Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e Manastır Askerî İdadisi'nde özel tören

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e Manastır Askerî İdadisi'nde özel tören

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e Manastır Askerî İdadisi'nde özel tören
Manastır Askerî İdadisi'nde özel tören

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 72. yıldönümünde Makedonya'nın Manastır kentinde eğitim gördüğü Askeri İdadi binasında düzenlenen törenle anıldı.


Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 72. yıldönümünde Makedonya'nın Manastır kentinde eğitim gördüğü Askeri İdadi binasında düzenlenen törenle anıldı.

Manastır Askeri İdadi binasındaki törene Makedonya'nın Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ile Türkiye, Makedonya ve Balkan ülkelerinden çok sayıda gazeteci ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törende bir konuşma yapan Makedonya Devlet Bakanı Nezir, Büyük Önder'in Rumeli Türklerinin "hemşehrileri" olduğunu belirterek, bununla her zaman gurur duyduklarını ifade etti.

Rumeli Türkleri'nin her zaman Anadolu'nun yanında olduğunu, bu birlikteliği sevinçte ve kederde her zaman gösterdiklerini vurgulayan Hadi Nezir, "Gün geldi Rumeli Türkleri Çanakkale'de, Sarıkamış'ta şehit oldu. Gün geldi Rumeli Türkleri Anadolu müdafaasına katıldı. Rumeli Türkleri aslında Anadolu'nun yanından hiçbir zaman ayrılmadı. Bütün duamız güçlü ve büyük bir Türkiye içindir" dedi.

Hadi Nezir, Rumeli Türklerinin Türkiye'ye üç önemli şahsiyet kazandırdıklarını, bunlardan birinin İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, diğeri Türk edebiyatının önemli kalemi Yahya Kemal Beyatlı, üçüncüsü ve en önemlisinin de Büyük Önder Atatürk olduğuna dikkati çekerek, "Rumeli Türkleri bundan sonra da Mustafa'lar dünyaya getirmeye devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder'i Manastır'da anmanın onurunu yaşadıklarını ifade etti.

Büyük Önder'in bugün Türkiye'de ve dünyada birçok yerde anıldığına işaret eden Sökmensoy, ancak bunlardan en anlamlılarından birinin Manastır'da yapılan tören olduğunu kaydetti.

Makedonya halkının Atatürk gibi büyük bir dehayı yetiştirmenin her zaman haklı gururunu yaşadığını ifade eden Sökmensüer, Atatürk'ün, Manastır'daki askeri idadide okurken arkadaşlarıyla Türk aydınlanmasına yönelik önemli fikri sohbetlerde bulunduğunu anlattı. Cumhuriyet'in ilk aydınlanma tohumlarının Manastır'daki askeri idadi binasında atıldığını dile getiren Sökmensüer, "Atatürk'ün dehasının soydaş gençlere ilham kaynağı olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Makedonya'daki çeşitli okullarda okuyan ilköğretim öğrencileri Atatürk'le ilgili şiirler okudu. Törene katılanlar daha sonra müze olarak kullanılan binayı gezerek, Atatürk'le ilgili sergilenen eşyayı görme imkanı elde etti.

Manastır'da, bugün ayrıca Anadolu Ajansı'nın "Atatürk Fotoğrafları Sergisi" açılacak. Gazeteciler Cemiyeti ile Türk Makedon Gazeteciler Birliği'nce ortaklaşa düzenlenen "Atatürk Sempozyumu" gerçekleştirilecek.


MANASTIR (AA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER