ABD Türkiye'nin yarısını kaybetti!

ABD'de doğu yakasındaki eyaletleri yıkıp geçen ve ortalığı savaş alanına çeviren Sandy Kasırgası'nın neden olduğu tahribat düşünülenden daha büyük oldu.

ABD Türkiye'nin yarısını kaybetti!
ÖLÜ SAYISI 100'Ü GEÇTİ

ABD genelinde bu akşam saatleri itibariyle ölenlerin sayısı 55'e yükseldi.

Haiti'de de Sandy Kasırgası nedeniyle ölenlerin sayısının 54'e yükseldiği bildirildi. Sivil Koruma Ajansı Müdürü Marie Alta Jean-Baptiste, bir kişinin şiddetli yağmurlar nedeniyle yükselen nehirden geçmeye çalışırken boğulduğunu, bir kişinin ise toprak kayması sonucu öldüğünü açıkladı.

 
50 MİLYAR DOLARLIK YIKIM

Kasırganın ABD'ye maliyeti de beklenenden büyük. Birinci kategoride kasırga olarak öngörülen, ancak yavaş seyretmesi ve soğuk hava akımları ile buluşmasından kaynaklanan enerji birikimi ile, ikinci kategori derecesinde, beklenenden çok daha büyük yıkımlara ve su baskınlarına neden olan Sandy Kasırgası'nın, önceleri 20 milyar dolar olarak görülen maliyetinin, 50 milyar doları geçeceği bildirildi.

İşte kasırga kategorileri:


* Kategori 1: Mobil evler dışındaki binalara zararı yok denecek kadar az. Küçük ve zayıf ağaçlar ile yol işaretlerinde hasara yol açabiliyor. Kıyı bölgelerinde sel baskınları yaratabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 119-153 kilometre arasında değişiyor.

* Kategori 2: Binalarda çatı, kapı ve pencerelerde hasar yaratabiliyor. Mobil evler, bitki ve ağaçlara ciddi zararlar verebiliyor. Kıyılarda ve alçak bölgelerde sel baskınlarına yol açabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 154-177 kilometre arasında değişiyor.

* Kategori 3: Binalarda yapısal hasara ve zayıf duvarların yıkılmasına yol açabiliyor. Mobil evleri ise yerle bir ediyor. Büyük ağaçlar ve trafik işaretlerini devirebiliyor. Kıyı ve alçak kesimlerde küçük yerleşim birimleri sel altında kalabiliyor. Saatteki rüzgar hızı 178-209 kilometre arasında değişiyor.

* Kategori 4: Perde duvarlarda ve çatılarda çok önemli hasarlar yaratıyor. Tüm ağaçlar ve trafik işaretlerini devirebiliyor. Kıyıdan 10 km içeriye kadar olan yerleşim alanlarının boşaltılmasını gerektiriyor. Çok ciddi sel baskınları yaratıyor. Saatteki rüzgar hızı 210-249 kilometre arasında değişiyor.

* Kategori 5: Neredeyse tüm evlerin ve endüstriyel binaların çatılarını uçurabiliyor ya da çökertiyor. Tüm ağaç, trafik işaretleri ve küçük evlerin tamamen yıkılmasına yol açabiliyor. Kıyıdan 10-18 kilometreye kadar yerleşim alanlarının boşaltılmasını gerektirebiliyor. Saatteki rüzgar hızı 250 kilometreyi geçiyor.

 
100 YIL SONRA İLK KEZ

Kasırga yüzünden iki gündür kapalı olan New York Borsası da dün yeniden açıldı. New York Borsası'nın en son 100 yıl önce peş peşe iki gün kapalı kaldığı belirtiliyor.
 

HALK GÖNÜLLÜ OLDU

New York kentindeki Manhattan bölgesinde halk gönüllü olarak belediye yetkililerine yardım ediyor. 700'ü aşkın gönüllü New York sokaklarında görevlilerle birlikte çöp topladı, suların boşaltılmasına yardımcı oldu. Adanın güney bölgesine hala elektrik verilemezken, trafik lambalarının yokluğunda ufak çaplı kazalar meydana geliyor.

 
HELİKOPTERİN İNECEĞİ YER YOK

New Jersey eyaletinin Atlas Okyanusu kıyısını yerle bir eden Sandy kasırgası geride yıkım bıraktı. New Jersey'in sahil kesimindeki hasarı görmek için olay yerine helikopterle giden Vali Chris Christie, "Kıyıda helikopterimin inebileceği bir alan kalmamış'' dedi.

amerikaliturk.com

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2012, 19:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER