TÜRKİYE KIŞ TURİZM CENNETİ

TÜRKİYE KIŞ TURİZM CENNETİ

TÜRKİYE KIŞ TURİZM CENNETİ
TÜRKİYE KIŞ TURİZM CENNETİ   Yaz-kış üzerinde kar eksik olmayan yüksek dağları ve kayak tesisleriyle Türkiye önemli bir kış turizmi merkezi. Marmara ve Ege’den Doğu Anadolu’ya kadar da kış turizmi giderek gelişiyor.

 Türkiye’de şu anda Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş 24 kış sporları turizm merkezi bulunuyor. Turizm Merkezi ilan edilen kış sporları merkezlerinin planlı gelişmesi hedefleniyor ve planlarda koruma-kullanma dengesi gözetiliyor.  

 Kültür ve Turizm Bakanlığı kış sporları merkezlerinin her yönü ile uluslararası standarda kavuşmasının sağlanarak, turizm içerisindeki payının artırılması ve kitle turizmi niteliğine yöneltilmesini hedefliyor.

Kış turizm merkezlerinden,  Bursa-Uludağ, Kocaeli-Kartepe, Bolu-Köroğlu-Kartalkaya, Kastamonu-Ilgaz, Kayseri-Erciyes, Erzurum-Palandöken, Erzincan-Ergan, Kars-Sarıkamış zincir oluşturan kış turizm merkezleri olarak dikkat çekerken; Davraz-Isparta ve Çankırı-Ilgaz Kadınçayırı Yıldıztepe de gelişen bölgeler arasında yer alıyor.

 Türkiye'nin  gözde kış sporları merkezi: Bursa-Uludağ
Bursa-Uludağ, kışın tatil yapmak ve kayak için en uygun yerlerden biri. Bursa’nın 36 km güneyinde olan ve yaklaşık 40 dakikada ulaşılabilinen merkez, İstanbul’dan ise sadece 150 kilometre uzakta.

2. Gelişim Bölgesi Kış Sporları Turizm Merkezi olan Bursa-Uludağ’da kayak alanı 1750-2543 metre yükseklik kuşağında ve Batı Anadolu’nun en yüksek doruğu Kara Tepe de burada bulunuyor.

Normal kış koşullarında 3 metre civarında kar yağışı alan bölgede, yılın 120 gününde kayak yapılabiliyor.

Merkezindeki pist sayısı 11, en uzun pisti ise 2000 metre ve dağdaki pistlerin toplam uzunluğu 20 kilometreyi bulan Uludağ’da, “Tur kayağı” ve “Helikopterli kayak” da yapılabiliyor. Merkezde, kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri için de olanaklar bulunuyor.


Modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çeken merkez: Kocaeli-Kartepe
 İstanbul’a sadece 115 km mesafede olan Kartepe Kış Sporları Turizm Merkezi,  doğası ve benzersiz pistleri, modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor.
Kartepe Kayak Merkezi’nde,  4 lift 3 telesiyej 1 teleski mevcut olup pist uzunlukları 400 m ile 3500 m arasında değişiyor. Suni kar sisteminin  bulunduğu Kartepe Kayak Merkezi‘nde kar kalınlığı ise 80- 200 cm arasında değişiyor.


 Beyaz ve yeşilin eşsiz uyumu: Bolu-Köroğlu-Kartalkaya
Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Bolu Köroğlu Kış Sporları Turizm Merkezi, hem yeşil ormanları hem de karı bir arada sunuyor.
 
Kayak alanının rakımı diğer Kış Sporları Turizm Merkezleri ile karşılaştırıldığında nispeten düşük olmasına karşın kayak merkezinin kuzey yönünde bulunması  kar kalitesini yükselterek sezon uzunluğunu artıyor ve  kayak sporuna çok uygun koşullar sağlıyor.
 
Normal kış koşullarında 3 metre kar yağışı görülen ve mevsim başında “toz kar”, mevsim sonunda ise “ıslak kar” özellikleri gösteren bölgede, yılın 120 günü kayak yapılabiliyor
 
Bolu Köroğlu Kayak Alanı, Alp kayağı, Kayaklıkoşu (Cross-Country) ve Tur kayağı için çok uygun özellikler sunuyor. Toplam 20 kilometreyi bulan 12 pisti bulunan merkezde, mekanik tesislerin toplam taşıma kapasitesi saatte 6000 kişi. Merkezde, 2 telesiyej, 6 teleski ve 3 baby liftle hizmet veriliyor.
 
Mevcutta yaklaşık 1250 yatak kapasitesine sahip turizm merkezinin, planlanan turizm tesislerinin de oluşumu ile toplam 3500 yataklık bir kapasiteye ulaşması öngörülüyor.
 

Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi dört mevsim turizme elverişli
Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2850 m. olan Ilgaz Sıradağları üzerinde,  Ilgaz Milli Parkı içinde yer alan Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi,  kış turizminin yanı sıra sahip olduğu doğal güzellikleri ile dört mevsim turizme de elverişli.
 
Ankara'ya 210, İstanbul'a 460, Kastamonu'ya ise 40 km uzaklıkta olan merkezde 2 adet pist bulunuyor. Tüm pistlerinde toz karda kayak yapılabilen
Ilgaz kayak merkezinde gece kayağı yapma imkanı da bulunuyor.

Mevcut yatak kapasitesi 917 olan turizm merkezinde çalışmalar tamamlandığında yaklaşık 1300 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
 

Kayseri Erciyes Kış sporları Turizm Merkezi’nde kısa sürede 5000 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor
 Uluslararası nitelikte kış sporları organizasyonlarına ev sahipliği yapacak uygun kayak alanları ve pistleri ile Erciyes Kış Sporları Merkezi, kış turizminde dünyada önemli kış turizm merkezleriyle  rekabet edebilir merkez potansiyelini taşıyor.
 
Her düzeydeki kayakçıya hitap edebilecek pist çeşitliliğini sunabilmesi, merkezde yapay kar üretimi için gerekli su rezervinin bulunması ve havaalanına 25 dakikalık erişim mesafesinde olması, Erciyes Kış Sporları Merkezi’nin güçlü yanlarını oluşturuyor.

 Turizm Merkezinde toplam 264 yatak kapasiteli 3 adet Turizm Tesisi, Kayseri Erciyes Üniversitesine ait sosyal tesis (50 yatak), Kayak Evi (140 yatak) ile PTT’ye ait sosyal tesis (60 yatak) bulunuyor.
 
514 yatak kapasitesine sahip Turizm Merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tahsis edilen 3 adet turizm tesisi ve satışı yapılan 3 adet kamu sosyal tesisinin turizm tesisine dönüştürülmesi ile kısa vadede 1628 yatak kapasitesine ve 5000 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
 

Erzurum Palandöken Kış Sporları Turizm Merkezi,  dünyanın en uzun ve dik kayak pistlerine sahip
 Palandöken Kayak Merkezindeki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor.  En uzun pisti 12 km. olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 km.yi buluyor. Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli Kayak Pistine (Ejder Pisti ve Kapıkaya Pisti) sahip Palandöken Turizm Merkezi, kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı alıyor ve mevsim boyunca "toz kar" üzerinde kayak yapılabiliyor.
 
UNIVERSIAD 2011 için Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan Kış Oyunları Master Planı temel alınarak, Erzurum Palandöken Kış Sporları Merkezine ilişkin 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Revizyon Planı Değişikliği,  Bakanlığımızca 07 Ekim 2008 tarihinde onandı.  
 
Bu kapsamda, anılan planda belirlenen mekanik tesisler, pistler, yönetim merkezi, seyirci platformlarının kullanımların uygulaması Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi.
 
Mevcutta 2100 yatak kapasitesi bulunan merkezin planlarda hedeflenen yatak kapasitesi ise 8.850.
  
Doğu Anadolu’nun yeni kış turizm merkezi Erzincan Ergan’da çalışmalar devam ediyor
 
Yılın 180 günü karlı olan Erzincan Ergan Dağı,  çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin önemli bir kış turizm merkezi olacak.
 
Erzincan Havaalanına 12 km uzaklıkta Ergan Dağı kış turizm merkezi,  fizibilite raporunda ifade edilen kapasiteye ulaştığında 20.000 kişiyi ağırlayarak bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak.
 
Kars Sarıkamış Kış Sporları Turizm Merkezi kar kalitesi ile ünlü
 

Sarıkamış Cıbıltepe'nin kristal karla kaplı muhteşem doğası Sarıkamış Kayak Merkezini kayakçılar açısından cazip hale getiriyor.
 Kar kalitesi ve kayak pisti açısından dünyanın en uygun tesislerinden biri olma özelliğini taşıyan Sarıkamış Kayak Merkezinin en önemli pistleri Cıbıltepe-Balıklıdağ-Çamurludağ'da 2200-2900 metre yükseklik gösteren bir plato üzerinde yer alıyor.
 
Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olan Sarıkamış Kayak Merkezi Kars havaalanına 50 km. uzaklıkta. Bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile Türkiye'nin en büyük kayak tesislerinden biri de Sarıkamış Kayak Merkezinde Aralık ayından Nisan ortalarına kadar kayak yapılabiliniyor.
 

Türkiye'de ilk defa kayakla atlama pisti Çankırı-Ilgaz Kadınçayırı Yıldıztepe’de yapılacak
 Kadınçayırı Kış Sporları Turizm Merkezi,  800-900 m.lik uzunluğa sahip doğal kayak pisti potansiyeline sahip.  Bu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla mekanik tesis oluşumuna yönelik çalışmalar planlama çalışmaları ile birlikte sürdürülüyor.
 
Kadınçayırı,  üzerinde bulunan farklı yükseltilere sahip alanlar ile kayakçılar için alternatif sunması açısından önem taşıyor.  Türkiye'de ilk defa kayakla atlama pisti ve Alp disiplini, slalom ile çocuk kayak pistinin turizm merkezinde yer alması planlanıyor.  Bütün bu özellikleri ile turizm merkezi, yerli ve yabancı kış sporuna yatırım yapmak isteyen yatırımcılara önemli bir potansiyel oluşturuyor.
   

Kış Turizminin parlayan yıldızı: Isparta Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi
 Isparta Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi kar kalınlığı ve pist uzunluğuyla dikkat çeken kayak merkezleri arasında önemli bir yere sahip. Davraz'da bulunan tesislerde hem amatör, hem de profesyonel kayakçılara uygun pistler bulunuyor.

 Kayak merkezinde kuzey ve alp disiplini, tur kayağı, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik, yamaç paraşütü ve trekking yapılabiliyor.
 
Turizm Merkezinde Süleyman Demirel Üniversitesine ait 120 yatak kapasiteli sosyal tesis ile toplam 342 yatak kapasiteli 2 adet Turizm Tesisi (1 adet 4 yıldızlı ve 1 adet oberj otel) bulunuyor.
 
Mevcut yatak kapasitesi 462 olan turizm merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsis edilen 3 adet turizm tesisinin gerçekleşmesi ile kısa vadede yaklaşık 1600 yatak kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
 
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI, KIŞ TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞMALARINI ÖNCELİKLE YÜRÜTÜYOR
 
İlan edilen 24 kış turizm merkezinden 17 adedinde imar planları tamamlandı…
 
Kış turizminde 7.764 olan yatak kapasitesinin 65.390’a çıkarılması hedefleniyor…
 
Erzurum’da 27 Ocak- 6 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “2011 Üniversiteler Arası Kış Oyunları” ülkemiz kış turizminin uluslararası boyutta tanıtımına ciddi bir ivme kazandıracak…
 
Ülkemizde deniz-kum-güneş anlayışına dayanan kıyı turizmine yönelik kitle turizminin yanı sıra, alternatif turizm türlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı,  Türkiye Turizm Stratejisinde belirlenen Kış Turizm Koridoru boyunca, kış sporlarının geliştirilmesi çalışmalarını öncelikle yürütüyor.
 
Bu kapsamda, Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan illerini kapsayan Doğu Anadolu Kış Turizm Koridorundaki illerde yer alan turizm merkezleri geliştirilmeye çalışılıyor.

 
İlan edilen 24 kış turizm merkezinden 17 adedinde imar planları tamamlandı.  Bu turizm merkezlerinde 7.764 olan yatak kapasitesinin 65390’a çıkarılması hedefleniyor. Diğer 7 adet kış turizm merkezinde planlama çalışmaları ise devam ediyor.
 
Kış Turizm Merkezlerinde alt yapı uygulamaları ve çevre bağlantıları kapsamında çalışmalar sürdürülüyor. Koruma-kullanma dengesi gözetilerek planlı şekilde sürdürülen çalışmalar Türkiye’yi yabancı ziyaretçilerin gözdesi haline getiriyor.

Üniversitelerarası Kış Oyunları 2011-Erzurum
Yürütülen çalışmaların en önemlilerinden biri olan 2011 Üniversiteler Arası Kış Oyunları (Universiade) da Erzurum’da 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.  

Ülkemiz kış turizminin uluslararası boyutta tanıtımına ciddi bir ivme kazandıracağı düşünülen etkinlik çerçevesinde,  kent merkezinde gerçekleştirilen alt ve üstyapı tesisleri ile Erzurum  en önemli kış turizm merkezlerinden birisi haline geldi.
 
Erzurum İli Palandöken Kayak Merkezinde Alp Disiplini ve Serbest Stil Kayak Müsabakaları, Konaklı Kayak Merkezinde Snowboard Kayak Müsabakaları, Kandilli Kuzey Disiplini Kayak Merkezinde Kayaklı Koşu ve Biatlon müsabakaları Kiremitlik Tepe Mevkiinde Kayakla Atlama spor müsabakaları gerçekleştirilecek.
 
Diğer spor müsabakaları ise (Buz Hokeyi, Curling, Kısa mesafe Sürat Pateni, Artistik Patinaj) 3000 ve 500 Kişilik Buz Hokeyi Salonları, 1000 kişilik Curling Salonu ve 2000 kişilik Artistik Buz Pateni ve Sürat Pateni Salonunda yapılacak.

TÜRKİYE DEKİ KAYAK MERKEZLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLA

  
KIŞ TURİZM MERKEZLERİ


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER