ABD’nin bu şehir ve kasabalarında arazi bedava..!

ABD’nin bu şehir ve kasabalarında arazi bedava..!

ABD’nin bu şehir ve kasabalarında arazi bedava..!
ABD’nin bu şehir ve kasabalarında arazi bedava..!

ABD’de birçok kasaba ve şehrin daha çok insana ihtiyacı ve hiç de ihtiyaç duymadığı kadar da fazla arazisi olunca, Vahşi Batı’ya açılma yıllarındaki bir gelenek de yeniden canlanmaya başladı: ‘’Gelin kasabamıza yerleşin, arazi bedava’’


ABD’de birçok kasaba ve şehrin daha çok insana ihtiyacı var. Bu yerlerin hiç de ihtiyaç duymadığı kadar da fazla arazisi olunca, 1860’lı yıllarda Vahşi Batı’ya açılma yıllarındaki bir gelenek de yeniden canlanmaya başladı: ‘’Gelin kasabamıza yerleşin, arazi bedava’’. Ancak bu kez Federal hükümet de ğil toprağı veren. Yerel yönetimler.

Tek bir şartları var: O araziye ev yapacaksınız ve içinde yaşayacaksınız. Tek bir sorun var: Bedava arazi veren yerleşim birimlerinin çoğu kırsal kesimlerde ve pek fazla iş imkanı yok.

Ancak, buna rağmen, internet nedeniyle evden çalışmanın yaygınlaştığı, gıdanızı da kendi yapacağınız tarım ve hayvancılıkla temin etmenin yeniden trend haline gelmeye başladığı bir çağda birçok kişiye de ‘’acaba’’ dedirtebilecek bir fırsat da oluşturmuyor değil.

Bundan birkaç yıl önce Alaska’nın Anderson adlı küçük kasabası bu trendi yeniden başlattı. Ladin ağaçlarıyla kaplı ve Kuzey Kutbu ışıklarına bakan bu doğa harikası kasaba, 26 parsel arazisini bedava dağıtıma çıkardı. 300 kişinin yaşadığı kasabada, benzin istasyonu da yok, bakkal da, trafik ışığı da… Ancak güzel tarafları da var: Trafik yok, suç oranı sıfır, eyalet vergisi, gelir vergisi vs hiçbir şey ödenmiyor. Yaz aylarında nerdeyse 30 santigrat dereceye ulaşan muhteşem günler yaşanıyor. Kış, biraz uzun hikaye. Eksi 40’lar civarı, Alaska kışları….

Alaska’dan sonra, Iowa, Kansas, Minnesota, Nebraska, North Dakota ve Wisconsin eyaletlerinde de bazı yerleşim birimleri bu trende katıldı. Ancak her birinin kendine göre bazı özel şartları var. Örneğin Nebraska’da inşa edeceğiniz evin piyasa değerinin en az 100 bin dolar olması lazım. Alaska’da, ABD vatandaşı olmanız, ve son 1 yıldır Alaska’da yaşıyor olmanız gerek.

İşte, bedava arazi veren diğer bazı yerleşim birimleri:

1 - Kansas eyaletinde birkaç yerleşim birimi, eğer o araziye en az 93 metrekare (1000 square feet) kapalı alana sahip bir ev kurarsanız, araziyi bedava veriyorlar. Mobil evler de kurabilirsiniz. Ama ilk tornado fırtınasında uçacağını bilin. Ancak evime bahçe de isterim diyorsanız Kansas’ın Marquette kasabası, ev için arazi verdiğine aynı büyüklükte yanıbaşındaki araziyi de bedava veriyor. Bu arada bu araziler, altyapısı tamamlanmış yani, sıcak suyu, kanalizasyonu, elektiriği olan araziler.
HEMEN ALAYIM BURDAN ARAZİ DİYORSANIZ TIKLAYIN

2 – 2600 nüfuslü Kansas kasabası Atwood da nerdeyse her gelene kapısı açık yerlerden biri. Paragrafın sonundaki linkteki arazileri bedava veriyor. 2600 nüfus da az diyorsanız, size hemen yanı başlarındaki 45 bin nüfuslu (muhtemelen bunun 10 katı da ineğin yaşadığı) yerleşim birimini gösterecekler. Üstelik, oraya gidip gelirken trafik bile yok.
ARAZİNİZİ ALMAK İÇİN BUYRUN

3 - Nebraska eyaletinin Elwood kasabasının, 761 nüfusu var ama ‘’dünyada ev kurmak için en güzel yer’’ şeklinde iddialı bir sloganı.
TIKLAYIN, SİZİN OLSUN

4 – Iowa’nın Marne kasabasında ise 149 kişi yaşıyor. Hemen dudak bükmeyin bir zamanlar bu kasabanın nüfusu tam 617 kişiye kadar çıkmış. Yani boş değil… Eğer photoshop’la harikalar yaratmıyorlarsa, bedava verdikleri araziler de gerçekten çok çekici. Web sitesinde, yeğni Avustralya’dan dönen hemşehrilerinin haberi verecek kadar kendi dünyalarında yaşıyorlar. Tam New York’lulara göre bir yer.

TIKLAYIN, GÜLE GÜLE OTURUN

5 – Tabii ki sadece ev için arazi verenlerden ibaret değil. Michigan eyaletinin Muskegon şehri, yeni sanayi yatırımı yapacak şirketlere araziyi bedava veriyor. En az 25 kişiye iş imkanı sağlayacaksanız, tam 5 dönüm araziyi bedavaya alıyorsunuz. 100 kişiyi istihdam edin 30 dönüm arazi alın. Üstelik bu araziler her türlü altyapıya sahip ve otoyollara, demiryoluna ve Muskegon Havaalanına çok yakın. Hala mı aklınıza yatmadı, öyleyse bu sizi ikna eder: Lumberjacks Buz Hokeyi takımının maçlarına sezonluk bilet de bedava. Hala mı kafanızda şüphe var. Harbour Towne Marina’da teknenizi bedava park edebilirsiniz. Kabul edeceğinizi biliyorduk.

HAYIRLI UĞURLU OLSUN, BUYRUN

6 – Maine eyaletinin sahil şehri Camden de, turizm alanındaki her yatırım için 3,5 dönümlük bedava arazi veriyor. İlk 5 yıl için kurumlar vergisi ya da satış vergisi almayarak da taçlandırıyor. Hatta sizin premium sigortalarınızı da Camden ödeyecek. Daha ne yapsınlar..?

BUYRUN YENİ ARAZİNİZE BAKIN


Cemal DEMİR (Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER