Ev Kiraları Neden Artıyor, Kiralar Ne Zaman Düşecek?

Ev kiralarının artması nedeniyle hem kiralık ev bulmak hem de maliyetleri karşılamak güç bir duruma geldi.

Ev Kiraları Neden Artıyor, Kiralar Ne Zaman Düşecek?

Ev Kiraları Neden Artıyor, Kiralar Ne Zaman Düşecek?
Ev kiralarının artması nedeniyle hem kiralık ev bulmak hem de maliyetleri karşılamak güç bir duruma geldi. Peki ev kiraları neden artıyor, ne zaman düşecek? İşte kiraların artış nedenleri.
Ev satın almaya gücü yetmeyen, bu nedenle kiralık evlerde oturan vatandaşları yüksek ev kiraları karşılıyor. Vatandaşlar konut azlığından dolayı ev bulmakta zorlanırken buldukları evler ise bütçelerinin üzerinde oluyor. Mevcut kiracılar da yüksek kira zammından şikayetçi olurken ev sahipleri ise gelirlerini artırmak için kiralara zam yapmayı ihmal etmiyor. 
EV KİRALARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Konut kiralarının yükselmesi birçok nedene bağlı olarak gelişiyor. Bu nedenleri sıralamak gerekirse ilk neden konut üretimindeki yavaşlama nedeniyle yaşanan arz sorunu oluyor. 
Kredi faizlerinin artması, yüksek fiyatlar nedeniyle orta gelirli vatandaşların ev satın alamaması ve kiracı olarak kalması,

Pandemi nedeniyle ertelenen düğünlerin yeni yeni gerçekleştiriliyor olması kiralık evlere olan talebi artırdı,

Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler, daha önce evlerini kapatmış olan öğrenciler kiralık ev tutmaya başladı,

Bazı bölgelerdeki kentsel dönüşüm faaliyetleri nedeniyle evlerinden ayrılan vatandaşlar yakın çevreden kiralık ev arayışına girdi,

Ülkemize gelen yabancı uyruklu vatandaşlar ve göçmenler bazı bölgelerde yaşamaya karar vererek ev kiralamaya başladı. Tüm bu nedenler birleştiğinde kira fiyatlarındaki artış kaçınılmaz oldu. 

KİRA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Kira fiyatlarının yükselmesi kadar düşmesi de birçok nedene bağlı olarak mümkün olabilecek. Büyük kentlerdeki göçlerin engellenmesi ya da kısıtlamalar getirilmesi yabancı kiracı sayısını azaltabilir. Bu da bir ihtimal kira fiyatlarının düşmesine yardımcı olabilecek. 

Yeni evlilikler, öğrenciler, iş bulanlar ya da farklı bir semte taşınanların talepleri ise her zaman sürecek. Bu sebeple kira fiyatlarının düşürülmesindeki en önemli etken konut sayısının artırılması olacak. Konut sayısı ne kadar artarsa vatandaşın ev bulması kolaylaşacak ve böylece arz sorunu çözüldüğünde kiralarda da iyileşme gözlemlenebilecek. Özellikle konut kıtlığı yaşanan bölgelerde konut talebinin yeterli arz desteği ile karşılanması hem kiralık ev bulmayı hem de kira maliyetlerini olumlu etkileyebilir.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER