Meclis, iç tüzük değişikliği görüşmelerinde birbirine girdi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Genel Kurulunda, CHP’nin kürsüyü işgal eylemini sürdürmesi üzerine görüşme imkanının kalmadığını belirterek, birleşimi kapattı. Birleşim kapandıktan sonra CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı.

Meclis, iç tüzük değişikliği görüşmelerinde birbirine girdi
TBMM dün akşam tarihi günlerinden birini yaşadı. Haziran ayında yapılan seçimin ardından yemin kriziyle başlayan gerginlik içtüzük değişiklik teklifi tartışmalarıyla zirveye çıktı. İçtüzük değişikliğiyle muhalefetin sesinin kesildiğini savunan CHP’liler, teklifin görüşmelerini engellemek için genel kurulda 5 saat süreyle kürsüyü işgal etti, slogan atarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i istifaya çağırdı. Kavga ise 5 saatlik işgalin ardından Çiçek’in birleşimi kapatması sonrası başladı. Kürsü çevresinde ve genel kurulun muhtelif yerlerinde AK Parti ve CHP milletvekilleri, Meclis tarihinde görülmedik biçimde yumruklaşarak kıyasıya kavga etti.



GERGİN TOPLANTI
Muhalefetin “Sesimiz kısılıyor” eleştirisini yaptığı içtüzük değişikliğinin görüşmelerine dün başlandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in oturumu açmasından önce CHP’li 25 milletvekili komisyon üyelerine ayrılan sıraları doldurdu. Yer kalmayınca, komisyonu temsil eden TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da hükümete ayrılan sıralara oturmak zorunda kaldı. Çiçek’in oturumu açmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti grup başkanvekilleri tarafından teklif verilmesinin içtüzüğe aykırı olduğunu, ayrıca Sağlam’ın tarafsızlığını yitirdiği için komisyon sıralarında oturamayacağını belirterek teklifin görüşülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çiçek usul tartışması başlatmak üzereyken, CHP milletvekilleri topluca kürsüyü işgal etti. Çiçek, partilerin grup başkanvekillerini görüşmeye çağırarak birleşime ara verdi.

‘ÇİÇEK İSTİFA’
Bir saati aşan arada da uzlaşma sağlanamazken BDP milletvekilleri de kürsünün önüne gelerek eyleme katıldı. Çiçek birleşimi yeniden açınca kürsü işgalini devam ettiren CHP’liler ve BDP’liler, bu defa alkışlarla protestolarını sürdürdü. Çiçek, “Bu Meclis çok badireler atlattı. Bu görüntüyü bu Meclis hak etmiyor” sözleriyle yeniden ara verdi. İkinci aranın ardından Çiçek teklifin maddelerine geçilmesini oylatırken, protestocu milletvekilleri alkışlı protestolarının dozunu artırdı ve “Çiçek istifa” diye slogan atmaya başladı. Milletvekillerinin kürsünün önünü terk etmemesi nedeniyle Çiçek iki defa daha ara verdi. Bu sırada AK Partililerin CHP ve BDP’lileri yuhalaması gerginliğe yol açtı.

2 SAATLİK ARA
En son 2 saati aşan aranın ardından Cemil Çiçek oturumu açarak, AK Parti Milletvekili Yahya Akman’ı, konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. Akman bazı partili milletvekilleri tarafından iteleyerek kürsüye getirilirken, kısa süreli gerginlik çıktı. Bunun üzerine Çiçek oturumu kapatırken, AK Partili vekiller de kürsü önünde toplanmaya başladı. Gerginlik tırmanınca milletvekilleri yumruk yumruğa kavga etti.

KADINLAR AYIRDI
CHP’li Mahmut Tanal ile AK Partili Muhyettin Aksak arasındaki ilk yumruklaşmanın ardından milletvekilleri kıyasıya kavga etti. 10 dakikadan fazla süren arbede ve kavgayı kadın milletvekilleri ayırmaya çalıştı. Kavganın ardından CHP milletvekilleriyle basın toplantısı düzenleyen Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Meclis Başkanı Çiçek’i istifaya davet ederek, “Onbaşı bile olamamıştır, Tayyip Erdoğan’ın emireridir” dedi.


"CEMİL ÇİÇEK TAYYİP ERDOĞAN'IN EMİR ERİ"
TBMM'deki kavganın ardından CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP'li vekiller basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i istifaya çağıran İnce, şunları söyledi: "Geçmişte bu tartışmalarda bir sayın milletvekili yaşamını yitirmiştir. Bugün birileri yaşamını yitirmediyse bu tesadüftür. Ne yazık ki eşkiya gece yarısı Meclis'e gelmiştir. Türkiye'de faşist bir iktidar, eşkiya Meclis anlayışı hüküm sürmektedir. Kaba kuvvet kullanan, yolları kesen, güçlü kuvvetli gençlere barikat kurduran, orman kanunu işletmek isteyen, ilkesiz, kavgacı, faşist AKP'nin son görüntüleriydi bunlar. Bunlardan korkacak halimiz yok. Karşılık vermediysek kendimize yakıştıramadığımızdandır. Meclis TV'nin yayının kesilmesiyle başlayan süreç soru önergelerimze yanıt verilmemesi, araştırma önergelerimizin ciddiye alınmaması... Bu Meclis'i biz engelliyormuşuz. Kimi kandırıyorsunuz! Meclis açıkken bu hükümet kanun hükmünde kararnameler çıkarmadı mı? Meclis Başkanı TBMM Başkanı değildir, Tayyip Erdoğan'ın emir eridir. Cemil Çiçek istifa etmelidir. Meclis'in onurunu kurtarmalıdır. Yasamanın başındaki kişi böyle davranamaz. Cemil Çiçek, onbaşı bile olamamıştır, emir eridir."


"MİLİTANVARİ TAVIR"
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yaşanan kavgadan önce "işgal" eylemine ilişkin ''TBMM'de kürsü işgal altındadır. Bu militanvari bir tavırdır, kaba kuvvet ve şiddettir'' demişti.

Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER