Sabah Kahvaltısı ve Çocuk - Kahvaltı Neden Önemlidir?

Sabah Kahvaltısı ve Çocuk - Kahvaltı Neden Önemlidir?

Sabah Kahvaltısı ve Çocuk - Kahvaltı Neden Önemlidir?
Sabah Kahvaltısı ve Çocuk - Kahvaltı Neden Önemlidir?  # Kahvaltı çocuklar için önemli bir öğündür, atlanmamalıdır.
# Peynir kahvaltıda mutlaka tüketilmelidir.
# Çocuklar peynir yerken zorlanır.
# Pınar Beyaz çocukların severek peynir yemesini ve sağlıklı kahvaltı yapmasını sağlar.


Kahvaltı çocuklar için önemli bir öğündür. Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak her birey için önemli olsa da çocukların yeterli ve dengeli besinlerden oluşmuş bir kahvaltı yapmaları anne babalar tarafından önemle üzerinde durulduğu bir nokta olmalıdır.

Her anne çocuğu okula gitmeden önce iyi bir kahvaltı yapsın ister. Ancak çocukların servise yetişme telaşı, erken uyanamama problemi sabah saatlerinde iştahsız olmaları , dolayısıyla kahvaltıyı sevmemeleri günün en önemli öğününü atlamalarına neden olabilmektedir Oysa kahvaltının önemi ile ilgili olarak yapılan çalışmalar güne iyi bir kahvaltı ile başlamanın her yaş grubu bireylerde çok yararlı olduğunu ortaya koymaktadır

Her evde bulunan kalıp beyaz peynirin tadındaki aromatiklik ve pütürlü yapısı çocukların bu ürünü zor tüketmelerine neden olur. Pınar Beyaz, pratikliğiyle annelerin, lezzetiyle çocukların tercih ettiği bir peynirdir.%100 doğal ve katkısız olan bu peynir çocukların bedensel gelişimi için ihtiyacı olan besin değerlerini karşılar. Üstelik yumuşak ve sürülebilir Pınar Beyaz’la çocuklar kolayca kahvaltı edebilir.

Kahvaltı Neden Önemlidir?

Çünkü 8- 12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan ilk öğün kahvaltıdır. Kan şekeri olarak bilinen glikoz için kahvaltı iyi bir kaynak oluşturması açısından önem taşır. Glikoz beyin için en önemli enerji kaynağıdır, çünkü beyin herhangi bir enerji deposuna sahip değildir. Beyin fonksiyonları için (okulda veya iş yerinde) fazla oranlarda glikoza ihtiyaç duyulur. Gün boyunca yapılan fiziksel aktiviteler içinde kasların sürekli kan glikozuna gereksinimi vardır. Ancak sabah sadece karbonhidrat ve şeker içeren bir besinle güne başlamak doğru olmaz yanında mutlaka proteinde olmalıdır.

Sadece glikoz içeren yani şekerli bir besin ile güne başlamak öğlene doğru aşırı acıkma ve konsantrasyon düşüklüğü, kan şekerinde oynamalar sonucu problem yaratabilir. Oysa yanında süt veya peynir gibi bir protein kaynağı kan şekerini dengeler ve bu şikayetleri ortadan kaldırabilir.

Araştırmalara göre kahvaltı yapmayan çocuklar kendilerini genellikle sabahları yorgun ve halsiz hissedebilmektedirler. Kahvaltı ile okuldaki verimlilik ve psikolojik durum arasında önemli bir bağlantı vardır. Kahvaltı yapan çocuklar;

# Günün ilerleyen saatlerinde daha güçlü ve dayanıklı olurlar.
# Konsantrasyonlarını daha uzun süre etkin seviyede tutabilirler.


Kahvaltı ve Öğrenme

Çocuklar ve gençler için sabah öğünü çok önemlidir.
Çünkü;
# Kahvaltı çocukları öğrenmenin zorluklarına karşı hazırlar.
# Düzenli kahvaltı yapan çocuklar okullarında daha başarılı bir tablo ortaya koyabilmektedirler
# Sabah oluşan açlık konsantrasyon, öğrenme, problem çözme ve kas koordinasyonunda azalmaya neden olabilir.
# Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derse devamda azalabilir. Kahvaltı yapmamanın sonucu oluşan karın ağrıları veya şiddetli açlık ağrıları şikayetlerin başında gelmektedir.


Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir. Bu şekilde uygun besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde organizmada sürekli bir enerji üretimi söz konusudur. Böylece oluşabilecek açlık belirtileri birkaç saat boyunca ertelenmekte ve kan şekeri düzeyi normal seviyelerde kalmaktadır.

Kahvaltıda protein ve karbonhidratı bir arada tüketmek gereklidir. Çünkü bu şekilde kan şekeri seviyesi uygun aralıklar içerisinde kalır. Bu tüketimi sağlamanın en kolay yolu 1 dilim ekmek ve peynir tüketmektir.

Çocuklar genellikle;
# Gece geç saatlerde yattıklarından
# Kahvaltı etmekten hoşlanmadıkları
# Sabahları okula gitmek için hazırlanırken vakit kaybettiklerinden
# Kahvaltı etmeyerek zayıf kalacaklarını düşünmelerinden

dolayı kahvaltıyı sıklıkla atlamaktadırlar. Halbuki gece boyunca boşalan depoyu doldurmanın tek yolu kahvaltı yapmaktır. Bu alışkanlığı kazandırmak için yapılabilecek en güzel şey 1 dilim ekmek üzerine Pınar Beyaz peynirden sürmek olacaktır. Bu şekilde hem besin öğeleri bakımından yeterli ve dengeli tüketimi sağlamış olurlar. Üstelik bu yenmesi en kolay kahvaltılardan birisi olacaktır. Pınar beyaz homojen ve kolay sürülebilir olması sebebiyle diğer besinler ile de kolay karışır sade peynir sevmeyenler için zeytin ezmesi veya domates- salatalık ile karışabilir.

Çocuklar genelde kahvaltı yaparken parça peynirleri yemekte zorlanabilir. Bu durumda onlara sürülebilir beyaz peynir alternatiflerini denetebilirsiniz. Bu şekilde hem peynir yemiş olacak hem de alması gereken besin öğelerinin bir kısmını karşılayabilecektir. Üstelik Pınar Beyaz peynirle çocuğunuza farklı lezzetler yaratmanız mümkün. Küçük domatesler, salatalık ve biberle 1 dilim ekmek üzerine palyaçolar yaratabilirsiniz.

Ayrıca Pınar Beyaz sürülebilir peyniri peynir sevmeyen çocuğunuza yedirmek için çorbasına veya diğer sebze yemeklerinize de ilave edebilirsiniz bu şekilde çocuğunuzun yemeklerini daha sağlıklı hale getirmiş olursunuz. Eğer çocuğunuz börek seviyorsa Pınar Beyaz sürülebilir peyniri böreklere ilave etmekte yine peynir tüketimlerini sağlamak için yararlı olur.

Peynir tüketimi önemlidir. Çünkü peynirde süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyen çocuk için peynir kalsiyuma iyi bir kaynaktır. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Peynirin içeriğindeki kalsiyum insan vücudu tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Sinir sistemi çalışması, kalp kası dahil kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Çocukların kemik gelişimi için kalsiyum almaları önemlidir.

Kalsiyumun dışında peynir iyi bir fosfor kaynağıdır. Fosfor diş ve kemik yapısı, böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için alınması gereken diğer bir mineraldir. Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak etkinlik gösterirler. Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir iyi bir seçimdir.

Peynir B2, B6 ve B12 vitaminlerince de zengindir. B2 vitamini büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. B6 vitamini güçlü bağışıklık sistemi, kanda akyuvar yapımı için gereklidir. Ayrıca vücudumuzda insülinin üretilmesine yardımcı olur. B12 vitamini DNA oluşumu, kan yapımı, folik asidin metabolizmasında kullanılır. Kalp, kanser ve sinir hastalıklarından korunmak içinde gerekli bir vitamindir.

Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri içinde peynir iyi bir kaynaktır.

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak isteniyorsa gerçekleştirilmesi gereken ilk hedef kahvaltı alışkanlığı olmalıdır. Sağlıklı olan alternatiflerle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek mümkün olur.

Bazı çalışmalar…

# Genelde okul çocuklarının % 5- 30’u zayıf, % 6- 27’si ise şişmandır. Her iki durumunda tedavisinde kahvaltı ve dengeli beslenme en önemli noktadır


# Öğrencilere bakıldığında düzenli kahvaltı etmeyen çocukların sayısı yaklaşık % 14- 39, kahvaltısı yetersiz ve dengesiz olanların sayısı ise yaklaşık % 38- 63 olarak bulunmuştur. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapan öğrencilerin yapmayanlara göre daha başarılı olduğunu göstermiştir.


# Kahvaltı yapan öğrenciler derslere daha fazla katılım göstermektedirler.


# Minnesota State’de kahvaltı ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada sabahları kahvaltı ederek okula gelen öğrencilerin özellikle matematik ve okuma gibi derslerde daha yüksek başarı elde ettikleri görülmüştür.


# Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin yaptığı bir başka araştırmada ise kahvaltı eden öğrencilerin okula devamlılıklarının daha iyi olduğu, günlük almaları gereken besin öğelerinin büyük kısmını karşılayabildikleri, düşük kan kolesterolü değerine sahip oldukları bulunmuştur.


Kaynak: pınar.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER