İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAATE İNECEK!..BAŞBAKAN ERDOĞAN TEMELİNİ ATTI!

İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAATE İNECEK!..BAŞBAKAN ERDOĞAN TEMELİNİ ATTI!

İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAATE İNECEK!..BAŞBAKAN ERDOĞAN TEMELİNİ ATTI!
İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAATE İNECEK!..BAŞBAKAN ERDOĞAN TEMELİNİ ATTI!

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla atıldı.

 

Temel atma töreninde konuşan Erdoğan, "Bu yolla birlikte İstanbul İzmir arası 150 km kısalacak. 8-10 saat süren İstanbul İzmir arası 3,5-4 saate inecek. Yol üzerindeki illerde ticaret canlanacak. Yolun kısaltılması ile 870 milyon tasarruf edilecek maliyet 11 milyar Türk Lirası... 7 yılda tamamlanacak projede 50 bin kişi istihdam edilecek. Ben evde hesabını yaptım. Bu projenin bu kadar uzun süreye yayılmasını güçlü firmalara yakıştıramadım... Yol medeniyettir dedik bu yola çıkarken. İlk etata 15 km yol hedefi koyduk. Bu hedefe yakınız yaklaşık 2 bin km kaldı. Cumhuriyetin ilanında bugüne 79 yılda 6100 km yol var. Şu iktidarımız döneminde 7 bin km'yi aştık. Demiryolunda da Atatürk'e kadar atılan adımlar var sonra durakladı. Biz çok şükür buna da el attık. 8 yılda 13 bin km duble yol yaptık. Şimdi 19 bin km'ye çıkarttık. İlçe köy yayla ve mezralarımızı yollara kavuşturduk" diye konuştu.

YEDİ YILDA TAMAMLANACAK

Şantiyeleri kurulan projede, ilk etapta Gebze Dilovası mevkisinde, körfez köprüsünün güzergâhı üzerinde yer teslimi yapıldı. Otoyol, köprü ve tesislerin inşaatında yaklaşık 84 kilometrekarelik bir alanın kullanılacağı tahmin edilirken, kamulaştırma işlemlerine yönelik çalışmalara yaklaşık bir yıl önce başlanmıştı. Proje sözleşmesinde azami yapım süresi yedi yıl olarak belirlense de kısmi veya kesim halinde trafiğe açılabilecek.

KÖRFEZ DAHİL 421 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi, Gebze'den başlayacak. İzmit Körfezi'ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER