Yunanistan Tarihi, Gezilecek Yerleri, Otelleri, Mutfağı

Tarihçiler Yunanistan tarihini üç büyük bölüme ayırırlar; Eski Yunan tarihi, Orta Devir-Bizans tarihi ve Yeni Yunanistan tarihi.

Yunanistan Tarihi, Gezilecek Yerleri, Otelleri, Mutfağı
Yunanistan Tarihi, Gezilecek Yerleri, Otelleri, Mutfağı

   Yunanistan ve Yunanistan Tarihi

    Tarihçiler Yunanistan tarihini üç büyük bölüme ayırırlar; Eski Yunan tarihi, Orta Devir-Bizans tarihi ve Yeni Yunanistan tarihi. M.Ö. (2000-146) tarihleri arasında hayat süren Eski Yunanlıların bu devirleri de dört bölüme ayrılır; M.Ö. (2000-500) yıllarına kahramanlık seneleri ve ilk olimpiyat seneleri adı verilir. M.Ö. (500-400) yıllarında meydana gelen İran savaşları, medeniyet seneleridir.

    M.Ö. (400-300) yılları eski Yunanlıların gerileme devridir. İskenderin Makedonya, Tiva ve İsparta istilaları bu devre dahildir. M.Ö. (300-146) tarihleri dördüncü ve son devirdir. Bu son devre aynı zamanda Helenistik Dönem de denir. M.Ö. 146 yılında Roma İmparatorluğunun idaresi başlar. Romalılar M.S. 395'te ikiye ayrılınca Yunanlıların Orta Dönem ve Bizans tarihi başlar. Bizans İmparatorluğunun ilk hükümdarı Konstantin'dir.

    Konstantin 330 yılında, Doğu Roma'nın Bizans şehrini alarak ismini "Constantinople" şeklinde değiştirdi. Konstantin'in 378'de ölümüyle birlikte, imparatorluğun 1081'de başlayan gerileme dönemine kadar, sırasıyla Teodosiu, Lostianu, Iraklios, Isavroslar ve Mekadonya dönemleri geçti. Gerileme devri, Fatih Sultan Mehmed Hanın 1453 yılında "Constantinople"u alarak "İstanbul" yapmasıyla son buldu. Böylece yaklaşık 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu tarihe gömüldü.

    Fatih'in İstanbul'u fethetmesi, dünya tarihinin olduğu gibi Yunan tarihinin de dönüm noktasıdır. Artık Yunan Devleti kalmamış ve Yunanistan toprakları bir Osmanlı eyaleti olmuştu. Atina 1458 sonbaharında Osmanlı topraklarına katıldı. Fatih Sultan Mehmed Han hemen Atina'ya geldi ve dört gün kaldı. Türk ve Yunan arşivlerine göre Atina'da Türk idaresi zamanında tekke, küçük kervansaray, çeşme ve sebillerin dışında 9 cami ve tam teşekküllü bir medrese yapılmıştı. Bunlar; Mescidi İsmaili, Fethiye Camii, Yeni Cami, Aşağı Şadırvan veya Voyvoda Camii, Sofya veya Hüsnü Bey Camii, Sütunlu Cami, Akropol eteğindeki cami, Küçük Cami, Kafisiye Kazası Camii ve Ravaklı Medrese. Osmanlıların 400 sene hakim olduğu bu yerlerdeki eserlerden bugün minaresi yıkılmış iki camiyle bir medrese kapısı kalmıştır. Diğerlerinin ise izleri bile kalmamıştır..

    Yunanlılar 400 yıl kadar rahat ve huzur içinde Osmanlı tebeası olarak yaşadı. 1821 yılında, Osmanlı Devletinin gerilemeye başladığı dönemlerde, Avrupalıların kışkırtmalarıyla Yunan isyanı çıktı. İsyandan sekiz yıl sonra Yunanistan Krallığı kuruldu. 1832-1913 yılına kadar Danimarka asıllı krallar tarafından idare edildi.

    Yunanistan, bundan sonra 1923 yılına kadar Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve iç karışıklıklarla uğraştı. Müttefiklerin yardımıyla Yunanlılar "Megalo İdea" hülyası ile, "Helen İmparatorluğu"nu yeniden kurmak üzere 15 Mayıs 1919'da İzmir'i Batı Anadolu topraklarını işgal ettiler. Çok geçmeden, Türk Ordusu karşısında tutunamayarak 1922'de hayalleriyle birlikte denize döküldüler.

    Bu yenilgiyle birlikte Yunanistan'da iç karışıklıklar başgösterdi. 1923 yılında yapılan halk oylamasıyla Yunanistan Cumhuriyeti ilan edildi. Fakat 1926'da General Theodoros Pangalos diktatörlüğünü ilan etti. 1935 yılında monarşik idare yeniden ortaya çıktı ve Helen Kralı, George II, tahta geçti. İkinci Dünya Savaşı patlak verince, Yunanistan 1940 yılında İtalya'dan bir ültimatom aldıysa da bunu reddetti. Fakat ardından Alman, İtalyan ve Bulgarlar ülkeyi işgal etti.

    1944 yılında işgal kuvvetleri ülkeden çekildi. Ülkede tekrar iç karışıklıklar başgösterdi. Ülkeye sızmış komünist güçler, Kralcılar ve İngiliz birlikleri tarafından mağlup edildi. 1947'de yapılan yeni bir halkoylamasıyla George-II, idareyi eline aldı. Daha sonra yerine kardeşi Paul-I geçti.

    Komünistler 1947-1949 yılları arasında tekrar karışıklıklar çıkardılarsa da, ABD'nin yardımıyla dağıtıldılar. 1963 yılına kadar ülke, Karamanlis hükümetince yönetildi. Bu tarihteki seçimleri Merkez Partisi kazandı. Ülke içinde yeniden karışıklıklar çıktı 1967 yılında Albay Papadopoulos ihtilalle idareyi eline geçirdiyse de 1973 yılında General Demetrius'un yeni bir ihtilaliyle idareyi kaybetti. 1974 yılında Kıbrıs problemi ortaya çıktı. Türk ordusunun "Barış Harekatı" Yunanistan'da iktidar değişikliğine sebep oldu. Yunan askeri cuntası dağıldı. Yerine Karamanlis hükümeti geldi.

    Yunanistan, 1974 yılında referandumla yeniden Cumhuriyet oldu. 1981'de Avrupa Ekonomik Topluluğuna katıldı. 1981 ve 1985 seçimlerini PASOK (Panhelenik Sosyalist Hareket) partisi kazandı. Haziran 1989'da yapılan seçimlerde PASOK ikinci parti durumuna düştü. Seçim sonuçları hiçbir partiye hükümet kurma imkanı vermedi.

    Geçici hükümet altında Kasım 1989'da yapılan erken seçimlerde de hiçbir parti hükümet kuramayınca, Nisan 1990'da yeniden ikinci kez erken seçime gidildi. Meclisteki sandalye sayısının bir fazlasını kazanan Yeni Demokrasi Partisi hükümet kurdu. Hükümetin kurulmasından sonra yapılan seçim neticesinde Karamanlis ikinci kez cumhurbaşkanı oldu.



 Yunanistan, Coğrafi Verileri

    Konum: Güney Avrupa'da, Ege Denizi, İon denizi ve Akdeniz kıyısında, Arnavutluk ile Türkiye arasında yer almaktadır.
    Coğrafi konumu: 39 00 Kuzey enlemi, 22 00 Batı boylamı
    Haritadaki konumu: Avrupa
    Yüzölçümü: 131,940 km²
    Sınırları: toplam: 1,210 km
    sınır komşuları: Arnavutluk 282 km, Bulgaristan 494 km, Türkiye 206 km, Makedonya 228 km
    Sahil şeridi: 13,676 km
    İklimi: Ilıman, kışlar yumuşak ve nemli, yazlar kuru ve sıcak geçer.
    Arazi yapısı: Dağlar denizden başlayarak bir silsile oluşturmaktalar. Kuzeydoğuda billurlu dağlar, batıda Dinar sistemine bağlı sıradağlar ve Ege Denizinde adalar yer almaktadır.
    Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Akdeniz 0 m
    en yüksek noktası: Olimpos Dağı 2,917 m
    Doğal kaynaklar: Boksit, linyit, manganez, petrol, mermer, hidro enerji
    Doğal kaynakları: tarıma uygun topraklar: %19
    daimi ekinler: %8
    otlaklar: %41
    ormanlık arazi: % 20
    diğer: %12 (1993 verileri)
    Sulanan arazi: 13,140 km² (1993 verileri)
    Doğal afetler: Ara sıra depremler



