Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak merkezlerinde verilen eğitimlerde genellikle ilk üç gün teknik bilgiler ile birlikte kar üzerinde pratik yapılmaya başlanırken 4. günde sporcular piste çıkabilirler.

Kayak Nasıl Yapılır?
Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak kar üzerinde çeşitli estetik hareketlerle yapılan ve kullanılan malzemelere göre değişik isimler alan bir spordur. Temel olarak:

    Snowboard
    Alp disiplini
    Biatlon
    Kayaklı koşu
    Serbest stil kayak
    Skiboarding
    Kayakla atlama
    Kuzey kombine
    Skibob dallarına ayrılır.


Birden fazla türü olan kayağın esas olarak nasıl yapıldığını anlatacak olursak;

    Yeni başlayanlar için öncelikle kayak yapılacak bölgenin çok yüksek olmaması gerekir.
    Geniş ve yuvarlak kenarlı ve geniş topuklu kayak takımları tercih edilmelidir. Böylelikle dengenizi daha rahat sağlarsınız.
    Her spor gibi kayak da eğitmen yardımı ile yapılmalıdır. Kurallarını öğrenmek daha rahat kaymanıza yardımcı olacaktır.
    Ani hareketler yapmamalı ve olası sakatlıklara karşı kendinizi korumalısınız.


Temel bilgilerin alınmasından sonra daha rahat yapabileceğiniz kayak sporunu eğitmenlerinizin önerileri ile daha zevkli hale getirebilirsiniz. Kayak merkezlerinde verilen eğitimlerde genellikle ilk üç gün teknik bilgiler ile birlikte kar üzerinde pratik yapılmaya başlanırken 4. günde sporcular piste çıkabilirler.

Birinci Gün: Kayağın taşınması, kayaklar ile yürüme çalışmaları yapılır. Düşme durumlarında nasıl kalkılması gerektiği öğretilir. Yamaç çıkışları da bu derslerde öğretilir. Kar sapanı öğrenilirken uygulama ile birlikte ayak bileklerinin hareketleri kontrol edilir.

Kayakçı hızını kontrol etmeyi öğrenir. Ağırlık merkezinin belirlenmesi ile hareketlerin kontrollü yapılması sağlanır. Eğitmen eşliğinde sporcunun kendini kasması ve heyecanlanması engellenir. Bu eğitimlerde en önemli amaç kişinin telaşa kapılıp sakatlık oluşturacak hareketlerden kaçınmasını sağlamaktır.

İkinci Gün: Bu aşamada pistte kar sapanı ile dönüşler çalışılır. Her çıkışta eğitmen ve öğrenciler birlikte hareket ederler. Yeterli tekrar yapıldıktan sonra sporcular yamaç kaymaya geçebilirler. Bu esnada vücut düz tutulurken dizler hafif bükülü kalça dışarda olmalıdır.

Üçüncü Gün: Öğrenciler paralel dönüşlere geçerler. Yamaçlardan kaymaya başlayan sporculara eğitmenler uygulanacak hareketleri gösterirler. Burada dönüşe geçmeden batton vurulması, dönerken dizlerin bükülmesi ve ağırlığın verilmesi gereken noktalar öğretilir.

Dördüncü Gün: Artık öğrenciler paralel kaymaya geçerler. Yamaçlarda gövde vadiye dönükken battonlar rahat tutulmalıdır. Kollar yere paralel olur ve bacaklar dizlerden bükülür. Yapılan alıştırmalardan sonra sporcular daha rahat kayabilirler.
 

KAYAK MERKEZLERİ
ADRES VE TELEFONLARI



YOLAÇTI KAYAK MERKEZİ
ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ
SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ
SAKLIKENT KAYAK MERKEZİ
SAKALTUTAN KAYAK MERKEZİ
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ
KARTEPE KAYAK MERKEZİ
KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ
ILGAZ KAYAK MERKEZİ
HAZARBABA KAYAK MERKEZİ
ESENTEPE KAYAK MERKEZİ
ERCİYES KAYAK MERKEZİ
ELMADAĞ KAYAK MERKEZİ
ELEŞGİRT GÜNEYKAYA KAYAK MERKEZİ
BOZDAĞ KAYAK MERKEZİ
Erzincan Bolkar Kayak Merkezi
ERZURUM PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ
BİTLİS KAYAK MERKEZİ
ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ
Kayak Merkezleri
DAVRAZ KAYAK MERKEZİ
ZİGANA KAYAK MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 17:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109