Bejan Matur: Hukuka Olan İnancımı Kaybettim

Bejan Matur: Hukuka Olan İnancımı Kaybettim

Bejan Matur: Hukuka Olan İnancımı Kaybettim
Bejan Matur Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde katıldığı Otobiyagrafik Yazım, Kurmaca adlı söyleşide,  “ 18 yaşında girdiğim cezaevinde hukuka olan inancımı kaybettim” dedi. 

“Pablo Neruda’nın  Yaşadığımı İtiraf Ediyorum adlı otobiyografik kitabını 18 yaşında cezaevinde büyük kırılmaları yaşadığım bir zaman diliminde okudum” diyen Bejan Matur,  okuduğu her satırda hayata tekrar döndüğünü,  yaşamın dışına itilmişliğin verdiği burukluğun kelimelerle iyileştiğini gördüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Genç yaşımda girmiş olduğum cezaevi benim hukuka olan inancımı kaybetmeme neden olmuştu. O yaşanan inanç boşluğunu ise edebiyatla doldurdum.  Çok fazla konuşmak istemediğim cezaevi dönemimi ve yine bu süreç içerisinde ülkede yaşanan o karanlık devri bir gün yazacağım” dedi.

“İnsanlar Kolayca Kalıpların İçine İtiliyor”        

Orhan Kemal’e asla Sünni Müslüman denilmediğini belirten Matur, kendisinden bahsedilirken Kürt ve Alevi kimliğinin ön plana çekildiğini bunun ise insanları kategorize etmekten öteye geçmediğini ifade etti. Matur konuşmasında:

“Türkiye’de ve dünyada yaşanılan kalıp mağduriyetleri var. İnsanlar kolayca bir kalıbın içine itilerek o kalıp üzerinden her şeyiniz tanımlanıyor. Ben kimliğime sahip çıkıyorum ama eğer değerlendirileceksem şair kimliğim üzerinden değerlendirilsin”  dedi.

“Yazarı Var Eden Söylemedikleridir”

Matur konuşmasında yazarı var edenin söyledikleri değil söylemedikleri olduğunu ifade ederek söylenmeyenin ruhları daha da derinleştirdiğini bu anlamda da yazarın yalnızca kendisinin bildiği bir hikayesinin olması gerektiğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER