ABD yeni uçuruma adım adım yaklaşıyor

ABD Başkanı Barack Obama ile Kongre’deki Cumhuriyetçiler, 1 Mart günü başlayacak otomatik harcama kesintilerini önleme konusunda hala büyük görüş ayrılığı içinde.

ABD yeni uçuruma adım adım yaklaşıyor
ABD yeni uçuruma adım adım yaklaşıyor

Barack Obama ile Kongre’deki Cumhuriyetçiler hala büyük görüş ayrılığı içinde.


ABD Başkanı Barack Obama ile Kongre’deki Cumhuriyetçiler, 1 Mart günü başlayacak otomatik harcama kesintilerini önleme konusunda hala büyük görüş ayrılığı içinde.

Kesintilerin hem askeri harcamaları hem de diğer alanları önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Amerikanın Sesi Radyosunun(VOA) haberine göre, Başkan Obama da Birliğin Durumu konuşmasında harcama kesintilerine dikkati çekti: “Bu tür ani ve büyük ölçekli kesintiler, askeri gücümüzü olumsuz etkileyecektir.”

Obama bir basın toplantısında da yanına kesintiler yüzünden işleri tehlikeye giren ilk yardım görevlilerini aldı: “Bu kesintiler, adil ve akılcı değil. Yüzbinlerce kişinin işini kaybetmesine, ekonominin kötüye gitmesine neden olacak. Bu soyut bir fikir değil, insanlar işlerini kaybedecek.” Ancak Cumhuriyetçiler tavize yanaşmıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, “Gelecek 10 yıl içinde dengeli bir bütçeye kavuşmamızı sağlayacak reformlar yapılıncaya kadar kesintiler devam edecek,” dedi.

Çay Partisi hareketinin desteklediği Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul da aynı görüşte: “İki parti de çok para harcadı, sözünü dinlemek durumunda oldukları çıkar gruplarını korumak için halkın vergilerini har vurup harman savurdu.”

Siyasi gözlemci Norm Ornstein’a göre muhafazakar Cumhuriyetçiler bu konuda çok sert: “Cumhuriyetçiler’in gözleri kararmış durumda. ‘Dengeli bütçe sağlanmayacaksa, kesinti yapmaktan korkmayız, ekonomi kısa süreli zarar görecekse görsün,’ havasındalar.”

Ancak uzman bunun riskli olduğu görüşünde: “Birçok konuda başkanın eli daha güçlü. Halktan aldığı destek hala yüksek. Oysa halk Kongre’ye özellikle de Kongre’deki Cumhuriyetçiler’e hiç güvenmiyor.”

İlerici Politika Enstitüsü’nden Jim Arkedis’e göre kesintiler, uluslararası ve askeri yardımları da etkileyecek. Bu da Amerika’nın müttefiklerini kızdırabilir: “Sanırım bütün dünya, özellikle de Amerika’dan insani veya askeri yardım alan ülkeler kesintilerden hoşnut kalmayacak.”

Başkan Obama da her fırsatta 1 Mart öncesinde Kongre’nin harekete geçerek kesintileri önlemesini istiyor.

amerikaliturk.com

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2013, 23:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109