UÇAĞIMIZIN DÜŞÜRÜLMESİ, ESAD'IN GİDİŞİNE YOL AÇACAKTIR

Egemen Bağış: “Bu olay Esed rejiminin gidişatını hızlandıran bir sürece yol açacaktır”

UÇAĞIMIZIN DÜŞÜRÜLMESİ,  ESAD'IN GİDİŞİNE YOL AÇACAKTIR
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Suriye tarafından Türk uçağının düşürülmesi olayının Esed rejiminin gidişatını hızlandıran bir sürece yol açacağını savundu.

Tuzla Belediyesi'nin ikincisini düzenlediği köfte şöleninde yaklaşık 30 bin kişiye ekmek arası köfte dağıtıldı. Zaman zaman Mangalın başına geçen Belediye Başkanı Şadi yazıcı ve Bakan Egemen Bağış vatandaşlara kendi elleri ile köfte pişirip ikram etti.

Tuzla Belediyesi tarafından düzenlenen iyilik şampiyonasının ödül törenine de  katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Suriye’nin Türkiye’ye ait uçağı düşürmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük, güçlü bir devlet olduğunu kaydeden Bağış şöyle konuştu; “Biz millet olarak kendi bağımsız hür, özgür devletini bin yıldır yürüten bir milletiz.

Tecrübeli bir devlet yapımız var, ve böylesine önemli ulusal konularda iktidarı ile muhalefeti ile hep birlikte tek yumruk olmamız gerekir.” Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın koordinasyonunda ilgili bakanlıkların, ilgili kurumların gerekli istişareleri yaptıklarını belirten Bağış hala durumun netleşmesi ile ilgili süreci takip ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’ye bir nota verdiğini hatırlatan Bağış, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun bu konuda bazı açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Türkiye bu konularda yapılması gerekeni her zaman yaptığını ve yapacağını kaydeden Bağış sözlerini şöyle sürdürdü; “Tarih boyunca Türkiye’ye dostlukla yaklaşanlar hep dostluk görmüştür. Endişe duyması gerekenler, Türkiye’ye düşmanca yaklaşma gafletinde bulunan haddini aşanlardır.

Türkiye dediğim gibi büyük bir devlettir. Sadece Suriye’den bugüne kadar ülkemize 60 binin üzerinde insan yardım talebi ile gelmiş, ve bunların hali hazırda 30 binine Türkiye’de kurulan 8 ayrı kampta bakılmaktadır.” Suriye’den gelen insanlara mülteci demediklerini vurgulayan Bağış, gelen insanları Türk halkı ile kardeş kabul ettiklerini belirterek şöyle konuştu; “Onlar bizim yakınlarımız, komşularımız. Ve bu son yaşanan olay da Türk halkı ile Suriye halkı arasında herhangi bir düşmanlığa sebep olmaz.

Aslında bu olay Suriye’de artık can çekişen Esed rejiminin belki de gidişatını hızlandıran bir sürece yol açacaktır. Çünkü kendi halkına zulmeden, kendi halkına kurşun sıkan, kendi halkını katleden bir zihniyetin geldiği noktayı uluslar arası camianın anlaması açısından önemlidir.”

Son yaşanan olayın Türkiye ile Suriye arasındaki bir olay olmadığını belirten Bağış, yaşanan olayın Suriye’nin uluslar arası camiaya karşı takındığı bir tavır olduğunu ileri sürdü. Uluslar arası camia, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, NATO, Avrupa Birliği ve  ilgili bütün kurumların bu konuda üzerine düşeni yapacağını söyleyen Bağış Türkiye’nin de bu konuda son derece kararlı ve ısrarcı olacağının altını çizdi.

Vatandaşlardan müsterih olmalarını isteyen Bağış akli selim ile teenni ile bu süreci yöneteceklerini söyledi. Bağış Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda muhalefet liderleri ile gerekli istişareleri yapacağını ve gereken adımların vakti zamanında atılacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “büyük devletler yapacaklarını istişare ettikten sonra yaparlar, bunun için kimseden izin de almazlar, ama bunların hepsinin bir strateji içerisinde götürülmesi lazım. Vatandaşlarımızın da bin yıllık devlet geleneğimize güvenmelerini bekliyoruz.”


Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2012, 22:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER