Ermenilerin Ziraat Bankasına açtığı davyı reddetti

BD Federal Bölge Mahkemesi, bir Ermeni tarafından TC Merkez Bankası ve devletin sahip olduğu Ziraat Bankası aleyhine açılan davanın politik olduğunu belirterek davayı düşürdü.

Ermenilerin Ziraat Bankasına açtığı davyı reddetti
Ermenilerin Ziraat Bankasına  açtığı davyı reddetti

ABD Federal Bölge Mahkemesi, bir Ermeni tarafından TC Merkez Bankası ve devletin sahip olduğu Ziraat Bankası aleyhine açılan davanın politik olduğunu belirterek davayı düşürdü. 26 Mart'ta kararını açıklayan Mahkeme, Ziraat Bankası ve TC Merkez Bankası'nın devletlerarası hukuk gereği yargılanamayacaklarını belirten savunmasını ise haksız buldu.
 
15 ay önce iki banka Los Angeles'ta bulunan mahkemeye verdiği yanıtta, 1915 olayları sırasında el koyulduğu iddia edilen Ermeni arazileri hakkında açılan davadan Türkiye devletinin muaf olduğunu belirterek davanın düşürülmesini istemişti.
 
Aralık 2010'da Alex Bakalian adına açılan dava, iki bankanın Ermenilerden arazi çaldığını ve bunlar üzerinde kâr elde ettiğini iddia ediyor. Adana bölgesinde yaşayan Ermenilerin üçüncü kuşak torunu olan Bakalian tazminat talep ediyor. Edinilen bilgiye göre Türkiye Cumhuriyeti henüz dava için mahkemeye bir temsilci göndermedi.
 
ABD yasalarına göre devletler aleyhine açılan davalar genellikle düşürülüyor. Fakat mahkeme açılan davanın ABD'yle de bağlantılı olan bir ticari ilişki olduğuna ve burada devletin yargı dokunulmazlığının var olmayacağına karar verdi. Mahkeme, Ermeni tehciri sırasında büyük insan hakları ihlalleri yaşandığını gerekçe göstererek, Ermenilerin Osmanlı vatandaşlığından çıkarılsalar da mülklerine el koyulmasının bir uluslararası hak ihlali olduğunu belirtti. Mahkeme davaya devam edilmesinin ABD'deki federal mahkeme kararlarıyla ve Türkiye'nin imzacı olduğu anlaşmalarla uyumlu olduğunu vurguladı.
 
Mahkeme dava konusunda yetkili olduğuna karar verse de, nihai olarak konunun politik bir sorun olduğunu ifade ederek davayı düşürdü. Ermenilerin 9. Temyiz Mahkemesi'ne konuyu götürmeye hazırlandıkları öğrenildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2013, 23:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER