Mehmet Ali Talat Fasl-ı Siyaset'in konuğu

Bugüne kadar Türkiye'den çok önemli konukları ağırlayan Fasl-ı Siyaset artık sınırları aştı. AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı, Kadıköy'ün markası halini alan ''Fasl-ı Siyaset'' Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı 80. programına getirterek uluslararası marka tescilini de almış oldu.

Mehmet Ali Talat Fasl-ı Siyaset'in konuğu

Kadıköy Teşkilatı 11 yıldır aralıksız olarak sürdürdüğü ve Kadıköy'ün markası haline gelen Fasl-ı Siyaset, konuk ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, konuşmacı olarak katıldığı programda  ''Kıbrıs sorunu ve çözümü ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kozyatağı BY Otel'de yapılan etkinlikte Uluslararası areneda önem arz eden konuları dile getiren Mehmet Ali Talat, salonu tamamen dolduran ilgili insanları Kıbrıs konusunda aydınlattı. Moderatörlüğünü İlçe Başkan Yardımcısı Av. İsa Mesih Şahin'in yaptığı 80. Fasl-ı Siyaset Programı'na İstanbul 1. Bölge Milletvekilleri  Av. Belma Satır ve Osman Boyraz, İlçe Başkanı Av. Hurşit Yıldırım, Kurucu İlçe Başkanı Ömer Abamor, Zeytinburnu İlçe Başkanı Bahattin Ünver, İl Genel Meclis Üyesi Mükayil Bektaş, İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sureyya Yılmazer, İlçe Yürütme ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Kadın Kolları Başkanı İnci Akbulak, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Av. İsa Sinan Göktaş ve Kadıköylüler katıldı.

Kıbrıs sorunu, geçmiş ve bugün

İlk kez kendi döneminde Rum Kesimi ile KKTC arasında atılan bazı adımlar atıldığını söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''Kıbrıs sorunu ulaslararası bir sorundur ve uluslararası toplumun sürekli gündemindedir. Bu sorun tüm yünleriyle bilinmesine karşın çözülmemiştir. Annan Planıyla Kıbrıs sorununun akışı değişmiştir. 2003 yılında Kıbrıs'ın AB,'ye girmesi ile parametreler değişmiştir. Yakınlaşma kağıtlarının önemi, rolü, BM'nin çözüm önerilerinden daha etkili olmuştur. İlk kez Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanlığı, yani benim  dönemimde Rum Kesimi ile KKTC arasında atılan bazı adımlar olmuştur'' dedi.

Uluslararası hukuk devletlerarası hukuktur

Uluslararası hukuk KKTC olarak ülkenin ilan esilmesini kınadı diyen Mehmet Ali Talat, ''Güvenlik Konseyi, bu devletin yasa dışı olduğunu öne sürdü. Diplomatların bile KKTC ile görüşmesi engellenmiş oldu. 2004 referandumu sonrası Genel Sekreter bir rapor hazırladı: ''Kıbrıs Türk Halkı'' benim hazırladığım planı kabul etmiştir. ''Rum Kesimi'' ise reddetmiştir. Kıbrıslı Türkler'in izalasyonunun kaldırılması istendi. Güvenlik Konseyi, Çin ve Fransa Rum tarafını destekledi. Fakat rapor ülkenin menfaatine oldu ve bu durum Türkiye açısından da olumlu neticelere doğurdu. Özellikle de AB açısından parlak katkıları oldu. KKTC'nin ekonomisinde belirli bir büyüme ve hareketlilik oldu'' diye konuştu

2010 yılı başında KKTC'de kurulan bir komisyon ( mal/mülkiyet) çalışmalar yaparken AİHM'in olumlu izlenimleri oldu.

KKTC'yi sadece Türkiye tanıyor

KKTC'yi sadece Türkiye'nin tanıdığını ifade eden Talat, ''Uluslaarası Hukukun içine girmeleri Güvenlik Konseyi'nin aldığı karalar yüzünden engllendi. Kıbrıs sorunu çözülmeli. KKTC'yi sadece Türkiye tanıyor ve ancak Türkiye'nin destaği ile ayakta kalabilir. Kıbrıslı Rumlar çözüme ihtiyaç duymadığı için görev KKTC'ye düşüyor, öncülüğü KKTC ve Türkiye yapmalı ve 2004'ten itibaren bunu başaedık. Fakat bugün çözüm ümitleri azaldı'' şeklinde konuştu.

Kıbrıs hepimizin sorunudur

Soru -cevap bülümün hemen ardından kısa bir konuşma yapan İlçe Başkanı'mız Av. Hurşit Yıldırım, ''Sayın Cumhurbaşkanımız öncelikle Kadıköy'e ve Fasl-ı Siyaset Programımıza hoşgeldiniz, şeref verdiniz. Kıbrıs sorunu ve çözüm önerilerini buradan çok güzel özetlediniz., sizlere partim adına teşekkür ederim. Şu iyi bilinmeli ki: Kıbrıs hepimizin sorunudur. Kıbrıs canımız, kanımız ve herşeyimizdir. Bunun içindirki bu sorunun giderilmesi kendi sorunumuzun giderilmesi gibidir'' dedi. Fasl-ı Siyaset artık bir marka halini aldğını ifade eden Başkanı Av. Hurşit Yıldırım, ''Bu programımızın mimarı şu an salonumuzda bulanan Kurucu İlçe Başkanı Sayın Ömer Abamor'dur. Huzurlarınızda kendisne teşekkür ediyorum'' diye konuştu. Başkanı Yıldırım, programın sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a KKTC'ye verdiği önemli hizmetlerden dolayı bir plaket ve Fasl-ı Siyaset'in konuğu olduğu için  Kütahya Çini Sanatı örneklerinden bir tabak takdim etti. Ayrıca Kadın Kolları Başkanı İnci Akbulak Mehmet Ali Talat'ın eşleri Oya Talat Hanımefendiye bir çiçek verdi.
Haber: Lerzan Tuğba Şahin - Pınar Tüğhan



Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2012, 07:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER