İstanbul’da birkaç yılda 100 bin kişi yer değiştirecek

İstanbul’da birkaç yılda 100 bin kişi yer değiştirecek

İstanbul’da birkaç yılda 100 bin kişi yer değiştirecek
İstanbul’da büyük çaplı sekiz projede yaklaşık 33 bin konut yapılacak. Bu rakam, her bir konutta 3 kişinin yaşayacağının düşünülmesi halinde bile 100 bin kişilik nüfusun yer değiştirmesi ve yeni bir kent doğması demek

Gayrimenkul piyasasında son dönemlerin trendi markalı konutların ağırlığı gün geçtikçe artıyor. İnsanların giderek markalı konutlara daha çok eğilim göstermesi, inşaat firmalarının birbiri ardına dev konut projelerinin temellerini atmalarını da beraberinde getiriyor.
İstanbul’da şu anda inşaatı devam eden ve kısa sürede başlanması planlanan sekiz projede yaklaşık 33 bin konut geliyor. Bu sayı bile markalı projelerin geldiği noktayı göstermeye yetiyor. Diğer yandan, İstanbul’da irili ufaklı yaklaşık 700 markalı konut projesi olduğu düşünüldüğünde, markalı konutların, toplam üretim içinde ulaştığı  boyutları ve bunun, kentin nüfus yoğunluğu üzerindeki etkisi açısından taşıdığı önem de kendiliğinden ortaya çıkıyor.

15 BİNLİK ŞEHİR İÇİN ERKEN SATIŞ BASKISI
Batışehir, söz edildiği anda büyük bir ilgi uyandırdı.?Öyle ki, yapımcı firma Ege yapı Group, eylül ayındaki satış planını, gelen ısrarlı talepler üzerine temmuz ayına aldı. Metrekare fiyatınn bir sürpriz olarak beklenenin altında, 2 bin 300 lira olarak belirlendiği projeye ön talepte bulunanlar, projeden bu fiyattan daire sahibi olabilecek.
Bağcılar’da konumlandırılan?Batışehir, 800 bin metrekarelik alanda Avrupa’nın en büyük karma projesi olarak etiketlendirilecek kadar büyük bir çalışma olarak nitelendiriliyor. Egeyapı Group Başkanı İnanç Kabadayı, 2014 sonunda tamamlanacak projede 15 bin kişinin yaşayacağını kaydetti.  

ATAŞEHİR’E İKİNCİ ÇIKARMA
120 bin metrekare alanda 1.500 konutun yanı sıra 678 yatak kapasiteli beş yıldızlı otel, 1.600 kişilik kongre salonu ve AVM olarak planlanan Brandium’un adresi ise Ataşehir.
Emay İnşaat ve Erko Group ortaklığında geliştirilen proje İstanbul Finans Merkezi projesine ev sahipliği yapan Ataşehir’de yeni bir yaşam merkezi oluşturacak kadar iddialı bulunuyor.
Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, Ataşehir’in en yüksek bölgesinde yer alan bu projenin AVM ve otel bölümünü 2012’de, konutları ise 2013 yılında teslim edeceklerini ifade etti.  

BEYLİKDÜZÜ’NÜN SINIRLARI GENİŞLEDİ
Innovia, Beylikdüzü’nde yeni bir ilçe yaratabilecek kadar güçlü bir proje. 14 bin konut olarak planlanan, şu anda dördüncü ve son etabı olan 4 bin 750 dairelik bölümü satışa çıkarılan projenin teslim aralığı hakkında konuşan Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, “örnek” olarak nitelendirdiği Innovia’nın bu etabını Aralık 2013’te teslim edeceklerini ifade etti.  

AVRUPA ÇAPINDA İDDİA
Mall of İstanbul, sadece İstanbul ya da Türkiye değil, Avrupa çapında bile en büyük karma projelerden biri olarak nitelendiriliyor. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) inşa ettiği projede 1.200 rezidans, AVM, otel ve ofis blokları yer alıyor. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun, 140 bin metrekarelik arsa üzerinde 670 bin metrekare inşaat olarak tasarladıkları projenin tamamlanma tarihini 2013 sonu olarak bildirdi.

ÇAMLICA’YA YENİ İSTANBUL
İstanbul’u büyütecek bir başka proje, Çamlıca’da geliştiriliyor. Emaar Türkiye, ‘Yeni İstanbul’ isimli projesini 1.100 konut, 36 bin metrekarelik kiralanabilir alanda ofis ve toplamda 130 bin metrekare kiralanabilir alan olarak belirledi. Proje için düğmeye bastıklarını açıklayan Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, satış ofisi tamamlanan projede model evi de bitirmek üzere olduklarını belirterek,  “Eylül ayında görücüye çıkacağız” diye konuştu.  

TUZLA’DAN  5.500’LÜK?ÇEKİM
Teknik Yapı,  şehrin son derece iddialı bir başka projesi için hazırlıklarını sürdürüyor. Tuzla’da 300 bin metrekarede 5 bin 500 konut olarak planlanan ve rezidansların da olacağı proje hakkında konuşan Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, bu projeyle küçük çaplı ekonomik sitelere ev sahipliği yapan Tuzla’yı Ataşehir ve Kartal’da olduğu gibi markalı projelerin çekim merkezi yapacaklarını söyledi. Lükse kaçmadan Bağdat Caddesi’ndeki yüksek kaliteyi, ekonomik rakamlarla ortaya çıkaracaklarını belirten Durbakayım,  “Mini bir şehir yapacağız” dedi.

BEYLİKDÜZÜ’NDE DOĞUYOR
Bir diğer dev kentin yapımcı ismi ise İhlas Holding. Beylikdüzü’nde 5 bin 500 konuta imza atan İhlas burada adeta yeni bir kent yaratıyor. Kristal Şehir hakkında konuşan İhlas İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şeker, projenin beş etap halinde planlandığını belirtirken, ilk etabın 2013 sonunda tamamının ise 48 ayda teslim edileceğini söyledi.

SANCAKTEPE’DE DÖNÜŞÜM
Selin İnşaat’ın Sancaktepe’deki projesi 1.500 konut olarak planlandı. İki etap olarak planlanan proje, bölgede ciddi bir kentsel dönüşüm sağlayacak kadar önemli bir çalışma olarak nitelendiriliyor.

Belgeli usta dönemi
İnşaat sektöründe 1 Ocak 2012’den sonra her şey farklı olacak. Çıkarılan yönetmelik gereğince, 2012’nin başından itibaren inşaatta sadece belgeli usta çalıştırılabilecek. Yetki belgesi olmayanlarsa çalışamayacak
 
1 Ocak 2012’den itibaren eve ya da işyerine inşaat ya da tesisat için gelen tüm ustaların belgeli olması gerekiyor. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlattığı ve 1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, 2012’den itibaren sadece tesisat alanında değil inşaatın 150 alt sektöründe yetki belgesi olmayanlar çalışamayacak.
Kayıtdışılığın son derece yüksek olduğu ve belgesiz binlerce çalışanın bulunduğu sektöre getirilen bu yönetmelikle hem daha disiplinli bir yapı  hem işçi güvenliği hem de deprem riskine karşı yapıların ustalar açısından da korunması amaçlanıyor. Yeni yönetmelikteki bu zorunluluk, yaklaşık 150 alt meslek grubunu ilgilendiriyor.

‘Kimse diplomamı sormadı’
Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012 Ocak ayından itibaren inşaat sektöründeki işlerde belge zorunluluğunun aranacağını belirterek, buna hazırlık amacıyla birçok kurum ve kişilerin kurslar aldığını söyledi.  Durbakayım, inşaat sektöründe artık belgelerin konuşacağını ifade ederek,”Bu ifade doğru ancak bu belgelerin konuşacağı kişi kim olacak? Asıl önemli olan budur.  Konuşulacak muhatabın doğru olması, esastır. Aksi takdirde belgelerin konuşması, kuru kalabalıktan başka bir işe yaramaz” dedi.

‘Kağıt üzerinde kalmasın’
Belgelere önem verilmediğinin altını çizen Durbakayım, bunu, kendi yaşamından bir örnekle somutlaştırdı. Mühendis diplomasını 1974’te aldığını belirten Durbakayım, “Sadece resmi merciler benden diploma soruyor. Fakat burada asıl sorması gereken nihai tüketicidir. Konut piyasasında karar verici olan, sektörde asıl belirleyici olan müşteridir. Müşterinin bu belgelere bakması, takip etmesi hatta bu firmaları izlemesi gerekir. Yoksa bir takım belgeler kırtasiyenin ötesine geçmez” diye konuştu.
Nazmi Durbakayım, inşaatın alt sektörlerine yönelik ısı yalıtım belgesi, enerji kimlik belgesi ve ustalık belgesi gibi yaptırımların daha aktif konuma getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bu belgelere sahip olunmasının ötesinde, belgelerin kullanıldığı alt sektörlerdeki uygulamalı eğitimlerin artırılması gerekir. Esas olan göstermelik birtakım belgelerle bürokrasi külfetinin arttırılmamasıdır. Malzemeleri üreten firmaların, doğru kullanım için şantiyelerde uygulamalı eğitimler yapmaları çok önemli. Kısacası, hangi alt sektör olursa olsun belgeleri kağıt üzerinde kalmaması, takipçisinin olması gerekmektedir.”

Belgesi olmayan çalışamayacak
-  1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek yönetmelik gereğince, 2012 yılı başından itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetkili belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale gelecek.  
- Bu nedenle inşaat sektöründe yer alan yaklaşık 150 alt meslek grubunun işverenlerinin ve bu işverenlerinin yanlarında çalışanların mesleki belgelerini alması gerekiyor.

Bodrum’un ‘gizli bahçesi’nden çağrı
Bodrum Tuzla’da Casmark Homes tarafından inşa edilen Secret Garden projesindeki daireler sahiplerini bekliyor. 28 adet 1+1, 14 adet 2+1 daire olmak üzere toplam 42 daire olarak tasarlanan proje, 6 bin 400 metrekare arsa üzerinde konumlandırıldı. Firmadan yapılan açıklamaya göre projede 1+1 daireler 75 bin liradan satılırken, 2+1 daireler 122 bin liradan alıcı buluyor.
Açıklamada projenin konumuna da dikkat çekilerek Bodrum Havaalanı’na 5, Bodrum merkeze ise 28 kilometre uzaklıkta olan Secret Garden’in yeni açılan 18 delikli Vita Golf Park Resort golf sahasına ise 4 kilometre uzaklıkta yer aldığı ifade edildi.

Hangi yazlık, kaç lira?
Tipi  Fiyat (TL)
1+1  75.000
2+1  122.000

Saklıhan, inşaatta yüzde 50’yi açık etti
Beylikdüzü’ndeki Saklıhan Konakları’nda inşaatın yarısı tamamlandı. Saklıhan İnşaat’ın açıklamasına göre, satışlarda ise altı ayda yüzde 35’lik orana ulaşıldı. Açıklamaya göre, 288 daire ve 34 mağazadan oluşan projede 140 metrekareden 310 metrekareye kadar farklı büyüklükte daireler bulunuyor. Aralık 2010’da inşaatına başlanan Saklıhan Konakları’nda, metrekare fiyatları 2 bin 300 ile 2 bin 600 lira arasında değişiyor. Mağazaların fiyatı da 6 bin liradan başlıyor. Ödeme planına göre projeden yüzde 50 peşin ve 36 ay vadeyle konut edinmek mümkün.
Proje, 12 bin metrekaresi yeşil alan olmak üzere 18 bin 600 metrekarelik alanda yükseliyor.

Hangi daire, kaç lira?
Tipi Fiyatı (TL)
2+1 360.000-380.000
3+1 490.000-530.000
4+1 530.000-550.000
Dubleks 750.000

Deniz ve yeşil ikilisi için ilk etap tamamlandı
Gravür Park Orman Evleri’nin ilk etabında yaşam bu ay başlıyor. Sarıyer’de tasarlanan proje hakkında Gravür İnşaat’ın yaptığı açıklamaya göre, Gravür Park Orman Evleri’nin ilk etabı bu ay, ikinci etabı ise önümüzdeki ekim ayında teslim edilecek. 36 dubleksin yer aldığı proje 235-287 metrekare arasında değişen 4+1 ve 5+1seçenekleriyle müstakil yaşam olanağı sunarken, daireler 480 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
Açıklamada dikkat çeken noktalardan biri de projenin Boğaz’ a komşu, ormana sıfır konumu nedeniyle deniz ve orman manzaralı konutlara sahip olması. Diğer yandan, proje, Maslak’tan başlayıp Hacı Osman, Sarıyer-Çayırbaşı’na kadar uzanacak tünel nedeniyle ulaşım açısından son derece avantajlı bir konumda yer alıyor.

Hangi daire, kaç lira?
Tipi Fiyatı (TL)
4+1 490.000
5+1 550.000

Yenibosna’daki konaklar için yaşam tarihi belirlendi
Ekal İnşaat’ın Yenibosna’da 15 bin 500 metrekare arsa üzerinde projelendirdiği Eviza Konakları’nda yaşam Ağustos 2012’de başlayacak. Yapılan açıklamada Eviza’nın 25 bin metrekarelik inşaat sahasına sahip olduğu belirtilerek yatay planlanmış yapısına dikkat çekildi. Buna göre, 5 ve 6 katlı 10 blok olarak tasarlanan projenin 164 daireden oluştuğu ifade edilirken, daire büyüklüklerinin ise 122 ile 202 metrekare arasında değiştiği kaydedildi.
319 bin liradan başlayan fiyatların 753 bin liraya kadar çıktığı projenin sosyal olanakları arasında kapalı otopark, kapalı yüzme havuzu, açık ve kapalı çok amaçlı spor alanları, sauna, fitness merkezi, çocuk oyun odası, koşu parkuru ve gölet bulunuyor.  

Hangi daire, kaç lira?
Tipi Fiyatı (TL)
2+1 319.000  395.000
3+1 336.000  572.000
4+1 531.000  753.000

‘Gayrimenkuldeki dinamik ekonomiyi büyütüyor’
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörünün ekonomideki büyüme üzerindeki olumlu etkisi ele alındı.
Türkiye’nin büyümesinde özellikle gayrimenkul projelerinin etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, borsa ve faizde getiri fırsatlarının azalması nedeniyle alternatifsiz bir yatırım aracı haline gelen gayrimenkul sektörünün dinamik yapısının bu noktada önemli rol oynadığı ifade edildi.
Raporda, “İnşaat sektörü nün son açıklanan rakamlara göre büyümede 2011 yılının ilk çeyreğinde birinciliği perakende sektörüne kaptırsa da yüzde14.8’lik gelişim göstererek en fazla artış gösteren üçüncü sektör olmuştur ” denildi. Seçimin ardından ortaya çıkan hareketli döneme dikkat çekilen rapora göre, böyle bir ortamda özellikle gayrimenkul piyasasında normalin çok üstünde hareketlilik beklenmemesi gerekiyor.  (Milliyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109