    Yunanistan Nüfus Bilgileri

    Nüfus: 10,623,835 (Temmuz 2001 verileri)
    Nüfus artış oranı: %0.21 (2001 verileri)
    Mülteci oranı: 1.96 mülteci/1,000 nüfus (2001 tahmini)
    Bebek ölüm oranı: 6.38 ölüm/1,000 doğan bebek (2001 tahmini)
    Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 78.59 yıl
    erkeklerde: 76.03 yıl
    kadınlarda: 81.32 yıl (2001 verileri)
    Ortalama çocuk sayısı: 1.33 çocuk/1 kadın (2001 tahmini)
    HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.16 (1999 verileri)
    HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 8,000 (1999 verileri)
    HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 100 den az (1999 verileri)
    Ulus: Yunan
    Nüfusun etnik dağılımı: Yunanistan %98, diğer %2
    Din: Yunan Ortodoksları %98, Müslümanlar %1.3, diğer %0.7
    Diller: Yunanistan %99 (resmi), İngilizce, Fransızca
    Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
    toplam nüfusta: %95
    erkekler: %98
    kadınlar: %93 (1991 verileri)



    Yunanistan Yönetimi

    Ülke adı: Resmi tam adı: Yunan Cumhuriyeti
    kısa şekli : Yunan
    Yerel tam adı: Elliniki Dhimokratia
    yerel kısa şekli: Ellas or Ellada
    eski adı: Yunanistan Krallığı
    Yönetim biçimi: Parlamenter Cumhuriyet
    Başkent: Atina
    İdari bölümler: 51 bölge ve 1 bağımsız bölge; Ayion Oros (Mt. Athos), Aitolia kai Akarnania, Akhaia, Argolis, Arkadhia, Arta, Attiki, Dhodhekanisos, Drama, Evritania, Evros, Evvoia, Florina, Fokis, Fthiotis, Grevena, Ilia, Imathia, Ioannina, Irakleion, Kardhitsa, Kastoria, Kavala, Kefallinia, Kerkyra, Khalkidhiki, Khania, Khios, Kikladhes, Kilkis, Korinthia, Kozani, Lakonia, Larisa, Lasithi, Lesvos, Levkas, Magnisia, Messinia, Pella, Pieria, Preveza, Rethimni, Rodhopi, Samos, Serrai, Thesprotia, Thessaloniki, Trikala, Voiotia, Xanthi, Zakinthos
    Bağımsızlık günü: 1829 (Osmanlı İmparatorluğu)
    Milli bayram: Bağımsızlık günü, 25 Mart (1821)
    Anayasa: 11 Haziran 1975; Mart 1986 tarihinde yeniden düzenlenmiştir.
    Üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: AG (Avustralya Grubu), BIS (Uluslararası İmar Bankası), BSEC (Karadeniz Ekonomik İşbirliği), CCC (Gümrük İşbirliği Konseyi), CE (Avrupa Konseyi), CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı), EAPC (Avrupa - Atlantik Ortaklık Konseyi), EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası), ECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu), EIB (Avrupa Yatırım Bankası), EMU (Avrupa Ekonomi ve Para Birliği), Avrupa Birliği, FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), G- 6, IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICC (Milletlerarası Ticaret Odası), ICFTU (Uluslararası Serbest Ticaret Birlikleri Konfederastonu), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IDA (Uluslararası Kalkınma Birliği), IEA (Uluslararası Enerji Ajansı), IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), IHO (Uluslararası Hidrografi Örgütü), ILO (Uluslarası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), Inmarsat (Uluslararası Denizcilik Uydu Teşkilatı), Intelsat (Uluslararası Telekomünikasyon ve Uydu Örgütü), Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), IOM (Uluslararası Göçmen Teşkilatı), ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü), ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği), MINURSO (BM Bati Sahra Referandum Misyonu), NAM, NATO (Kuzey Atlantik Asemblesi), NEA (Nükleer Enerji Kurulu), NSG, OAS (Amerika Devletleri Teşkilatı), OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü),OPCW, OSCE (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü), PCA (Daimi Hakemlik Mahkemesi), UN (Birleşmiş Milletler), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNESCO (Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği), UNIDO (Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UNIKOM (BM Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu), UNMIBH (BM Bosna Hersek Misyonu), UNOMIG (BM Gürcistan Gözlem Misyonu), UPU (Dünya Posta Birliği), WEU (Batı Avrupa Konseyi), WFTU (Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WToO (Dünya Turizm Örgütü), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü), ZC


    Yunanistan  Ekonomik Göstergeler

    Ekonomiye genel bakış: Yunanistan, milli gelirinin yarısını karşılayan özel sektöre dayalı kapitalist ekonomiye sahip olduğu halde, devlet, girişimlerinin bazılarını da özelleştirmeyi planlamaktadır. Turizm, döviz kazancı sayesinde ülke gelirinin büyük bir oranını karşılayan endüstridir.
    GSYİH: Satınalma Gücü paritesi - 181.9 milyar $ (2000 verileri)
    GSYİH - reel büyüme: %3.8 (2000 verileri)
    GSYİH - sektörel bileşim: tarım: %8.3
    endüstri: %27.3
    hizmet: %64.4 (1998)
    Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %3.1 (2000 verileri)
    İş gücü: 4.32 milyon (1999 verileri)
    Sektörlere göre işgücü dağılımı: endüstri %21, tarım %20, hizmet %59 (2000 verileri)
    İşsizlik oranı: %11.3 (2000 verileri)
    Endüstri: Turizm, gıda, tütün, tekstil, kimyasallar, ****l ürünleri, madencilik, petrol
    Endüstrinin büyüme oranı: %7 (2000 verileri)
    Elektrik üretimi: 46.432 milyar kWh (1999)
    Elektrik tüketimi: 43.343 milyar kWh (1999)
    Elektrik ihracatı: 1.65 milyar kWh (1999)
    Elektrik ithalatı: 1.811 milyar kWh (1999)
    Tarım ürünleri: Buğday, mısır, arpa, şeker pancarı, zeytin, domates, şarap, tütün, patates, et ve süt ürünleri
    İhracat: 15.8 milyar $ (2000)
    İhracat ürünleri: Sanayi malları, yiyecek ve içecek, petrol ürünleri
    İhracat ortakları: AB %49 (Almanya %15, İtalya %13, İngiltere %6), ABD %6 (1999)
    İthalat: 33.9 milyar $ (2000)
    İthalat ürünleri: Endüstri malları, gıda maddeleri, yakıtlar, kimyasallar
    İthalat ortakları: AB %66 (İtalya %15, Almanya %15, Fransa %9, İngiltere %6) (1999)
    Dış borç tutarı: 57 milyar $ (2000 verileri)
    Para birimi: Euro (EUR)
    Para birimi kodu: EUR
    Mali yıl: Takvim yılı



   Yunanistan  İletişim Bilgileri

    Kullanılan telefon hatları: 5.431 milyon (1997)
    Telefon kodu: 30
    Radyo yayın istasyonları: AM 26, FM 88, kısa dalga 4 (1998)
    Radyolar: 5.02 milyon (1997)
    Televizyon yayını yapan istasyonlar: 36 (1995)
    Televizyonlar: 2.54 milyon (1997)
    Internet kısaltması: .gr
    Internet servis sağlayıcıları: 27 (2000)
    Internet kullanıcıları: 1.33 milyon (1999)


    Ulaşım ve Taşımacılık

    Demiryolları: 2,548 km
    Karayolları: 117,000 km (1996)
    Su yolları: 80 km
    Boru hatları: Ham petrol 26 km; petrol ürünleri 547 km
    Limanları: Alexandroupolis, Elefsis, Irakleion (Crete), Kavala, Kerkyra, Chalkis, Igoumenitsa, Lavrion, Patrai, Peiraiefs (Piraeus), Thessaloniki, Volos
    Hava alanları: 81 (2000 verileri)
    Helikopter alanları: 2 (2000 verileri)


 YunanistanPOPÜLER  ŞEHİR

Atina

    

Mikanos
    
Yunanistan Gidilecek En Uygun Zaman     Nisan- Eylül Arası

Dil     Yunanistan %99 (resmi), İngilizce, Fransızca
Para Birimi     Euro (EUR)



Vize     
Lacivert Pasaport(Vize Var)
Yesil Pasaport(Vize Var)
Gri Pasaport(Vize Yok)
Kırmızı Pasaport(Vize Yok)

Saat Farkı     Yok
Ortalama Uçuş Süresi     1,5 saat
GSM Operatörü     
TURKCELL
VODAFONE
AVEA
Başkent Atina
Telefon Kodu     30
Acil Telefonlar
Ambulans 112/166
Yangın     112/199
Polis     112/100

 YunanistanYurt dışı Büyük Elçilik

VASSILEOS GHEORGIOU B'8 10674 ATHENS, GREECE 00 30 210 726 30 00
[email protected]

Türkiye Konsolosluk Veya Fahri Konsolosluk Telefonu 0212 - 293 10 78
Türkiye Elçilik Telefonu     0312 - 436 88 60

Elektrik     220V 50 Hz
Gsm Not     Farklı ülkelerde farklı iletişim teknolojileri kullanılmaktadır. Telefonunuz gittiğiniz ülkede kullanılan frekanslara uyumlu değilse gittiğiniz ülkede telefon kiralamanızı öneririz.

Bahşiş     Servis ücreti faturaya ekleniyor.Bahşiş bırakmak sizin kararınız.genelde ufak bir miktar kadar bırakılır.





Atina Genel Bilgiler

atina acropolis

Acropolis Harabeleri
      
Savaşların, çekişmelerin , kinlerin ötesinde barış içinde yaşayan bir şehir, insanların fikirlerini özgürce söyleyebildiği, zaferlerde yaşanan sevincin, tanrılara adanan tapınaklara dönüştüğü ve çevresindeki diğer şehirlere örnek olan bir şehir. Matematiğin, felsefenin, tiyatronun, heykel sanatının, siyasetin ve mimarinin eşsiz isimlerinin yaşadığı, tarihindeki pek çok önemli olayın tanrısal boyutunun mitolojik hikayelere dönüştüğü bir şehir... İşte bu şehir, komşumuz Yunanistan’ın başkenti Atina. Atina’yı gezmeye ünlü Panthenon tapınağından başlıyorum. Çağının en büyük mimarı Phedias tarafından akıl tanrıçası Athena için yapılan tapınak, 2500 yıldır tarihin en yıpratıcı rüzgarlarına rağmen tüm ihtişamı ile Atina şehrinin gururu olarak ayakta duruyor. Akropolis’i dolaşıyorum... “Kentin yukarı bölümü” anlamına geliyor bu sözcük. Akropolis’ten baktığımda, bütün Atina ayaklarımın altına seriliyor.

atina havaalani

Atina Havalimanı


Çağının en büyük mimar ve heykeltıraşlarının eşsiz bir eseri olarak pırıl pırıl parlıyor Akropolis. Zaten Atina’da her an, tanrılarla koyun koyunasınız! Plaka, dar sokakları, renkli ve küçük bahçeli evleri ile tipik bir Yunan mahallesi. Dokusu bozulmadan korunmaya çalışılan bu tarihi mahallede gündüzleri cafeler, geceleri de tavernalar cıvıl cıvıl. Zaten Atina’ya gelip de Plaka’yı görmeden gitmek mümkün değil. Plakanın içinde yer alan eski pazar yeri olan Agora’yı gezdikten sonra, Yunanlıların yaz kış vazgeçemedikleri kutsal (!) içecekleri frapelerini içmek üzere, asırlık çınarların gölgesindeki Diyojen Café’de bir mola vererek çevredeki yaşamı gözlemleyebilirsiniz. Bu cafede anlatılan bir efsaneye göre, Büyük İskender ordusu ile Atina’ya geldiği zaman Diyojen’le burada karşılaşmış. Diyojen bir fıçı içinde kitabını okurken, Büyük İskender yanına gelerek “Dile benden ne dilersen” demiş. Diyojen ise güneşini engelleyen İskender’e kafasını bile kaldırmadan “Gölge etme başka ihsan istemem” cevabını vermiş... 400 yıllık Osmanlı egemenliği sırasında burada bir mahalle kuran Türkler, geride maalesef elle tutulabilir bir eser bırakmamışlar. Bugün Monastraki’de müze olarak kullanılan cami dışında kayda değer bir eser göremiyorsunuz. Plaka’dan Pandrosou caddesine doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkan Metropolis Kilisesi, 1842 ve 1862 yılında yapılan çan kuleleriyle dikkati çekiyor. Kilisenin önündeki ‘Metropoleos’ caddesini geçtikten sonra kalabalığın bir anda artış gösterdiği, en şık alışveriş mağazaları ile bezenmiş ‘Ermou’ caddesi, aklınıza gelebilecek olan her şeyi kolayca bulabileceğiniz bir yer. Bu caddedeki kalabalık sizi kendi içinde eritirken, cadde üzerindeki renkli kostümleri ile gösteri yapan pantomimciler, ilginç şovlar sunan şovmenler ve dans ederek para toplamaya çalışan çingene çocuklar, bu caddenin vazgeçilmez dekorları gibi karşınıza çıkıyor. Ayrıca, bu cadde üzerinde alışveriş yapan Atinalıların cep telefonları ile yüksek sesli konuşmaları arasından sıyrılan melodileriyle laternacıları, caddenin adeta kadrolu sanatçıları olan ve enstrümanları babadan oğul'a devreden bu yorgun savaşçıları, görmek mümkün.


atina universite

Atina'da Üniversite


Avrupa Birliği’nin en ucuz şehri olan Atina’da, sabah erken saatlerde açılan dükkanlarda öğleden sonra saat 15:00’e kadar alışveriş yapmak mümkün. Atina’da Pazartesi ve Çarşamba günleri dükkanlar öğlene kadar diğer günler ise 20:30’a kadar açık. Yunanistan’da 14:30’dan sonra siesta saati. Herkes öğle uykusuna yatıyor ve bu saatte gürültü yapmak kesinlikle yasak. Eğer şansınızı fazla zorlarsanız, kapınızda polisleri görmek işten bile değil. Yazın havaların çok sıcak olmasını bahane ederek böyle bir çalışma sistemi uygulasalar da, işin aslı Yunanlıların “Acele işe şeytan karışır” felsefeleri... Nitekim Amerikalı işadamları Yunanistan’da randevu saptarken muhataplarına “Avrupa saati mi, yoksa Yunan saati mi?” diye sormadan edemiyorlar. Randevusuna saatinde giden bir Yunanlı bulmak çok zor...

Sokaklarda cep telefonları ile yüksek sesle konuşan yayaları, kırmızı ışıkta geçip “pembe ışıkta geçtiğini” iddia eden şoförleri, yolun tam ortasına otomobili bırakarak bir dükkana giren insanları ile de İstanbullulara hayli benziyorlar doğrusu... Ermou caddesinde kalabalıkla birlikte yukarı doğru yürüdüğünüzde bankaların, havayolu şirketlerinin, bakanlıkların ve cafelerin merkezi olan 24 saat hareketin yaşandığı Syntagma meydanına gelirsiniz. Meydanda hemen karşınızda yükselen parlamento binası Yunanistan’ın ilk kralı Otto ve kraliçe Amalia için yaptırılmış ve 1924 yılından itibaren de parlamento binası olarak kullanılmaya başlanmış.

Parlamento binasının önünde yer alan meçhul asker anıtını bekleyen ve her saat başında seremoniyle nöbet değiştiren, pileli etekleri, siyah ponponlu tahta ayakkabılarıyla ünlü “evzones” askerlerini de izlemeniz mümkün. Özellikle Pazar günleri saat 11:00’de yapılan, büyük bir bando ve gösteri birliği tarafından gerçekleştirilen nöbet törenini, yine bu meydanda yer alan Grande Bretagne Oteli’nin terasından bir şeyler içerek izleyebilirsiniz. Syntagma meydanının yukarısındaki Kolonaki semti, renkli şık butikleri ve cıvıl cıvıl kafeleriyle Nişantaşı’nın Atina versiyonu. Kolonaki meydanında yan yana yer alan renkli kafeleri dolduran gençler, günün ve gecenin her saatinde gençliklerinin tadını çıkarıyorlar. Atinalı gençler, vazgeçemedikleri bir diğer tutkuları olan motosikletleri ile Kolonaki meydanında, kareyi tamamlayan bir doku olarak yerlerini alıyorlar. Buradaki buluşma yerlerinden Da Cappo Café, frape ve espresso içerek sohbet eden şık Yunanlılarla dolu... En şık ve ünlü markaları bulabileceğiniz Kolonaki sokaklarını gezerken politikacıların ve sanatçıların gözde buluşma mekânı Pritanion restaurant-bar’a da uğrayarak, bu restoranın Yunan, İtalyan ve İspanyol mutfağından oluşan lezzetli yemeklerinden tadabilirsiniz. Neo klasik yapıda, iki katlı bu ev, kentin ne popüler restoranlarından. Bu yüzden rezervasyon şart. Kolonaki’de gezerken göze çarpan Lycovittos tepesi üzerindeki Ayios Georgios klisesi, 24 saat misafirlerini ağırlıyor. Atina’ya hakim bir tepe üzerine kurulan bu kilisenin gölgesine sığınarak tüm Atina şehrini seyretmek ayrı bir zevk. Özellikle güneşin battığı saatlerde buradan şehrin değişen yüzünü ve rengini görmek ve bu tepenin mitolojik hikayesini dinlemek insanı gerçekten dinlendiriyor.

Lycovittos tepesinin efsanesine göre; tanrıça Athena, Akropolis’teki tapınağın gökyüzüne çok yakın olmasını istemiş ve fırtınalı bir gecede Pentelli (Pentoli) dağına gidip oradan büyük bir kaya kütlesi çıkarmış. Çıkardığı kaya ile Akropolis’e doğru gelirken 2 karga yanına gelerek kendisine kötü haberler vermişler. Aldığı haberlere öfkelenen Athena elindeki kayayı Atina’nın ortasına düşürmüş ve kuşların peşine takılarak gitmiş. Tepe, işte bu kayaymış...

Atina şehrinin bir diğer yüzü ise, bugün eski Pazar yerini ayıran metro raylarının hemen yanında yer alan Monastraki’deki yeni pazar yeri. Adrionou ve Philllippou caddelerinin kesiştiği yerdeki hareket, bir anda bizim Tahtakale’yi andırıyor. Kullanılmış telefon kartı satan koleksiyoncular, gümüş takılar, kitapçılar, ayakkabıdan askeri monta kadar herşeyi bulabileceğiniz Monastraki bölgesi, renkli yüzleri ile şehrin başka bir gerçeği olarak karşınıza çıkıyor. Özellikle Pazar günleri tamamen renklenen bit pazarı, tarihin ışığını yansıttığı bir ayna gibi çok uzaklardan dikkati çekiyor. Monastraki bölgesinden Apostolou Pavlou caddesine doğru yürürken hemen solunuzda karşılaşacağınız Theseion, dopdolu kafeleri, neşeli üniversite öğrencileri, rengarenk motosikletleri ve mini etekli cesur bayan sürücüleriyle dikkatinizi çekecektir.

Pek çok kafe ve bar bulunan Theseion günün her saatinde eğlenmesini bilen Atina’lıların en gözde mekanlarından. Servis yapan güzel Yunanlı kızlarla iyice renklenen cafeler, gece yüksek volümlü müziğin eşliğinde sabaha kadar dolup boşalıyor. Zaten Atinalılar için hayat saat 22:00’den sonra başlıyor. Genellikle yemeğe saat 22:00 sıralarında çıkıp ardından bir tavernaya gidiyor ve sabahın erken saatlerine kadar eğleniyorlar. Atina’ya gelip de Plaka’da gece saat 22:00’den sonra buzukili bir tavernaya gitmemek, çok şey kaçırmak demek...

Genellikle Plaka’da yer alan, iki katlı eski evlerden taverna haline getirilmiş ve rembetiko tarzı müzik yapan bu mekanlar, tüm turistlerin ilgi odağı. Gerçekten de “caciki, dolmades, fava, ahtopodi ve kalamari” ağırlıklı bir sofrada yudumlanan buzlu uzolar eşliliğindeki rembetiko müziği, gecenin unutulmaz anıları olarak hafızalara kazınıyor. Eğer müzisyenler Türk olduğunuzu anlarlarsa, ardı ardına Türkçe parçaları söylemeye başlıyorlar. Bu sıcak ortamda, size de sahnedeki müzik eşliğinde Atinalı komşularımızla birlikte sirtaki yaparak sabahın erken saatlerine kadar eğlenmek kalıyor. Atina’da gezilecek yerlerin başında gelen eski adı Türko Liman olan bugün ise “Mikro Liman” olarak adlandırılan bu küçük limandaki sayısız restaurant, cafe ve barlar, gece olunca Atina’lılarla turistlerin sahneyi ele geçirdikleri bir dekora dönüşüyor.

Buraya gelen ünlü Türkleri ağırladığı için kendini ayrıcalıklı gören Zorba Restaurant, zengin deniz ürünlerinden oluşan mutfağı ile dikkat çekiyor. Limanı bir gerdanlık gibi saran bu restoranlar, gece boyunca “misafirlerine” en iyi hizmeti verebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Yemekten sonra ise yolun diğer yanında yer alan sayısız barda müzik eşliğinde içkinizi yudumlayarak, renkli Atina gecelerine devam etmek özellikle hafta sonlarında kaçınılmaz. Plaka semtinde yer alan tavernalarda Rembetiko müziği eşliğinde sirtaki oynama seçeneği dışında, oldukça iyi gruplardan dinleyeceğiniz rock müziğinden caza kadar geniş bir yelpazede Atina gecelerini dolu dolu yaşayabilirsiniz. Bunun dışında ise Atina çevresine yapılacak günü birlik gezilerle hoş vakit geçirebilirsiniz. Özellikle Pire limanından her saat başı kalkan vapurlar ve yaklaşık 1,5 saat süren yolculukla Egena adasına ulaşmak mümkün. “Flying Dolphin” adlı katamaran tarzı teknelerle aynı adaya 35 dakikada ulaşabilirsiniz.

Limana indikten sonra bir köy havasındaki bu ada, sizi tüm sıcaklığı ile hemen kucaklıyor. İskelenin tam karşı sokağındaki balık pazarının karşısında yer alan lokantalar, size adanın en leziz ürünlerini sunmak üzere yarışıyorlar. Burada size tavsiye edeceğim ahtapot ızgara, buz gibi uzoyla inanılmaz iyi gidiyor. Adada açık ev yapımı şaraplardan da tatmanız mümkün. Burada ayrıca ahtapotlu makarna ve bizimkinden biraz değişik olan favayı da denemekte yarar var. Atina’daki seyahat acenteleri vasıtasıyla aynı gün içinde Egina, Idra, Poros adalarına büyük yolcu gemileriyle düzenlenen yemekli gezilere katılmak da mümkün. Genellikle sabah 08:00’de kalkan gemiler akşam 08:00’de tekrar sizi aldığı noktaya geri bırakıyor. Fazla zamanı olmayanlar için ideal. Bir diğer günü birlik kaçamak olarak da Atina’dan sahil boyunca masmavi denizle kol kola giden bir yoldan Sounion burnuna gidebilirsiniz.

Sounion burnuna gelmeden önce kayaların üzerinde Poseidon tapınağı uzaktan hemen göze çarpıyor. Yol boyunca bulunan balık lokantaları, tavernalar ve kahvelerde de yolculuğun monotonluğunu kırabilecek fırsatlar yakalayabilirsiniz. Bugün dor stili 15 sütunu ayakta kalan, orjinali ise 34 sütunlu olan Poseidon tapınağı, Perikles’in yine altın çağında yaptırdığı eserlerden biri. Tapınağın mimarı bilinmese de, bugün Souinon burnunda en hakim noktaya yaptırılan ve denizlerin tanrısı Poseidon’a adanan bu tapınak, sürekli gelip giden turistlerle dolup taşıyor.
Bize çok benzeyen sıcak insanları, gündüzünden çok daha renkli geceleri ve tarihsel cazibesi ile Atina, bize bir kanat uçuşu mesafesinde meraklı gezginleri bekliyor, kısacası..
      
Evet daha sonra: dış duvar süslemeleri ile meşhur: Pyrgi köyüne gideceksiniz. Burada: evlerin dış duvarlarında, siyah ve beyaz oyma geometrik desenli duvarlar var. Uzaktan bakınca, çiniyle kaplı gibi duruyor. Evleri boyama tarzına verilen isim olan “xysta” gerçekten büyüleyici.  Bu güzellikler nedeniyle, bu köy, adada en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Burada: bir de antik kilise var. Ayioi Apostoli kilisesi. Bizans yapısı ve iç duvarlarındaki freskler hala tüm canlılığını koruyor. Bu köye kadar gelmişseniz, mutlaka damla sakızı alın.


Daha sonra: 12’nci yüzyıldan kalma ve yine adını Cenevizlilerden alan Xista diye adlandırılan dekoratif kasaba sırada. Burada: günümüzde tamamen orijinal tüm yapısını koruyan Olimpi Köyü de var.



Son durak: ünlü labirent şehir olarak da tanınan: Mesta. Labirent gibi tünel sokaklarında dolaşmanın keyfi bir başka. Şehrin merkezinde mola verebilir ve güzel bir öğle yemeği yiyebilirsiniz. Örneğin: Despina restoranda. Buranın yemekleri gerçekten lezzetli, çalışanlar ise sıcakkanlı ve esprili. Hatta, size özel sumo bile ikram edebilirler. Bu köyler: korsanların korkusuyla kale gibi inşa edilmiş olup ortaçağ mimarisini, çağlar boyunca taşımışlardır. Ziyaretinizde, bu köylerde, kendinizi aynen o zamanlardaki gibi hissedeceksiniz.

Evet, geziye devam, kıyıya doğru ilerleyin ve siyah çakıl taşlı “Emborio” sahilinde serinlemek için güzel bir mola verin.

sakız.anavatos köyü.1

Ada turuna başlamanın başka bir alternatifi. Turun ilk durağı Avgonima köyü olabilir.

AVGONİMA KÖYÜ:

Tipik bir ada köyü. Yaz aylarında ısının odalara girmesini engelleyen özel mimari tarzı ile inşa edilmiş köy evleriyle dolu. Pencereleri küçük ve sevgi dolu. Köyün merkezinde: küçük bir meydan ve burada hoş restoranlar var. Bu mistik köyde yemek yemenin tadı bir başka oluyor. Mutlaka deneyin. Özellikle: Yunanca “Arni” ismiyle anılan kuzu çevirme muhteşem bir tat.

Avgonima’dan hemen sonra, yolunuz üzerinde, Anavatos köyü var. Dik bir yamaca kurulan köye, otobüs veya araç ile tırmanırken ve köyden yine aynı vasıta ile inerken, biraz ürkmemek elde değil.

ANAVATOS KÖYÜ:

Burası dağ ile bütünleşmiş bir köy. Köyün üst bölümlerinde yerleşim yok. İnsanlar: daha çok aşağı bölümlerde yaşıyorlar. Köyün, bir de küçük kilisesi var. Suyu da çok güzel. Hüzünlü bir öyküsü var. Khios kasabasının batısı: burada, 1822 yılında yapıldığı iddia edilen Osmanlı katliamına uğramış.

Hemen yakında: Keryes ve Aygonima köyleri arasında, adanın tam ortasında, 1049 yılında kurulan  “Nea Moni Manastırı” var. Tüm Ege adaları içinde, ortaçağ manastır mimarisinin en ünlü örneği. Ege’de, Bizans dönemine ait en güzel dini mekanlardan biridir. 11’nci yüzyıldan günümüze uzanıyor. Manastır verimli bir vadi üzerinde yerleşmiş, çınar ve çam ağaçlarıyla çevrilmiş. Küçük bir şapeldeki, Hz.İsa’nın hayatından sahnelerin betimlendiği mozaikler görülmeye değer.

Tabii bu manastırın turistik yönlerinin yanında, şimdi sıra kindarlık yönlerini söylemekte. Kilisenin yanındaki şapelde: Osmanlının, 1822 yılı isyanın bastırmak için öldürdüklerinin bir kısmına (ki çoğu rahip, kadın ve çocuklar) ait kafatası ve kemiklerin sergilendiği bir dolap var. Türk olarak mekanda bulunup, bu kemiklerle yüzleşmek elbette üzücü, utandırıcı ve ağır bir tecrübe diye düşünebilirsiniz. Ama, unutmayın; bu insanlar isyani çıkardıklarında, bölgede bulunan binlerce Müslüman ada halkı ve Osmanlı askerini öldürmüşler. Düşünün kü o zavallı insanların mezarı bile belli değil.

Neyse, bu konunun daha fazla üzerinde durmak istemiyorum. Umarım, Yunanlı komşularımız da durmazlar ve bu dolabı, gelip geçene sergilemekten öte, başka ve görülmeyecek bir bölüme kaldırırlar. Bu manastırda; halen iki yaşlı rahibe bulunuyor. Manastırın bahçesinde, büyük bir kafes var. Bu kafesin içinde, azizlerce beslenen iki adet de tavus kuşu bulunuyor. O renklerin güzelliğine şaşacaksınız.




VOLİSSOS KASABASI:

Adada; güneşlenmek için sakin kumsallar isterseniz: kıyı kasabası olan “Volissos” un çevresinde bu tür yerler bulabilirsiniz.



Atina Otelleri



atina amaryllis
2 yıldızlı Amaryllis Hotel, Atina'nın merkezinde, ticari ve iş yeri bölgelerine yakın bir alanda yer almaktadır. Otel tamamen yenilenmiştir ve misafirlerine modern bir otel ortamı sağlar. Tarihi şehrin görünümlerine ve çekici bölgelerine kolay ulaşım mümkündür. Amaryllis Hotel, çok ilgi gören birçok merkeze kolay ulaşım olanaklarıyla, Atina'nın ticari merkezinde sessiz bir caddede yer almaktadır. Omonia Meydanı metro istasyonu çok yakın mesafededir. Ayrıca Atina Arkeoloji Müzesi, Ulusal Tiyatro, ana tren yolu istasyonu ve Syntagma Meydanı'nın da ulaşımı oldukça kolaydır. Otel bir kahvaltı salonuna sahiptir ve çok çeşitli Yunan ve Avrupa yemekleri servisi yapan restorantlar, kafeler ve barlardan yürüme mesafesi uzaklığındadır.
Şehir Merkezinde


atina alma otel
Omonia Meydanı'ndaki Alma Hotel, Atina şehir merkezindedir. 1964 yılında kurulan otelin, iyi hizmet konusunda saygın bir ünü vardır. Parthenon, Plaka ve müzeler gibi, şehrin bilindik mekanlarına kolay ulaşım imkanı sağlayan otel, iş merkezleri ve resmi makamlara da hizmet vermektedir. Otelde, klimalı, televizyonlu ve müzik sistemli 64 modern ve geniş oda vardır. Diğer eğlence seçenekleri için, Barımız çok çeşitli içki ve toplantı seçenekleriyle hem iş hem de kişisel amaçlı toplantılara uygundur. Esas amaç, konaklamanızın konforlu ve keyifli geçmesini garanti etmektir; deneyimli ve samimi otel personeli gelişinizi bekliyor.
Şehir Merkezinde


atina amaryllis inn otel
Amaryllis Inn Hotel 5 kişilik bir aileye yetecek kadar geniş 7 süiti de içeren 60 büyük odaya sahip, tamamen yenilenmiş bir oteldir. Omonia meydanından kısa bir yürüyüş mesafesi ve bütün Atina'ya kolay ulaşım sağlayan metro istasyonu gibi olanaklarıyla, üstün seviyedeki 2 yıldızlı Amaryllis Inn, merkezi yerleşiminin kolaylıklarına sahiptir. Hoş renkleri ile resepsiyon çok moderndir ve birinci katta 300 metrekarelik alanı kapsayan, lüks bir barı, televizyonlu rahat oturma odası ve 120 kişilik büfe tipi kahvaltı odasına sahip olan bir salon bulunmaktadır.
Şehir Merkezinde



atina marina otel
Marina Hotel, tarihi Atina şehrinin merkezinde, 3 yıldızlı bir aile işletmesidir. Otel, bu antik ve büyüleyici kenti keşfetmeniz için size konforlu bir konaklama ve sıcak ve samimi bir ortam sunar. Marina Hotel, Atina'nın merkezinde yer alır ve Syntagma Meydanına yakındır. Şehrin önemli ve ilgi çekici bölgeleri (Devlet Tiyatrosu, Ulusal Müze, Benaki Müzesi, Akropolis Müzesi, Plaka) ve Parthenon ile Akropolis gibi alanlar, otelden yalnızca yürüme mesafesindedir. Hemen yakınında bir alışveriş merkezi vardır. Burası Atina'yı ve çevresindeki bölgeleri ziyaret etmek için konaklanılabilecek mükemmel bir yerdir. Ticari merkeze, birçok gözde akşam yemeği yenilebilecek mekana ve alışveriş alanlarına yakın bir bölge sunmaktadır. Orijinal sanat eserleriyle donatılmış geniş lobi, rahat oturma alanlarına ev sahipliği yapmakta ve resepsiyon ücretsiz valiz odası olanağı sunmaktadır. Otel, modern imkanların sunulduğu 81 odaya sahiptir. Tüm odalar, oldukça ferah, şık bir şekilde dekore edilmiş ve kişisel bir mekanın konforunu sağlayacak şekilde tamamen döşenmiştir ve size dünyanın en muhteşem günbatımlarından birini izleyebilme olanağı verir. Burası, ayrıca, doğa severler ile rahat, zevkli birkaç gün geçirmek isteyenler için de ideal bir yerdir.
Şehir Merkezinde


atina king jason otel
King Jason Hotel Atina'nın ticaret merkezinde yer almaktadır. Atina'nın önerebileceği zevkleri ve ilk kez gelen ziyaretçilerin ilgisini çekecek olan birçok yeri keşfetmek için ideal bir başlangıç noktasıdır. Temel olanaklar otel tarafından rahat bir kalışı sağlamak için hazırlanmıştır. 2001 yılında baştan sona yenilenen King Jason Hotel, Atina'nın tüm ilgi merkezlerine yakın bir konuma sahiptir. Canlı, modern odalarda desenli kumaşlarla bezenmiş meşe mobilyalar bulunmaktadır.
Şehir Merkezinde


atina jason inn
Atina'da Jason Inn Hotel'e hoş geldiniz! Otel, Atina'nın eski pazar bölgesine -Agora- yakın mesafededir ve Kerameikos'a bakmaktadır. Hotel Jason Inn, Atina'daki en iyi restoranlardan bazılarıyla birlikte klas barların, kafelerin ve kulüplerin bulunduğu, New York'un Soho bölgesini anımsatan ortamıyla Psiri'de yer almaktadır. Otel aynı zamanda Monastiraki ve Plaka'dan yürüme mesafesindedir.
Şehir Merkezinde


atina oscar otel
Atina Hotel Oscar, Atina'nın merkezi tren ve metro istasyonu ve Larissa'ya yalnızca 20 metre, Akropolis'e ise altı kilometre uzaklıkta olan altı katlı modern bir oteldir. 164 adet havalandırma sistemli misafir odası, sıcak renklerle döşenmiştir ve yüksek hızda internet, film kiralama, uydulu televizyon ve minibar olanaklarına sahiptir. Bütün odalarda balkon bulunur ve bazı odalar Akropolis tepesi manzarasına sahiptir. Misafirler çatı terasında açık yüzme havuzunda yüzebilir ve havuz kenarındaki barda bir içkiyle Atina manzarasının tadını çıkarabilirler. Otel restoranı kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde açıktır ve çeşitli Yunan spesiyaliteleri ile dünya mutfaklarından örnekler sunar. Otelin Olympia barında içki servisi de yapılmaktadır ve özel akşam yemekleri yemek isteyenler için oda servisi de mevcuttur.
Şehir Merkezinde

atina oscar inn
Oscar Inn Hotel 1995'te kurulmuştur ve merkezi tren yolu istasyonunun yakınında sessiz bir caddede yer almaktadır. "Ocar Inn Hotel", aynı caddede (80 mt ileride) bulunan "Oscar" otelinin kardeş otelidir. "Oscar" otelinin bütün olanakları (yüzme havuzu vb.), "Oscar Inn" otelinin bütün misafirleri için ücretsizdir. Orta-büyük boy bir bar ve rahat bir oturma alanı mevcuttur. Lobi, bar ve resepsiyon bölümlerinin hepsinde granit zemin, açık renkli mobilyalar ve perdeler, renkli camlı pencereler bulunur.
Şehir Merkezinde


atina acropolis select
Acropolis Select Hotel, eski tarzını karakter ve kalite bakımından 3 yıldızlı üst sınıf bir otele dönüştürerek geniş kapsamlı bir yenilenmeden sonra tekrar açılmıştır. Sessiz bir caddede fakat ilginç binaları ve aralıklı harabeleri ile eski Plaka bölgesine yalnızca birkaç dakikalık uzaklıkta yer alan bu muhteşem otel, sıcak bir karşılama ve rahatlatıcı bir atmosfer sunar. 72 adet çift kişilik odası bulunan otel, 2000 yılında bütün tesisatı ve herkese açık olan alanların yanı sıra her odada havalandırma sistemi ve duman detektörleriyle birlikte en yüksek Avrupa Birliği standartlarına göre elektrik ve yangın güvenlik kurulumları da dahil olmak üzere kapsamlı bir yenilenme geçirmiştir. Zarif İtalyan tasarımlı mobilyalar, ince Alman dokumaları ve orijinal sanat eserleriyle süslenmiş, antik Yunan kültüründen esinlenmiş bu otel kaçırılmaması gereken bir mekandır. Lobi kısmı ve rahat barı, zarif ve modern İtalyan mobilyaları ile zevkle ve yaratıcı bir biçimde dekore edilirken sabit menü servisleri de yapan şık restoranı davetkar bir atmosfere sahiptir.
Şehir Merkezinde


atina dorian inn
Atina'nın kalbinin attığı yerde, başkentin merkezinde bir konfor ve konukseverlik vahası olan Dorian Inn Hotel, her ziyaretçiyi ağırlamak için bekliyor. Otelin çevresindeki küçük bir çember içinde, başlıca kamu hizmeti ofislerinin yanı sıra, bir sürü mağaza ile ülkenin politik ve ekonomik merkezine ulaşabilirsiniz. Dorian Inn Hotel, Atina'nın merkezinde yer alır. Bu lüks otelden, Atina'nın tarihi merkezine gidebilir, Akropolis'i ya da çevredeki arkeolojik kalıntılardan birini ziyaret edebilirsiniz. Otelin, Atina'nın gece hayatını tatmak isteyenlerin mutlaka uğrayacağı, her gezinin mutlaka orada sonlanacağı yer olan Omonia meydanına yakınlığı büyük bir avantajdır. Denizi ve Akropolis'i gören, şehre hakim olan muhteşem manzarasıyla, restorantta zevkli bir yemek deneyimi sizi bekliyor.
Şehir Merkezinde


atina rio
Rio Athens Hotel, Atina'nın merkezinde, Karaiskaki Meydanı'nın yayalara ayrılan sessiz bir sokağında yer almaktadır. Bu; baştan sona restore edilmiş, klasik estetiğiyle her türlü modern konforu harmanlayan, neoklasik tarzda modern bir binadır. Yalnızca tatil seçenekleri için değil, aynı zamanda iş seyahatleri için de dünya çapında, birçok uluslararası turist kılavuzunda tavsiye edilen bu otel, hem iş hem de tatil amaçlı geziler için ideal bir seçimdir. Bütün yıl boyunca, samimi bir personel tarafından yapılan kaliteli hizmet ile birlikte her şey uygun fiyatlarda elinizin altında. Otel; özel Yunan yemekleri, alışveriş ve eğlence merkezlerinden yalnızca birkaç dakika uzaklıktadır.
Şehir Merkezinde


atina achilleas
Achilleas Hotel, Atina'nın tam merkezinde, Parlamentonun ve Milli Parkın bulunduğu Syntagma Meydanına yalnızca iki dakikalık yürüme mesafesinde, Plaka bölgesine ise birkaç dakika mesafededir. 2001 yılında tamamen yenilenen, ekonomik fiyatlı bir aile işletmesi olan bu otel kendi sınıfına göre şaşırtıcı standartlar sunmaktadır. Hemen yakınındaki havaalanı otobüs durakları sayesinde toplu taşımacılık ulaşım için yeterlidir. Odaların çoğunun küçük oturma alanları varken bazıları da geniş bahçe teraslarına sahiptir. Kahvaltı salonu; küçük, merkezi bir avluya, oturma salonuna ve bara bağlanır.
Şehir Merkezinde


atina hermes
Hermes hotel, aristokratik bir çevrede rahat barınma ve nitelikli hizmetin bir sentezini sunan, eşsiz estetik ve mükemmel organizasyonun bir birleşimi olan, şık ve fonksiyonel bir mekandır. 3 yıldızlı bu üstün otel, 2004 yılında, taze bir atmosfer, özel bir dokunuş ve tüm küçük detaylara gösterilen özen ile tamamen yenilenmiştir. Hermes Hotel, Atina'nın tam merkezinde yer alır. Samimi personeli ve rahat atmosferi ile size evinizdeymişsiniz gibi rahat hissettirir. Birçok konuğunun her yıl üst üste orada kalmasına neden olan, hizmet geleneği ve ayrıntıya verdiği önemle gurur duyar. Otel, tarihi Plaka bölgesinin içinde ve Syntagma Mydanının yakınındadır. Yerel halk ve turistler tarafından rağbet edilen Ermou alışveriş caddesi de otele yakındır. Parlamento, Milli Parklar, Zeus Tapınağı, Müzeler ve Monastiraki Meydanı otele yakın bir mesafededir. Otelin çevresi, barlara, restoranlara ve Atina'nın önemli yerlerine giden insanlarla cıvıl cıvıldır. Konuklar, otelden tarihi Atina şehrinin sunduğu tüm güzellikleri izleyebilir.
Şehir Merkezinde

atina stanley
Büyük, modern, çevresiyle uyumlu taş binasıyla Hotel Stanley, rahat ve samimi Coffee Shop'a açılan orta boyutta bir lobiye sahiptir. Dikkatlice seçilmiş şarap listesi, canlı piyano dinletisi ve şarkılar ve elbette Akropolis ve Lycabetus tepesiyle beraber tüm Atina şehrinin muhteşem manzarası akşam yemeklerine eşlik eder.
Şehir Merkezinde

atina arion
Arion Hotel, Atina şehir merkezindeki Psyri'nin yeni ve Atinalılar için gözde olan bir kesiminde yer alır. Arion Hotel, Monastyraki Meydanındaki iki caddenin arasındadır, bu bölge, Yunanistan'ın başkentinde kalmak için mükemmel bir merkezdir. Yakın zamanlarda yenilenen bu otel, modern minimalist çizgileri ve tasarımı ile bu bölgenin eski kültürel mirasıyla tezat oluşturmaktadır. Lüks mermer banyolarıyla beraber tüm odalar seçkin çağdaş bir tasarımla yenilenmiştir.
atina jason prime
Jason Prime Hotel Atina'nın tam kalbinde mükemmel bir yerde, Omonia Meydanı'ndan yalnızca birkaç adım uzaklıkta bulunmaktadır. Hotel 2003 yılı içerisinde baştan sona yenilenmiştir ve sizi özenli ve iyi eğitim almış kadrosu ve şık dekorunun rahatlığıyla tanıştırmaktan zevk duyar. Jason Prime Hotel, bütün arkeolojik bölge ve müzelere yakınlık sunmaktadır. Geleneksel tarzdaki misafir odalarında parlak kırmızı halılar ve meşe ağacından yapılmış mobilyalar bulunmaktadır.
Şehir Merkezinde


atina plaka
Üç yıldızlı Plaka Hotel, muhteşem konumu ile talepleri yüksek bir müşteri için mükemmel bir seçimdir. Atina'nın gerçekten tam merkezinde, en iyi yerdesiniz. Minimalistik dekorasyon, personelin samimiyeti ve otelin temizliği, Atina'da unutulmaz bir tatilin sözünü veriyor. Otel 2001 yılında baştan sona yenilenmiştir. Bu otel, Avrupa kanunlarına uygun yangın güvenlik sistemiyle yenilenmiş, yüksek standartlardaki odalarıyla gözdedir. Yatak odalarının çoğunun zemini tahta döşemedir.
Şehir Merkezinde


atina athens acropol
Atina Acropol Hotel, Atina'ya gelen ziyaretçiler için ideal bir yerde bulunan birinci sınıf bir oteldir. Otelin, samimi ve konuksever servisinin göze çarptığı sıcak bir atmosferi vardır. Otel; şık bir konaklama, kusursuz hizmet, güzel yemekler ve çok yönlü toplantı olanakları sunar. Ticaret bölgesine ve Atina'nın birçok ilgi çekici yerine ulaşımın kolay olduğu Atina Acropol Hotel, bu müthiş cazibeli ve büyülü, canlı şehirde kalmak için kesinlikle doğru seçimdir. Yunanistan'ın en ünlü mimarlarından biri tarafından tasarlanan etkileyici Atina Acropol, lobisinde eşsiz sanat eserleri ve mobilyalar sergiler. Atina Acropol Hotel, rahat misafir odalarının ve herkese açık bölümlerinin yanı sıra, kusursuz olanaklara da sahiptir.
Şehir Merkezinde


atina novotel
Yunanistanın tarihi başkentinin merkezinde yer alan Novotel Athens Hotel, size iş gezisi ya da tatildeyken kalmak için en iyi yeri sunuyor. 195 odasından ya da üst düzey 5 suitinden birinde kalmanın keyfini çıkarın ve gezinti için yararlı turistik bilgiler alın. Bu otel, ikamet amaçlı bir tarzda oluşturulmuş, modern bir yüksek binadır. Otelin ana restoranı, yerel mutfak ve dünya mutfaklarından mükemmel seçimler sunar. Otel barında hafif yiyecekler ve içkiler mevcuttur. Yaz ayları boyunca misafirler, çatı katında yüzme havuzunun yanında bulunan restorantta yemeklerinin tadını çıkarabilirler.
Merkeze Yakın - 4 Km Merkeze Uzaklıgı


atina esperia palace
Best Western Esperia Palace Hotel, Atina şehrinin ticari ve tarihi kesiminin merkezinde yer alan dört yıldızlı bir oteldir. İşgezisi ya da tatil için Atina'ya geldiğinizde, size kalacağınız ideal bir ev sunar. Esperia Palace Hotel, misafirlerine Atina'nın en tanınmış restoranlarından biri olan ve Yunan ve Dünya mutfağı seçenekleri ile en çok ilgi bekleyen müşterilerinin bile taleplerini karşılayabilecek "Athinaios"ta yemek yemenin zevkini sunmaktan gurur duyar.
Şehir Merkezinde


atina omonia grand
Klasik Grecotel tarzından ayrılan Omonia Grand Hotel Athens, bazı alışılmadık ve orjinal özellikleri de olan çok modern bir tema ve dekorla birlikte kendine ait bir karaktere sahiptir. Tamamlanan yenilenmeyle birlikte, şu anda otel, dört yıldızlı otel konforu ve kusursuz hizmet sunmaktadır. Zarif ama samimi olan Omonia Grand hotel, Yunanistan'daki ilk modern oteldir. Bronz renkli ve işlemeli bir kapıdan geçerek çarpıcı, baştan sona mermer kaplı bir lobiye gireceksiniz. Tapınaklar, tiyatrolar, mezarlıklar ve antik pazar yerlerinden oluşan eşsiz bir arkeoloji parkı Akropolis'i çevreler. Otel, bütün Grecotel binalarının zarif tarzını ve tipik atmosferini yansıtmaktadır.
Şehir Merkezinde


atina athena grand
Belediye meydanına bakan Atina'nın Soho'sundaki Athena Grand Otel, şehrin hareketli merkez görünümünde iç kulvarlardadır: Yeni restore edilmiş, 19. yüzyıldan kalma et pazarının renkli tezgahlarından, şehrin eski canlı mahallelerine Monastriraki. 79 misafir odasında farklı renkler hakimdir. Bolca kırmızı, Çin işi mobilyalar, kartel lambalar ve sürekli bir açık hava heykel galerisi olan kotzia meydanının nefis manzarası. Otel restorantı Athinas 65; Yunan illerinden, birbirinden değişik Akdeniz yemekleri sunarken; Downtown Brasserie'de, yaz ayları boyunca terasta akşam yemeği olanağı mevcuttur.
Şehir Merkezinde

atina park
Park Hotel, Atina'nın en güzel parklarından birine bakan merkezi bir noktada yer alır ve Milli Arkeoloji Müzesi, Victoria metro istasyonu ve Patission Alışveriş Alanına yalnızca birkaç adım uzaklıktadır. Park Hotel; 7 katlı, tümü Garden Parkı (Pedion Areos) ya da Akropolis ve Lycabettus tepesini gören 146 odası ve 10 suiti olan bir delüks oteldir. Modern bir stille tamamen yenilenen yeni oda ve suitleri, konuklarına huzurlu bir ortamda en iyi şekilde dinlenme olanağı sunar. Otelin çekici lobisi misafirleri dinlenmeye ve lüks bir otelin tüm konforunun tadını çıkarmaya davet eder. Sıcak ve samimi bir ortam yaratacak şekilde dizayn edilen lobinin antik sanatın ve Yunan geleneklerinin güzelliğini yansıtan motifler içeren modern düzeni, özel dokunuşlarla zenginleştirilmiştir. "Alexandras" restorantı, samimiyet esas alınarak tasarlanmış, resmi bir yemek salonunun zarif ortamında leziz yemekler sunar. Kusursuz servis, ayrıntıya verilen önem ve dünya mutfağı ile Yunan spesiyalleriyle "Alexandras" restorantı eşsiz bir yemek deneyimi sunar.
Şehir Merkezinde

atina royal olympic
Royal Olympic Hotel, 4 yıldızlı bir oteldir, Atina'nın merkezinde yer alan bu güzel otel, zerafeti ve unutulmaz bir tatil garanti eden samimi ortamı ile akıllarda kalır. Otel, hem iş gezisinde olanlar hem de tatilciler için idealdir. Otel personeli, beklentilerinizin üzerinde, örnek gösterilecek bir hizmet sunar. Otel, size fevkalade konukseverliğin yanı sıra Olimpik Zeus Tapınağının, Zappeion'un ve Milli Parkın muhteşem manzarasını gören çevresinden bile daha muhteşem bir görünüm sunar. Royal Olympic; Antik Atina'nın Plaka ve Monastiraki bölgelerine sadece birkaç dakika uzaklıktadır. Odalar, çevredeki önemli yerleri ve otelin yüzme havuzunu görecek şekilde düzenlenmiştir. Konuklar, Royal Restoranında dünya mutfağı ve bölgesel yemek seçeneklerinin keyfini çıkaracaktır. Royal Olympic, yemek yeme, alışveriş ve eğlence mekanlarına sadece birkaç dakika uzaklıktadır. Törenler ve konferanslar için de mükemmel bir seçim olarak anılan otel, iş yemekleri, resepsiyonlar ve havuz başı kokteyl partileri gibi her tip etkinliğe uygundur.
Şehir Merkezinde


atina ledra marriott
Ledra Marriott Hotel, Atina'nın ana caddesi olan Syngrou Caddesinin yukarı kesiminde bulunur ve şehir merkezine sadece on dakika, Yunanistan'ın en ünlü adalarına giden feribotların kalktığı Piraeus Limanına ise onbeş dakika uzaklıktadır. Otelin çevresindeki 1,5 km.lik alan içerisinde şehrin ilgi çekici ve önemli bir çok yeri, devlet daireleri, gece kulüpleri, restoranlar ve alışveriş yerleri bulunur, şehir merkezi çevresine ve Syntagma Meydanına ücretsiz otobüs seferleri vardır. Bu şık ve zevkli modern otel, size iyi eğitilmiş kadrosunun kişisel hizmeti sayesinde rahat ve samimi bir ortam sunar.
Merkeze Yakın - 5 Km Merkeze Uzaklıgı

atina residence georgio
Residence Georgio Hotel, Atina'nın merkezinde, Ulusal Arkeoloji Müzesi'nden 300 metre uzaklıkta kurulmuş, dokuz katlı, görkemli, modern bir oteldir. 136 havalandırma sistemli misafir odasının hepsi yumuşak pastel renklerde dekor ve mobilyalara sahiptir. Mermer banyolarda duşlu küvet, bornoz, terlik ve telefon bulunmaktadır. Misafirler, her gün akşam yemeklerinde açık olan ve hazır menülerden modern İtalyan ve Akdeniz yemeklerinin servisinin yapıldığı Vivendo'da şarap içebilir ve akşam yemeği yiyebilirler, öğle yemekleri için bir büfe mevcuttur. Gün boyunca açık olan; salatalar, hafif yiyecekler ve dünya mutfaklarından örnekler sunan Il Mondo Cafe'de hafif yemeklerin tadı çıkarılabilir.
Şehir Merkezinde

atina sofitel
Sofitel Athens Airport Hotel, Kasım 2001'de açılmış ve tüm yıl açık kalan lüks sınıf, yeni bir oteldir. Atina'nın merkezine, her 20 dakikada bir Syntagma Anayasa Meydanına gidip geri dönen E95 numaralı havaalanı taşıtıyla, yaklaşık olarak 1 saatte ulaşılabilir. Toplu taşıma otobüsleri ve metro için ek bir ücret ödemeden, tüm gün boyunca aynı bilet kullanılabilir. Otelin dokuzuncu (en üst) katında, içinde sauna, fitness salonu, masaj ve spa hizmeti sunan güzellik salonu bulunan büyük bir kapalı yüzme havuzu kompleksi vardır. Terasındaki gemi şeklindeki Karavi Restoranı, Fransız ve dünya mutfağı seçenekleri sunar. Havuz, restoran ve hemen yanlarındaki oturma salonu; havaalanı ve/veya çevredeki kırsal alanın muhteşem manzarasını izleme olanağı sunar.
Havaalanı - 30 Km Merkeze Uzaklıgı

atina grande bretagne
130 yılı aşkın zamandır şehrin efsanevi simgesi olan ve merkezin en saygın şehir bloğunu kapsayan Grande Bretagne Hotel, Atina'nın 'Kraliyet Kutusu' olarak tanınır. Ünlü Anayasa Meydanında bulunan Grande Bretagne, şehrin tarihinin bir parçasıdır. Gerçekten çok güzel ve zarif bir binada bulunan otel, üst kat odalarından eşsiz Parthenon manzarasını izleme olanağı sunar. 15 ay süren geniş kapsamlı tadilat döneminden sonra otel, geniş ve yeni resepsiyon alanları ve balo salonları, Acropolis manzaralı olağanüstü terasındaki bahçe restorantı, jimnastik salonu ile birlikte lüks bir Spa ve sağlık merkezi ve açık ve kapalı yüzme havuzları ile adeta ışık saçar. Otelin şu anda 290 adet mermer banyolu, güzel şekilde yenilenmiş odası, 35 mükemmel döşenmiş suiti vardır. Otel şimdiye kadar sayısız devlet başkanını ve dünya çapında ünlü olan kişileri ağırlamıştır.
Şehir Merkezinde

atina king george ii
King George II Palace, tarihi noktaların zarafeti ve güzelliği ile çok modern olanakları, misafirlerin rahatını her şeyden fazla düşünen personel servisini ve sağlık kulübünde özellikle otel müşterileri için bulunan kişisel bir eğitmenin varlığını birleştirmektedir. Zemin kattan çatı katına kadar yapılan yenilikler King George'un orijinal çekiciliğini restore etmiştir. Deneyimli otel personeli hızlı, sağ duyulu ve yetenekli bir servis sunarken, ileri teknoloji her şekilde kontrol edilebilen bir ortam sağlamıştır.
Şehir Merkezinde



Atina Fuarları
NAB EUROPEAN RADIO CONFERENCE
Hot Radio Issues and Techniques Conference     23.10 - 25.10 2010

FOODTECH GREECE
Exhibition of Machinery & Equipment for the Food Industry & Food Technology     03.11 - 06.11 2010

CHEM
International Chemistry, Environment & Water Exhibition     Subat 2010 (?)

COMDEX GREECE
Global IT Business Marketplace     18.11 - 20.11 2010

LINEA BIANCA
Professional Home Textile Exhibition     03.09 - 05.09 2010

MEDICEXPO
International Exhibition of Medical & Hospital Machinery & Equipment - Consumptions & Services     31.03 - 03.04 2010

STORAGE & TRANSPORTS
International Trade Show on Storage & Transports     21.10 - 24.10 2010

SYSKEVASIA
Exhibition of Packaging, Machines, Printing and Storage     Mart 2010 (?)

LINEA EVA
Professional Lingerie and Swimwear Exhibition     18.02 - 20.02 2010

FINEX
Fashion International Exhibition     03.09 - 05.09 2010

METEC GREECE
International Construction Machinery Exhibition     Mart 2010

PLASTICA
Exhibition of Plastics, Rubber, Machines & Recycling     Mart 2010

EWEC
European Wind Energy Conference and Exhibition     27.02 - 02.03 2010

GEMIN
International Mineral, Gemstone and Fossil Exhibition     26.11 - 27.11 2010




Yunanistan, Kios adası, Sakız adası
Çeşme’nin hemen karşısında, Anadolu topraklarının hemen dibinde bulunuyor. Konum olarak Türkiye’ye çok yakın olması, buranın en büyük özelliği. Diğer yönden; sakız ve Türk düşmanlığını gösteren kilisesi ile ön plana çıkıyor.



ULAŞIM:
Çeşme-Sakız arasındaki ulaşım, botlarla 45 dakika civarında sürüyor. Çeşme’den binilen feribotta: her türlü içecek servisi yapılan bar bulunduğundan, kahvenizi yudumlayarak ve Ege denizinin güzelliklerini seyrederek, keyifli bir yolculuk yapılıyor.




GENEL ÖZELLİKLERİ:

Yüzölçümü: 904 km. karedir. Ada ekonomik bakımdan kendine yetecek durumdadır. En çok gelir kaynakları ise: tahıl, zeytinyağı, tütün, turunçgiller ve direklik kerestelerdir. Ayrıca: süngercilikte oldukça gelişmiştir. İskelede ve çarşıda, çok sayıda seyahat acentası bulunmaktadır. Yunanlıların, beşinci büyüklükteki adası. Nüfusu: 54.000 civarında. Kuzeyden güneye 45 km. uzunluğunda ve doğudan batıya ise 22 km. genişliğindedir.

Yunan mitolojisinde: adadan Homeros’un vatanı diye söz edilir.

Khios kasabasının limanına vardığınızda: bir an önce buradan uzaklaşmak isteyeceksiniz. Çünkü: gözünüze ilk çarpan şey; kasvetli bir hoş geldin manzarası. Yunan dilindeki adı: Chios. Yabancılar buna: Kios ve ada yerlileri ise, Hiros diyorlar. Bizde bilinen ismi ise: sakız.

Evet: Kios adası (Hiros olarak da bilinir) daha ileriye gitmeye cesaret edenler için, benzersiz gizemler sunuyor. Ancak: diğer Yunan adalarına göre, turizmi en az gelişmiş bir ada. Bunun sebebi: turizmden kazanacağını, adada bulunan sakız ağaçlarından fazlasıyla kazanıyor olmaları. Sakız, yoğun olarak Ege’nin bu bölgesinde yetiştiğinden: kıymetli ve ticareti iyi para getiriyormuş. Durum böyle olunca, diğer adalar içinde en zengin olanı da yine

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2016, 20:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109