Dünya'nın en büyük doğal afeti abd'de yaşanacak

ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan Yellowstone süper volkanının patlayacağına dair her geçen gün daha fazla işaret gün yüzüne çıkıyor.

Dünya'nın en büyük doğal afeti abd'de yaşanacak
Dünya'nın en büyük doğal afeti abd'de yaşanacak

ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan Yellowstone süper volkanının patlayacağına dair her geçen gün daha fazla işaret gün yüzüne çıkıyor.

Yellowstone Ulusal Parkı'nda bizonların ardından geyiklerin de sürü halinde kaçması, süper volkanın patlama işareti olarak görülüyor. ABD, bölgede yaşayan vatandaşlarına kapısını açan ülkelere 10 milyar dolar ödemeyi taahhüt etti.

ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan Yellowstone süper volkanının patlayacağına dair her geçen gün daha fazla işaret gün yüzüne çıkıyor. Son olarak Wyoming'de 30 Mart'ta yaşanan depremin ardından bizonların kaçtığı Yellowstone Ulusal Parkı'ndan şimdi de geyik sürülerinin kaçtığı kaydedildi. ABD yetkilileri yapılan incelemeler sonucu volkanın önümüzdeki 10 yıl içinde patlayacağını açıklayarak bir an önce tedbir çalışmalarına başladı. Yapılan açıklamada fay hattı üzerinde bulunan Kaliforniya ve Alaska'da olacak bir depremden Yellowstone Yanardağı'nın da etkileneceği belirtildi.
 
Güney Afrika'dan ret

Sismoloji uzmanları, Yellowstone süper volkanın patlaması durumunda tüm Kuzey Amerika bölgesinin harap olacağını belirtiyor. Uzmanlar bir süper volkan olarak tanımlanan Yellowstone Yanardağı'nın normal volkanlara göre 100 kat daha güçlü olduğu ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olabileceği hatta bir medeniyeti yok edebileceğini belirtti. Fransa'nın Grenoble bölgesinde bulunan Bilimsel Araştırma Ulusal Merkezi'nde görev yapan Dr. Jean- Philippe Perrillat de ABD'de 10 yıl içinde Yellowstone Yanardağı'nın patlamasının çok muhtemel olduğunu açıkladı. Yellowstone'da yapılan ölçümlerde normal seviyeye göre 100 kat daha fazla helyum gazının tespit edilmesinin de volkan patlamasının en büyük işaretlerinden biri olduğu belirtilmişti. ABD yönetiminin volkanın patlama olasılığına karşı bir dizi önlem almaya başladığı kaydedildi. Yönetim, volkan patlaması durumunda bölgede yaşayan vatandaşları için başka ülkelerden yardım istedi. ABD hükümeti vatandaşlarına kapılarını açan ülkelere 10 milyar dolar ödeyeceğini belirtti. Amerika'nın tahliye planına Brezilya, Arjantin ve Avustralya'nın katıldığı ancak Güney Afrika'nın yardım planına katılmayı kabul etmediği açıklandı. Yellowstone volkanının patlaması durumunda Güney Afrika'nın bölgede yaşayan vatandaşların kışı geçirebilecekleri en uygun bölgelerden biri olduğunu açıklamıştı. Ancak Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ABD'nin planının tüm detayları hakkında haberdar olduklarını ancak kabinenin ABD'nin teklifini reddettiği kaydedilmişti.
 


Dünyanın Başına Gelebilecek En büyük ikinci felaket


Yellowstone Yanardağı en son 600 bin yıl önce patlamış ve patlamalar geniş bir bölgede etkili olmuştu. Yellowstone'da meydana gelmesi beklenen volkan patlaması, yeryüzüne meteor çarpmasından sonra dünyanın başına gelebilecek en büyük ikinci felaket olarak kabul ediliyor. Volkanın sismograflar tarafından devamlı olarak 45 noktasından incelendiği ve ABD yönetiminin volkan patlamasını haftalar öncesinden tahmin edebileceği, böylelikle bölge sakinlerinin güney yarımküreye transferinin sağlanabileceği ifade ediliyor.
 
Bölgeden kaçan kaçana

Bizonlardan bir süre sonra geyiklerin de sürü halinde kaçmasını değerlendiren uzmanlar, hayvanların parkın altında bulunan volkanik yanardağın harekete geçtiğini hissetmiş olabileceğini düşünüyor. Uzmanlar, havadaki helyum değerlerinin normal değerlerden bin kat daha fazla olmasının volkanik bir etkinliğin yakın zamanda yaşanabileceği konusundaki en büyük kanıtlardan biri olduğunu söylüyor.
 

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER