MHP yemine el attı: AK Parti ve CHP ile görüşecek

MHP yemine el attı: AK Parti ve CHP ile görüşecek

MHP yemine el attı: AK Parti ve CHP ile görüşecek
Daha önce yemin krizinin çözümünde aktif bir görüntü sergilemeyen MHP, 4 aşamalı çözüm önerisiyle CHP ve AK Parti gruplarını ziyaret edecek.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüştüklerini ve MHP’nin yemin krizinin çözümüne ilişkin önerilerini ilettiklerini belirtirken, “TBMM Başkanı milletin iradesinin tam olarak yansıtılması konusunda taraf olduğunu ifade etmeli, ortak bir deklarasyon için zemin oluşturmalı” diye konuştu.

MHP’li Oktay Vural, “Cemil Çiçek çözüm için insiyatif almalı. 4 aşamalı çözüm planını AK Parti ve CHP’ye sunacağız’ dedi.

Bu plan önce açıklamaların yumuşamasını, sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in inisiyatif almasını, Çiçek'in grup temsilcileriyle görüşmesini ve ortak bir deklarasyon yayınlanmasının ardından milletvekillerinin yemin etmesini öngörüyor.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''yemin krizi'' ile ilgili olarak, TBMM Başkanı'nın, millet iradesinin Meclise tam olarak yansıması konusunda taraf olduğunu ifade etmesi, siyasi partilerin ortak bildiri için zemin oluşturması, bunlara paralel milletvekillerinin yemin etmesi ve yargının da bu süreç içerisinde objektif değerlendirmesini yapması gerektiğini söyledi.

Vural, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile birlikte basınla sohbet toplantısı düzenledi.

Şu anda TBMM'nin çalıştığını ve bunun son derece önemli olduğunu belirten Vural, ''MHP, milli egemenliğe dayalı Cumhuriyet'in temelinin yok edilmesine, yok sayılmasına karşı dimdik ayakta durmuştur'' dedi.

Millet iradesinin tam manasıyla TBMM'de yansımasının önündeki engellemelerin de kalkması gerektiğini dile getiren Vural, bu tartışmaların sona erdirilmesini istedi.

Vural, ''İrademizin tam olarak temsil edilmemesini eksiklik olarak görüyoruz. Bu iradeyi temsil etmekten kaçınanlar bindikleri dalı kesmektedir'' diye konuştu.

Tutuklu milletvekillerinin Mecliste temsil edilmemesi sorununun çözülmesi gerektiğini ifade eden Vural, Mehmet Şandır ile dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etiklerini anımsattı. Görüşmede, parlamentonun hiç bir tehdide, baskıya, boyun eğmeden çalışması ve iradesini Meclise taşımayan milletvekillerinin konumunun da bir çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ettiklerini aktaran Vural, ''Abdestsiz namaz olmaz. Milletvekilleri, milletin vekilliği görevine başlamalıdır. Onların sözünün ve sesinin TBMM'de temsil edilmesi önceliklidir'' dedi.

Vural, ''TBMM Başkanı millet iradesinin tam olarak yansıması konusunda taraf olduğunu ifade etmelidir. Siyasi partiler de millet iradesinin tesisi konusunda ortak bir bildiri için bir zemin oluşturulmalıdır. Bütün bunlara paralel olarak da Türk milletinin egemenliği için yetki isteyenler de gelip burada yemin etmeliler. Yargı, bu süreç içerisine objektif kriterlere göre değerlendirmesini yapmalıdır'' diye konuştu.

Bugün CHP ve AK Parti Grup başkanvekillerini ziyaret edeceklerini, bu ziyaretin hem nezaket ziyareti olacağını hem de bu konuları görüşeceklerini bildiren Vural, bir soru üzerine Meclis Başkanı'nın kanaatinin olumsuz olmadığını, bu konunun sürdürülemez olduğunu ve çözüme kavuşturulması gerektiğine ilişkin bir yaklaşım içerisinde bulunduğunu kaydetti.

''Millet iradesi üzerinde söz hakkı olanların sözünü kullanabilecekleri zeminde olmaları son derece önemlidir, yemin etmeliler'' diyen Vural, bir soru üzerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşlerinin açık olduğunu bu kapsamda ziyaret talebinin olmadığını kaydetti. Vural, şunları söyledi:

''Milli egemenliği kuşatma altına almak, baskı, tehdit, şantajla, yok saymakla hiç kimsenin sonuç alamayacağı aşikardır. Bu süreç içerisinde milli egemenliğin TBMM'de tesisi konusunda herkesin samimi şekilde adım atması gerekir. Gidip bir takım yerlerde bir takım arayışlar içerisinde olanlar kalkıp 'Ankara çözüm yeri değil, irade orada yoktur' deyip Türk milletinin iradesini kullanmak isteyenler ama Türk milletinin iradesini yok sayanlar bilmelidir ki bu coğrafyada tek bir milletin egemenliği vardır. O tek bir milletin egemenliği de batısıyla doğusuyla kuzeyiyle güneyiyle hakimdir ve hakim olmaya devam edecektir. Kimse TBMM'deki egemenliği yok sayamayacak ve yok edemeyecektir.''

''ARABULUCU DEĞİLİZ''

Şandır da ''Bu Meclis açık kalacaktır ve çalışacaktır. Bu Meclisin çalışması için biz üzerimize düşen her görevi sonuna kadar yapacağız. Herkesi sağduyulu, sorumlu olmaya davet ediyoruz. Sorumluları inatlaşmaktan, birbirleriyle çekişmekten vazgeçmeye, millete karşı görevlerini yapmaya davet ediyoruz'' dedi.

Bu görüşleri dün Meclis Başkanına da ifade ettiklerini bugün de AK Parti ve CHP gruplarına ifade edeceklerini belirten Şandır, millet iradesine saygının gereği Meclisin yasama faaliyetine bir bütünlük içerisinde başlamasını talep edeceklerini söyledi.

Bir soru üzerine ''MHP'nin arabulucu'' olmadığını belirten Şandır, ''Milletin iradesine olan saygımızın ve demokrasiye olan inancımızın gereği bu sorunun aşılması gerektiğini ifade ediyoruz'' diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, Anayasanın değiştirilmesinin tüm partilerin topluma taahhüdü olduğunu belirten Şandır, şunları söyledi:

''Sayın Başbakan 'Anayasa değişikliğini MHP ile yaparız, ortak akıl üreteceğiz' sözü, ayak üstü verilen bir beyan. Bu bir başka anlama kapı aramamalı. MHP'nin Anayasa, demokrasi, sorunların çözümüyle ilgili görüşleri nettir. Herkes MHP'yi MHP'nin sözleriyle değerlendirmeli. Onun için sayın Başbakan'ın 'ortak akıl üreteceğiz' sözüyle sanki bir talep, taahhüt varmış, ortak zemin oluşturuluyormuş gibi görüntü verilmesi doğru değildir.''

Şandır, MHP'ye düşen TBMM Başkanvekilliği için yeniden İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in, İdare Amirliği için de Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın ismini bildirdiklerini söyledi.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ İNCE: MECLİSİ BOYKOT ETMİYORUZ. ORTADA BİR SORUN, KRİZ VARDIR AMA BUNU PROTESTO VE BOYKOT OLARAK TANIMLAMANIZI İSTEMİYORUZ

MHP Grup Başkanvekilleri, CHP Grup Başkanvekillerini ziyaret etti.

MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural'ın, CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ile Emine Ülker Tarhan'ı ziyareti 55 dakika sürdü.

İnce, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kendilerinin grup başkanvekilliklerine yeni seçildiğini anımsatan İnce, Şandır ile Vural'ın, ''nezaket'' ziyaretinde bulunduğunu ifade etti.

İnce, ''Yemin krizinin çözümü konusunda MHP'nin 4 maddelik bir öneri listesi getirecekleri belirtildi, bu önerileri size aktardılar mı?'' sorusunu, ''Biz Meclisi boykot etmiyoruz, bir protesto yapmıyoruz. Lütfen bunları birbirine karıştırmayalım. Biz Kurtuluş Savaşı'nı yönetmiş bir Meclis'i protesto etmiyoruz. Ortada bir sorun, kriz vardır ama bunu protesto ve boykot olarak tanımlamanızı istemiyoruz'' diye yanıtladı.

MHP'nin sorunun aşılması için bir taleple gelip gelmediğine yönelik soruyu yanıtlarken İnce, bu konuda MHP Grup Başkanvekili Şandır'ın biraz sonra açıklama yapabileceğini belirtti.

İnce, MHP'li grup başkanvekilleri ile sohbet ettiklerini ve karşılıklı olarak birbirlerine başarılar dilediklerini aktardı.

Tutuklu milletvekillerinin durumunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya İnce, ''Tabii ki sohbet ettik. Türkiye'nin gündeminde bu konu varsa, biz de herhalde bu konuyu görüşmüşüzdür'' karşılığını verdi.

MHP Grup Başkanvekilleri, daha sonra AK Parti Grubu'nu ziyaret etti.
habertürk.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER