ÜNİVERSİTEDEN ATILMAK KALKIYOR

ÜNİVERSİTEDEN ATILMAK KALKIYOR

ÜNİVERSİTEDEN ATILMAK KALKIYOR
YÖK üniversiteden atılmayı yasaklıyor. Düzenlemeye göre başarısız öğrencinin faturası aileye çıkıyor. Başarısız öğrenciler daha çok, başarılılar daha az harç ödeyecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik öngören kanun tasarısı taslağı hazırladı. Üniversitelilerin okuldan atılmasını tarihe karıştıracak yeni düzenlemede başarısız öğrenciler üniversiteye daha fazla katkı payı ödeyerek devam ederken, başarılıların katkı payı düşürülecek. Aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü kez kayıt yaptıran öğrencilerin kredi başına ödeyecekleri katkı payı, ders alacağı yılda o program için belirlenen katkı miktarının yüzde 100 fazlasıyla alınacak. Bir derse dört veya daha fazla kez kayıt yaptıran öğrencilerden alınacak katkı payları, aşamalı olarak öğrenci başına o yıl için belirlenen cari hizmet maliyetinin tamamının iki katını aşmayacak şekilde, üniversitelerden gelen öneriler de değerlendirilerek YÖK tarafından belirlenecek.

ÖĞRENCİLERE PART TIME İŞ İMKANI

Taslak, vakıf üniversitelerinde devlet burslu öğrenci okutulmasına ve öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitelerde asgari ücret baz alınarak hesaplanacak ücretlerle geçici işlerde çalışabilmelerine de olanak veriliyor. Vakıf üniversitelerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek sayıda devlet burslu öğrenci okutulabilecek. Öğrenciye verilecek devlet bursunun, üniversite değiştirse de devam etmesi planlanıyor. Taslağa göre, üniversiteler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tarafından burs verilmekte olan veya burs alma şartlarını taşıyanlara öncelik tanıyarak, kısmi zamanlı olarak geçici işlerde öğrenci çalıştırabilecek. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrenciler, bu çalışmalarından dolayı işçi olarak kabul edilmeyecek.

(kaynak:Anadolu Ajansı)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER