Windows bugün resmen 'öldü'

Bugün 8 Nisan 2014, Microsoft, satışa çıktığı ilk 3 yılda 400 milyondan fazla satan, 2001 yılından bu yana hayatımızda olan ve halen milyonlarca insan kullandığı Windows XP'yi bugün itibariyle ölüme terk etti.

Windows bugün resmen 'öldü'
Windows bugün resmen 'öldü'

Bugün 8 Nisan 2014, Microsoft, satışa çıktığı ilk 3 yılda 400 milyondan fazla satan, 2001 yılından bu yana hayatımızda olan ve halen milyonlarca insan kullandığı Windows XP'yi bugün itibariyle ölüme terk etti.

Peki bugünden sonra ne olacak?

Bundan sonra Microsoft güvenlik yazılımları başta olmak üzere hiçbir şekilde bu işletim sistemi için güncellemeye yayınlamayacak. Yani Windows XP'yi kullanmak isteyen artık korumasız bir Windows XP ile internette sörf etmek zorunda kalacak.

2001 yılında ilk kez karşımıza çıkan ve Microsoft'un en ses getiren ürünü olan Windows XP'nin üzerinden geçen 13 yıl içinde Microsoft da boş durmadı ve son olarak Windows 8 işletim sistemiyle hem mobil platformu hem de masaüstü platformu bir araya getirdi.

Ancak yeni donanımlar altında çalışabilen Windows 8'i kullanmayı tercih etmeyen ve eski bilgisayarların yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde ise Windows XP tüm uyarılara rağmen kullanılmaya devam ediyor.

Windows xp Kullanan Ülkeler

Çin - yüzde 54.79

Cook Adaları - yüzde 72.14

Küba - yüzde 52.93

Eritrea - yüzde 58.25

Kuzey Kore - yüzde 61.47

Fas - yüzde 44.66

Norfolk Adası - yüzde 70.18

Vietnam - yüzde 44.33


Elbette bugünden itibaren Windows XP çalışmaya devam edecek. Sadece Microsoft'un desteğinin kesilmesi söz konusu... Peki bundan sonra ne olacak? Windows XP ile yalnız kalan kullanıcıları neler bekliyor?

Windows XP'ye verilen desteğin bitmesi, Windows Update'in aniden çalışmayı durduracağı anlamına gelmiyor. Sadece yeni güncellemeler artık Windows Update'de belirmeyecek.

Bunun kararlılık anlamında etkileri olabilir. Dahası Windows'un daha yeni sürümlerinde bulunan açıklar, Windows XP'de çalışacak hale getirilebilir (veya Windows XP'de çalışıp çalışmadığı test edilebilir). Çalışması halinde Microsoft'tan herhangi bir yardım almayacaksınız.

Hacker'ların buldukları açıkları destek süresinin bitişine saklıyor olma ihtimali de var. Bu yüzden Windows XP, potansiyel saldırılara karşı daha yeni Windows'lardan daha zayıf olacak.

Sadece Windows XP'yi değil, herhangi bir PC'yi güncel bir antivirüsle kullanmanız gereklidir. Bunun yanında destek süresi biten Windows XP'yi bir antispyware ve firewall ile destekleyebilirsiniz. Windows XP, prensipte Windows 8'den daha az güvenli olabilir, ancak Windows 8 de kurşun geçirmez bir işletim sistemi değil.

Bir diğer önemli nokta da donanım ve yazılım üreticilerinin artık gelişmiş bir işletim sistemini tercih ettiği gerçeği. Özellikle de artık Microsoft tarafından desteklenmeyen XP için donanım veya yazılım geliştirilmeyecek. Bu da yakın gelecekte hiçbir programın Windows XP'de çalışmaması anlamına geliyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 19:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109