Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan kritik 'veto' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, şike cezalarında indirim öngören yasayı TBMM'ye geri göndermesine ilişkin, ''Cumhurbaşkanımızın, kamuoyunun sesine de, vicdanına da, düşüncesine de ortak olduğuna inanıyorum. Bence hayırlı oldu'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan kritik 'veto' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, şike cezalarında indirim öngören yasayı TBMM'ye geri göndermesine ilişkin, ''Cumhurbaşkanımızın, kamuoyunun sesine de, vicdanına da, düşüncesine de ortak olduğuna inanıyorum. Bence hayırlı oldu'' dedi.
Arınç'tan kritik 'veto' açıklaması
Akşam Gazetesinin haberine göre; Anadolu Üniversitesi Uzaktan İngilizce Dil Eğitimi Programı'nın açılış ve  tanıtım toplantısına katılmak üzere Eskişehir'e gelen Arınç, toplantının  yapılacağı binaya girişinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.Arınç, şike cezalarında indirim öngören ''Sporda Şiddet ve Düzensizliğin  Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''un, Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül tarafından TBMM'ye geri gönderilmesine ilişkin soru üzerine,  Meclis'ten çıkarılan yasanın bir kez daha görüşülmek üzere dün akşam Meclis'e  gönderildiğini bildiğini söyledi.        

''Cumhurbaşkanımızın takdiridir'' diyen Arınç, bu durumun, ''hukukçuların  incelemesiyle endişelerin üst üste geldiği ve kanunun bir daha görüşülmek üzere  veto edilmesinin kararlaştırıldığı anlamına geldiğini'' dile getirerek, sözlerine  şöyle devam etti:''Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hukuki mütalaasına aynen katılıyorum.  Kamuoyunda da bu kanunla ilgili duyarlılık oluşmuştu. Cumhurbaşkanımızın,  kamuoyunun sesine de, vicdanına da, düşüncesine de ortak olduğuna inanıyorum.  Bence hayırlı oldu. Çünkü bunun sadece Şike Yasası diye isimlendirilmesi doğru  değil. Sporda şiddetin önlenmesi ve sporun içerisinde diğer şike veya başka bir  yanlışlıklar varsa bunları yapanlara ağır cezalar verilerek sporun temizlenmesi  anlamına geliyordu.        

Bu kanun, kamuoyunun mutabakatı doğrultusunda Meclis'ten çıkarılmıştı.  Dolayısıyla onun değiştirilmesi veya suçların hafifletilmesi ve bu suçlamalar  sebebiyle yargılamaları, henüz yeni başlayacak olan birtakım kişilerin bu yeni  çıkarılan kanundan istifade ettirilmesi amaçlanmıştır. Kişiye özgü bir kanun,  Meclisimiz yapmaz. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı, veto gerekçesi içerisinde  buna da yer vermiş bulunuyor. Ben sporun temiz olduğuna ve temiz kalması  gerektiğine inanıyorum. Onu bozabilecek, onu farklı mecralara götürebilecek  hiçbir eylem ve faaliyete izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.''                 

-''Meclis'te bundan sonraki süreç nasıl ilerler?''-                 

Bülent Arınç, ''Meclis'te bundan sonraki süreç nasıl ilerler?'' sorusuna  karşılık, hukuki prosedür hakkında bilgi verdi. Arınç, şunları kaydetti:''Meclis tekrar komisyonda bunu ele alır. Komisyon değişiklikler yaparak  tekrar Genel Kurul'a sevk edebilir ya da bu gelir, geldikten sonra olduğu yerde  kalır. Ama sanıyorum bu gerekçeler doğrultusunda artık siyasi partilerden hiçbir  temsilci, bu kanunun tekrar çıkarılması için bir gayret göstermeyecektir. Aksi  olursa Meclis Genel Kurulu ya aynen kabul edebilir ki, bu takdirde Sayın  Cumhurbaşkanının ikinci defa geri gönderme hakkı yok veya değiştirebilir. Eğer  değiştirerek kabul ederse tabi aynı prosedür tekrar devam edecek demektir. Ancak  kamuoyunun bu konudaki baskısı, sanıyorum ki hiçbir milletvekiline bu kanunu  tekrar Meclis Genel Kurulu'na getirme cesaretini vermeyecektir.''
                Kaynak: Ataşehirliyiz.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER