Ali Ağaoğlu'nun verdiğ söz piyasaları alt üst edecek

İnşaat sektörünün en önemli isimlerinden Ali Ağaoğlu'nun verdiğ söz piyasaları alt üst edecek gibi görünüyor...

Ali Ağaoğlu'nun verdiğ söz piyasaları alt üst edecek
Vatan gazetesi yazarı Mustafa Mutlu'nun önceki yıllarda yaptığı bazı konutların depreme dayanıklı olmadığını söyleyen müteahhit Ali Ağaoğlu'na yönelttiği "Bu açıklamanızın üzerinden yaklaşık yirmi gün geçti, o konutlarda yaşayanların can güvenliği için ne yaptınız?" sorusuna şaşırtıcı bir yanıt geldi. Ağaoğlu, bugüne kadar yaptırdığı tüm evlerin depreme dayanıklılık testlerini yeniden yaptıracağını ve bu testlerden geçemeyen binaları yıktırarak, daire sahiplerinden hiçbir ücret talep etmeden yeniden yaptıracağının sözünü verdi.

Ağaoğlu projeleri için tıklayın!

ESKİ BİNALARIM YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE DAYANIKSIZ SAYILIR

Mutlu'nun, Ağaoğlu'nun sorusuna önce yazılı bir açıklama gönderdi, sonra da telefon etti. Mutlu'nun köşesinde yer verdiği açıklamada Ağaoğlu şu ifadelere yer verdi: "1998 yılında deprem yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek, bu tarihten önce 2. derece deprem bölgesi olarak kabul edilen iller, başta da İstanbul, 1. derece deprem bölgesi ilan edildi. Buna göre, (1975 tarihli) eski yönetmeliğe uygun yapılan tüm binalar, yeni yönetmeliğin tarifine göre 'dayanıksız' hale gelmiş oldu.

Ben bu tespiti yapmak adına; kaçak olsun olmasın, malzemeden çalınmış olsun olmasın, yönetmeliğe uygun yapılmış olsun olmasın, hiç istisna olmaksızın eski binaların tümünün bugünkü deprem güvenliğine uygun olmadığını belirttim. Başta Başbakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olmak üzere, daha birçok bakan, inşaatçılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları da aynı tespiti yapmaktadırlar.

Başbakanımız kendi ifadesinde, Türkiye'deki 19 milyon adet yapı stoku içinde 10 milyonunun yeniden yapılması gerektiğini söyleyerek durumu açıkça gözler önüne serdi.

SIVA ÇATLAĞIMIZ BİLE YOK

Benim (1998'den önce) 1975 yönetmeliğine uygun olarak yaptığım binalar da bu kapsamda değerlendirilmelidir. Benim işaret ettiğim budur. Söz konusu binaların tamamını 1999'daki depremden sonra da kontrol ettirdim. Tek bir sıva çatlağına bile rastlamadık. Bu binalarda oturanlar rahat olsun.

Ancak bu benim işaret etmek istediğim meseleyi hafifletmez. İnşaat sektöründe malzemenin, işçiliğin, teknolojinin, mühendislik faaliyetlerinin yetersiz olduğu ve denetlenmediği yıllarda yapılan binaları bugünkü yönetmeliklere göre yeniden yapmak, hepimizin ve en başta da ülkemizin menfaatinedir. Deprem yıkıp yapmadan biz yapalım diyorum. Olası bir İstanbul depreminde İstanbul'a ordu bile giremez diyorum. Depremde ölen şanslıdır diyorum. Bunu sadece ben değil, tüm yetkililer biliyor ve kabul ediyor. Buna göre plan ve program yaparsak, kentsel dönüşümü doğru ve hızlı bir biçimde uygularsak, Türkiye bu acıları bir daha yaşamaz."

AĞAOĞLU'NDAN MÜTHİŞ BİR SÖZ

Ağaoğlu, açıklamasının ardından Mutlu'yu telefonla da aradı ve bu kez çok ses getirecek bir de söz verdi.

"Şimdi talimat veriyorum. Eski yönetmeliğe göre inşa ettiğim bütün binaların depreme dayanıklılık testlerini tıpkı 1999'da olduğu gibi yeniden yaptıracağım ve sonuçları sizinle paylaşacağım. Ve yine söz veriyorum ki; o testlerden geçemeyen binalar olursa; hepsini yıktırıp, kimseden beş kuruş almadan yeniden yaptıracağım."
 
 AĞAOĞLU ŞİRKETLER GRUBU Adres  - Telefon - Projeleri

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER