Yasa Perşembe yürürlüğe giriyor, Hispanikler Arizona'yı terkediyor

Yasa Perşembe yürürlüğe giriyor, Hispanikler Arizona'yı terkediyor

Yasa Perşembe yürürlüğe giriyor, Hispanikler Arizona'yı terkediyor

Arizona eyaletinin ABD’yi kamplaştıran göçmen karşıtı yasası 29 Temmuz Perşembe günü yürürlüğe girecek. Binlerce göçmen ve ailesi yasa yürürlüğe girmeden Arizona’yı terketmeye başladı.

Arizona eyaletinin ABD’yi kamplaştıran göçmen karşıtı yasası 29 Temmuz Perşembe günü yürürlüğe girecek. Binlerce göçmen ve ailesi yasa yürürlüğe girmeden Arizona’yı terketmeye başladı. Birçok Güney Amerika kökenli ABD vatandaşının da eyaleti terketmesi dikkat çekiyor. ABD vatandaşı bile olsalar, Hispnaik oldukları için polis tarafından sık sık rahatsız edileceklerinden çekiniyorlar. Bu ters göçün ilk darbesi ise, zaten zor günler yaşayan Arizona küçük esnafı oldu. Özellikle Hispanik kökenlilerin yoğun yaşadığı bölgelerde sıkıntı daha büyük. Birçok ev sahibi kiracısını kaybetmenin şokunu yaşıyor. Hispanik ailelerin çocukları okullardan kaydını siliyor.

Arizona’da Nisan ayında eyalet valisince imzalanan yasa, ABD’de kaçak bulunmayı eyalet suçu haline getiriyor. Böylece yerel polise şüphelendiği herkesi durdurup kimlik sorma ve ülkede yasal olarak bulunup bulunmadığını sorgulama yetkisi veriyor. ABD’de normalde bu yetki sadece federal kurumlara ait. Nitekim ABD Adalet bakanlığı da Arizona eyaletini Arizona Yüksek mahkemesine dava etti. Meksika yönetimi de vatandaşlarının Arizona eyaletinde Perşembe gününden itibaren yaşayacaklarına karşı tedbirlerini artırdı. Bu çerçevede sorun yaşayacak Meksika vatandaşlarına destek vermeleri için Meksika’nın Phoenix konsolosluğuna görevli takviyesi yapıldı. Kaçak göçmen gözaltı merkezleri ise muhtemel artış için yatak kapasite sayısını artırdı.

Arizona yasası ülkedeki göçmen reformu tartışmasının da odağına yerleşti. 2008 yılı verilerine göre ABD’de 11,6 milyon kaçak göçmen vardı. Ancak son iki yılda bu oran ilk kez artmak yerine azaldı. Bunun en büyük sebebi ise yaşanan ekonomik kriz. Birçok Meksikalı, iş garantisi olmadığı gerekçesiyle artık sınırı geçme riskine girmek istemiyor.

(Turkish Journal Haber Merkezi)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER