydettilkleri gibi, yanardağın püskürme ihtimali gayet büyük. Hayvanların Yellowstone parkından kaçışı bunun belirtisidir.

Yellowstone yanardağının etkinliklerini gözetleyen uzmanlara göre, yanardağın uyanmasının feci sonuçlar olabilecek. Yanardağ çukurluğunun yüzölçümü NyuYork’un yüçölçümünen 4 misli büyük. Böylece yanardağın püskürme gücü atom bombasının patlama gücü kadar büyük olur.

Yellowstone yanardağı son l7 milyon yıllık dönemde düzenli olarak püskürüyordu. Püskürmesi sırasında kraterinden büyük miktarda lav ve küller atılıyordu. Kalderası olan yerde Yer kabuğunun kalınlığı 400 metredir. Oysa ki, Yeryüsündeki yer kabuğunun ortalama kalınlığı da 40 kilometre kadardır.

Uzmanların tesbit ettikleri gibi, Yellowstone yanardağı 600 bin yılda bir püskürüyor. Son yapılmış çok şiddetli püskürmesi 640 bin yıldan fazla bir zaman önce yaşandı. Buna göre, bir facianın eşiğinde bulunduğumuz pek muhtemel.

Yanardağ püskürmeye başlayınca kraterinden atılacak küller tüm dünyayı Güneş ışıklarından saklayacak. Yeryüzünde gece karanlığı meydana gelecek,.görünüş uzaklığı 30 santimetreye azalacak. Ülkenin makamları tehlikeli bir bölgeden halkının tahliye edilmesi için şimdilik bir şey yapmıyor.

 Uzmanların fikrince, yanardağın püskürme tehlikesi asteroidin Yere düşmesi tehlikesiyle kıyaslanabilir. Yani ihtimali az iken olası sonuçları feci derecede büyük olabilir.



Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2014, 21:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER