İstanbul 3 gün donacak

İstanbul 3 gün donacak

İstanbul 3 gün donacak
İstanbul 3 gün donacak
Balkanlar’dan yola çıkan karla karışık yağmur yarın akşam Edirne’yi aşıp İstanbul’a ulaşacak...
Marmara Bölgesi, Balkanlar üzerinden gelen yeni bir soğuk hava akımının etkisi altına giriyor. Bugün sınırı aşacak olan kar, yarın akşam saatlerinde İstanbul’a ulaşacak. Lodosla birlikte hava daha da soğuyacak. Yarın akşam Rumeli yakasında etkili olması beklenen karla karışık yağmur, cuma günü kara dönüşecek. Yağış anında lodos kuvvetli esecek ve saatteki hızı 70 kilometreye kadar çıkacak.

İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

HAFTAYA ISINIYORUZ
İstanbul’da üç gün etkili olması beklenen karla karışık yağmur ve kar, pazar gününden itibaren Marmara’yı terk edecek. Hava sıcaklığı 5-6 derece birden yükselecek. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kuvvetli lodos karşısında yetkililerle vatandaşların hazırlıklı olmalarını istedi.

 Yurdun dört bir yanından kar manzaraları için TIKLAYINIZ!

Kuzey ve Doğu Anadolu’da alışık olduğumuz görüntüler beş gündür Türkiye’nin güney ve batısından da geliyor.

Antalya’nın çevresi beyaz örtüyle kaplandı. Kentin bazı bölgelerinde kar 20 santimetreye ulaştı. Antalyalılar araçlarına atlayıp Saklıkent, Karaöz ve Çığlık’ta kartopu oynamaya koştu. İstanbul’u bu sefer pas geçen kar yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürüyor...

Türkiye’yi 4 gündür etkisi altına soğuk hava dalgası güney ve batı illerini de etkisi altına aldı. Kar Antalya’da da kendini gösterdi. Kentin yüksek kesimleri ve çevre beldeleri, beyaz örtüyle tanıştı. Antalya’nın çevresi, haftasonundan bu yana beyaz örtüye büründü. Kent merkezi dışında kalan ilçelerde kar kalınlığı bazı noktalarda 20 santimetreye kadar çıktı. Tatil gününü de fırsat bilen birçok Antalyalı araçlarına atlayarak, beyaz örtüye bürünen Saklıkent’in yanı sıra, Karaöz ile Çığlık Beldesi’nde kartopu oynamaya gitti.

METEOROLOJİ UYARDI!                   
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan ''Meteorolojik Uyarı''ya göre, rüzgar; kuzey Ege'de güney ve güneybatı, güney Ege, sabah saatlerinden itibaren orta Karadeniz'de batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına şeklinde esecek. Fırtınanın, Ege'de bugün (salı), Akdeniz ile Orta Karadeniz'de ise çarşamba günü etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Kıyılarda yağmur ve sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların, bugün itibariyle Antalya'nın doğu ilçeleri ve doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli olması beklenirken, rüzgarın Güney ve iç kesimlerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği öngörüsünde bulunuluyor.

Yağışların yarına kadar etkili olması bekleniyor.
''Meteorolojik Uyarı''da ilgililerin ve vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

METEOROLOJİ'DEN DÖRT UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar, buzlanma ve don olayı ile toz taşınımı konusunda yetkilileri ve vatandaşları uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün dört konudaki uyarısı şöyle:

1) KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların aşırı olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (ulaşımda aksamalar, sel, taşkın, su baskını vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

2) BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI: Marmara ile yurdun iç kesimlerinde sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar, vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

3) TOZ TAŞINIMI UYARISI: Ş.Urfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde toz ve kum taşınımı beklendiğinden ilgililerin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

4) KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Güney ve İç Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Çatı uçması, soba zehirlenmesi vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.

BATI BÖLGESİ YENİ BİR YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİNDE
İç ve doğu bölgelerinde yağışlar devam ediyor. Bu arada batı bölgesi dün yeni bir yağışlı havanın etkisine girdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, yağışların; İç Ege, Batı Akdeniz ile Bursa çevreleri,  Antalya'nın doğu ilçeleri ve Doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli, öğle saatlerinden itibaren ise Muğla çevrelerinde Aşırı olması bekleniyor. Marmara ile yurdun iç kesimlerinde sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

Hava sıcaklığı iç ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacak, Marmara, Ege ve Akdeniz'de 1 ila 3 derece artacak.

Rüzgar ise güney ve güneydoğu, yurdun güney kesimlerinde zamanla güney ve batı yönlerden orta kuvvette, Güney ve İç Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

İlk kez kar gördüler
Çocuklarının ilk kez kar gördüğünü ve oynama fırsatı bulduğunu söyleyen Ahmet Tur, Döşemealtı İlçesi’ndeki evinin önünde çocukları ile birlikte kardan adam yaptı. 8 yıldan bu yana evlerinin bulunduğu noktaya ilk kez kar yağdığını söyleyen Tur, “Sabah kalktığımızda çocuklar şaşırdı. Ben de onlarla birlikte dışarı çıkarak oynadım” diye konuştu.

Abant buz kesti
Bolu Abant Tabiat Parkı’na gelen günübirlik tatilciler karla kaplı alanlarda kartopu oynayıp, göl çevresinde yürüyüş yapmanın tadını çıkardı. Cumartesi gecesi hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü Abant’ta otellerin ve restoranların çatılarında boyu 3 metreyi bulan buz sarkıtları oluşurken, gölün kıyı bölümleri de dondu.

İzciler mahsur kaldı
TMSF tarafından el konulduktan sonra önce Orman Bakanlığı’na, ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen Pamukova’nın Bakacak Köyü’ndeki Uzanların eski çiftliğinde kamp yapan 55 kişilik izci grubu elektriklerin kesilmesiyle karanlığa gömüldü. Isıtıcıların çalışmaması, kar kalınlığının da yarım metreyi bulması, araçların çıkamaması nedeniyle hareketli saatler yaşanırken, asıl çileyi buraya ulaşmak için yola çıkan, ancak 2 saatten fazla karda mahsur kalan gazeteciler çekti.

Bir hafta yağacak
Tüm Türkiye’yi beyaza bürüyen soğuk ve yağışlı hava bir hafta daha sürecek. Meteoroloji Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Amasya, Tokat, Samsun, Ordu ve Giresun’da yoğun kar yağışı beklendiğini belirterek vatandaşları çığ düşmesi ve don olayına karşı uyardı. Öte yandan Marmara ile yurdun iç kesimlerinde de buzlanma ve don uyarısı yapıldı.

25 YIL SONRA İLK KAR: Muğla'da 25 yıl sonra ilk kez kar yağdı. Kar kalınlığı 4 santimetreye ulaştı. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Antalya'nın yüksek kesimlerine de kar yağdı.

MADENDE MAHSUR: Konya'nın Derebucak ilçesindeki maden ocağında çalışan 20 işçi, kar nedeniyle, önceki günden dün akşama kadar mahsur kaldı. Yol açma çalışmaları gün boyu devam ederken Derebucak ve Bozkır ilçelerinde, haftabaşında eğitime 1 gün ara verildi. Derebucak'a bağlı 242 köy yolu da ulaşıma kapandı.

DONMAK ÜZEREYKEN KURTARILDILAR: Düzce'de ormanlık alanda 2 gün mahsur kalan 15 kişiden 10'u dün donmak üzereyken kurtarıldı. Eşleri ve çocuklarıyla birlikte mahsur kalan mevsimlik orman işçilerinden Bülent Aygün, "yaşamaktan umudumuzu kesmiştik" dedi. Üç kişi sağlık ocağında tedavi altına alındı.

5 SAATTE KURTARILDILAR: Malatya'da, Kubbe Dağı'na gitmekte olan bir yolcu minibüsü kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kaldı. Minibüste bulunan 12 kişi, karayolları ekipleri ve iş makinelerinin yaklaşık 5 saat süren çalışmasıyla kurtarılabildi. Hakkari'de ise yoğun kar nedeniyle Berçelan Yaylası'nda mahsur kalan 4'ü çoban 13 kişi güçlükle kurtarıldı.

KÖY YOLLARI KAPANDI: Zonguldak'ta 35 köy yolu ulaşıma kapanırken, il merkezine bağlı 5 mahalle ve 40 köye elektrik verilemedi. Kent merkezinde yağmur etkili olurken, yüksek kesimlerde ise kar kalınlığı 1 metreye ulaştı. Zonguldak- Ankara ve Zonguldak-İstanbul karayollarında yoğun kar ve sis nedeniyle trafik kontrollü olarak sağlandı. Kastamonu'da 8 ilçe merkezi ile 448 köye elektrik verilemezken, 314 köy yolu ulaşıma kapandı. Bartın'da 29, Karabük'te 109 köye ulaşım kesildi. Bilecik'te 80 köy yolu ulaşıma kapandı. Denizli ve Samsun'un bazı ilçelerinde kar nedeniyle ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitime ara verildi.

AĞAÇLAR SÖKÜLDÜ: Balıkesir'de buzlanma nedeniyle bira yüklü kamyon devrildi. Şiddetli rüzgârın etkisiyle de Paşaalanı mahallesindeki polis lojmanlarında bulunan dev sedir ağacı yola devrildi. Ağaç sokaktaki elektrik hatlarını kopardı. Havran ilçesi Karalar köyünde yıldırım düştü, 29 koyun telef oldu. Kocaeli Kartepe'de kar kalınlığı 1.3 metreye ulaşınca kayak pistleri açıldı. Uludağ'da kar kalınlığı 55, Abant'ta 40, Kartalkaya'da 65,Yedigöller'de ise 45 santimetreyi buldu. Erzurum'da pek çok araç yolda kaldı.

CHP'Lİ İNCE KAZA YAPTI: CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin makam şoförü, Bilecik'in Bozüyük ilçesi yakınlarında kar yağışı ve buzlanma nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybetti ve köprü korkuluklarına çarptı. Araçta hasar meydana geldi.


AJANSLARlodos kuvvetli esecek ve saatteki hızı 70 kilometreye kadar çıkacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER