LPG'li araçta 10 yaş uyarısı

TMOBB Makine Mühendisleri Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç: LPG tankı 10 yıllık ömrünü tamamladığında, iç basıncın etkisi ile patlama riski artar

LPG'li araçta 10 yaş uyarısı
TMOBB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı ve Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, Ankara trafiğinde seyreden 430 bin civarındaki LPG'li aracın 300 bininin kayıt altına alındığını ancak geriye kalan 130 bin aracın denetimsiz olduğunu, yani sızdırmazlık raporunun bulunmadığını belirterek, bu araçların bir bölümünün 10 yıllık LPG tank kullanım ömrünü tamamladığını söyledi.

Prof. Dr. Gülgeç yaptığı açıklamada, LPG kiti takılan hususi araç sahiplerinin 2 yılda bir, ticari araç sahiplerinin ise yılda bir gelip Makine Mühendisleri Odasından sızdırmazlık raporu alması gerektiğini ifade ederek, 10 yıl sonunda araç sahiplerine LPG tankının değiştirilmesi gerektiğini söylediklerini belirtti. Denetim altındaki araçlarla ilgili bir sorunun olmadığına işaret eden Prof. Dr. Gülgeç, sorunun trafikte olan 130 bin LPG'li aracın sızdırmazlık raporunun bulunmaması olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Gülgeç, LPG tankının 10 yıllık ömrünü tamamladığında, iç basıncın etkisi ile patlama riskinin artacağını ifade etti.
LPG dönüşüm sistemlerinin doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülgeç, araçta güvenli bir çalışmayı sağlamak için şu önerilerde bulundu:
''LPG tankı üzerinde bulunan multivalf tankın yüzde 80 doldurulmasını sağlayacak şekilde ayar edilmiştir. LPG dolumu sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla LPG tankının ileri geri sallanması, multivalf ayarının bozulmasına neden olacaktır. Bu durumda ise LPG tankına fazla yakıt alınacaktır. Bu ise son derece tehlikeli bir durumdur.
LPG tankı kullanım ömrü imalat tarihinden itibaren 10 yıldır.
LPG tankı üzerinde bulunan sızdırmazlık kutusu kapağı mutlaka takılmalı, kırık ya da çatlak olmamalıdır.
LPG dolum ağzı kesinlikle bagaj içerisinde olmamalıdır.
Araç uzun süre kullanılmayacaksa multivalf üzerinde bulunan LPG yakıt kesme valfinin kapatılması önerilir.
LPG dönüşümünden sonra mutlaka sızdırmazlık testi yapılmalıdır.
Yakıt kaçağı oluştuğunda sigara söndürülmeli, motor ve tüm elektrik aksamları kapatılmalıdır.
Araçlarda ısıtma amaçlı açık alevli ısıtıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır.
Aracın LPG ile çalıştığını belirten çıkartmaları aracın ön ve arka camına yapıştırılmalıdır.
LPG'li araçlar yer altı oto parklarına park edilmemelidir.
LPG'li araçların periyodik bakımları her 10 bin kilometrede bir yaptırılmalıdır.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109