71. yılında Köy Enstitüleri

71. yılında Köy Enstitüleri

71. yılında Köy Enstitüleri
Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 71. Yılı Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde kutlandı. Maltepe Belediyesi ve Köy Enstitüleri’nin ortaklaşa düzenledikleri etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panele Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, Maltepe Belediyesi başkan yardımcıları Nimet Karabulut ve Ercan Köymen, milletvekili adayları ve Köy Enstitülerinin son mezunları katıldı.  Program öncesi verilen kokteylin ardından açılış konuşmasını yapan Zübeyit Çelik Köy Enstitülerinin kısa tarihçesinde neler başardığını anlattı.

Türkiye’nin yarım kalmış rüyası tabirini kullandığı Köy Enstitülerinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Zengin, “Köy Enstitülerinin bana göre en büyük yararı aynı zamanda korku sebebiydi. Ezberci değil, analitik düşünen, sorgulayan, katılımcı birey yetiştiren, demokratik ve üretici eğitimi başlatmasıdır. Sevgili yoldaşlarım soruyorum size, Köy Enstitüleri rüyası tamamlanabilseydi Türkiye aynı noktada olur muydu? Hayır, o yüzden kapatıldı; çünkü çağdaş Türkiye’den korkuldu. Karşı devrimcilerin biz devrimcilere sıktığı en ağır kurşundu bu, kaldıramadık.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneğinin yılmaz savaşçıları, ben bu savaşta sizlerle kol kola olmaktan onur duyuyorum. 1930’larda ‘gavur okullarında mı okuyacaksınız’ sorusunun yöneltildiği okuma yazma bilmeyen bir annenin Cumhuriyet okullarında okuyan oğlu olarak karşınızda olmaktan gurur duyuyorum. Aynı zamanda bir eğitimci olarak diyorum ki; yarının mimarları güzel insanlar, çağdaş, demokratik, gelişmiş bir Türkiye yaratmak; aydınlık, ilkeli, donanımlı ve sorgulayan, araştıran bireyler yetiştirmekle mümkün olacaktır. Bu rüyayı başka biçimlerde hep birlikte geliştirmek ve tamamlamak dileğiyle saygılar sunuyorum.” dedi. Program, halk oyunları gösterileri ile Sokak Müzik Grubunun dinletisi ve Köy Enstitülerinin son mezunlarının konuşmalarıyla devam etti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER