Fikirtepe'de Kentsel dönüşüme 80 m 'h' yükseklik sınırı engeli

Fikirtepe'de Kentsel dönüşümde imar planının ilk halinde serbest olan 'h' bina yüksekliği 80 metre 'h' (yükseklik) sınırı kararı, anlaşmasını ve projesini 26 kat üzerinde yapan inşaat firmaların birçok projesinde yeni karara göre güncelleme gereği doğurdu.

Fikirtepe'de Kentsel dönüşüme 80 m 'h' yükseklik sınırı engeli
                         
    Ataşehirweb haber / Recep KENAN

F
ikirtepe'de Kentsel dönüşümde, imar planının ilk haiinde serbest olan 'h' bina yüksekliği 80 metre ile sınırlandırıldı. Bu 'h' (yükseklik) sınırı kararı, anlaşmasını ve projesini 26 kat üzerinde yapan inşaat firmalarını zora soktu. Birçok projede yeni karara göre güncelleme gereği doğdu. Kimilerinde sil baştan yol izlenirken bazı projelerin iptali gündeme geldi.

İnşaat firmaları Fikirtepe'de aylardır arsa sahipleri ile ada bazında anlaşma sağlamak için adeta birbiri ile yarışıyor. büyük  küçük birçok firma bölgede arsa sahipleri ile pazarlık halinde. Bazı firmalar yüzde 95'lere varan anlaşmayı da sağladı.
Bazı adalarda evler boşaltılmaya baladı. Firmalar taşınmalarına yardımcı oluyorlar. Sonrasında binaları yıkıp projelerini uygulama hesapları yapıyorlar kısa süre içinde.


Tamda bugünlerde Fikirtepe'de gerek inşaat firmalarını gerekse arsa sahiplerini düşündüren bir gelişme oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin aldığı 'h' bina yüksekliğini sınırlayan karar. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesinin  kaynağı olan Fikirtepe imar planı 'h' (yükseklik) serbes olarak çıkmıştı.

İnşaat firmaları da projelerini bu plana göre  yükseliği serbest olarak ve genellikle de 30 - 40 kat üzeri olarak planlamışlar.

Ada sakinleri ile bu kapsamlar üzerinde görüşüp anlaşmalar yapılmış. Anlaşmalarını tamamlayan birçok ada bugünlerde evleri boşaltacak. Bir iki adada taşınmalar başlamış, süreç hızlı işlesin diye inşaat firmalarıda yardım ediyor halka.


Fikirtepe'de dönüşüm bu aşamaya gelmişken Büyükşehir belediyesinin aldığı kararla bina yüksekliği 80 metrenin üzerinde olamaz denildi. Plan ve projesini 26 kat üzeri yapan, ada sakinleri ile anlaşmalarını tamamlayan, hatta kira ve taşınma tazminatı adı altında çeşitli ödemeler bile yapan inşaat firmalarını sıkıntıya soktu.

Bütün projeler sil baştan

Bu karar planını 27 kat ve üzeri yapan bölgedeki tüm inşaat firmalarını ve bu firmaların projelerini uygulayacağı adalardaki hak sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Baştan beri planları serbest yüksekliğe göre yapan bu doğrultuda projelerini 30 - 40 lı katlar üzerinde yapıp maketler hazırlayıp bu maketler üzerinde hak sahipleri ile görüşüp anlaşan inşaat firmaları önemli kayıplar yaşayacak. Bütün projelerini yeni karara göre güncellemek veya tümünü yenilemek zorunda kaldılar. Bu da en az üç ay, belki dahafazla gecikme demek en iyimser bakışla.

Belkide anlaşmalar iptal oacak. Çünkü 30 - 35. katta yer verdikleri hak sahipleri açığa düştü.

Yeni projelerinde aynı inşaat oranını koruyabilecekler mi?

Koruyamazlarsa hak sahiplerinin payları düşürülmek zorunda kalacak. Bu da bütün anlaşmaları tehlikeye sokacak.

Yükseklik sınırlanınca projeler yatay genişleyecek. Hak sahiplerine taahhüt edilen daire sayısına ulaşmak için blok, bina sayıları artacak. Bu da yeşil alan ve sosyal alana ayrılan payı azaltacak. Bütün hesaplar al üst olacak herşey sil baştan yeniden planlanacak.


Yatay Genişlemeye uygun olmayan adalardaki projelerin tamamen iptali söz konusu. Çünkü 80 Metre yükseklik sınırı ile imar planında ön görülen 4.14 emsale ulaşmak mümkün olmayacak. Bu koşullarda projenin devam edebilmesi için arsa sahiplerinin haklarından fedakarlık yapmaları gerekiyor. Yapılmış bütün anlaşmalar en baştan tekrar yapılacak. belki de bir kısmı tamamen iptal edilecek.


Bölgede ada bazında arsa sahipleri ile anlaşma yapıp projesini, planını belediyenin imar planına (h serbest) ugun  30 kat ve üzerinde yapan birçok inşaat firması endişelerini dile getiriyor. Bu firmalar arasında Teknik Yapı, Baysaş, Varyap, Tahincioğlu, Garanti Koza, Dumankaya, Nuhoğlu, Vartaş,  Anka, Ukra ve Usta inşaat en dikkat çekici isimler arasında yer alıyor.



Yaşanan son gelişmelere ve kaygılara sebep olan bu karar sonrası acil eylem toplantısı yapan firmalar dernekleşme kararı aldı. Firmalar kendileri ve hak sahiplerinin mağduriyetin giderilmesi ile ilgili Büyükşehir Belediyesine gidip durumlarını anlatma kararı aldılar.




Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2012, 22:16
YORUM EKLE
YORUMLAR
şevki aydın
şevki aydın - 12 yıl Önce

tüm fikirtepeliler yükseklik konusunda mütehayit firmaların yanındadır sonuna kadar

SIRADAKİ HABER