20.000 kişiye “Van Kahvaltısı”

Amerika'nın elinde bulunan 18 bin 941 kişilik rekoru kırmak için Van Halkı ve STK'lar harekete geçti.

20.000 kişiye “Van Kahvaltısı”
20.000 kişiye “Van Kahvaltısı”

Amerika'nın elinde bulunan 18 bin 941 kişilik rekoru kırmak için Van Halkı ve STK'lar harekete geçti.

 “Van Kahvaltısı” Guinness İçin Start Verildi.


Van’ın “En Kalabalık Van Kahvaltısı”  Rekoru ile Guinness World Records tarafından kabul edilmesiyle birlikte 9 Nisan 2014 tarihinde, Van Ticaret ve Sanayi Odasında Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak ve Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

VAN/TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Bu rekoru kırmak ve dünyaya Van'ı tanıtmak için 1 Haziran'da tüm Van halkını kahvaltıya davet ediyoruz" dedi.

Takva basın mensuplarına şunları söyledi; 
“Günümüzde bilgiye erişme kolaylaştıkça insanların beklentileri de artmaktadır. Rekabetin bu kadar arttığı bir zamanda fark yaratan şehirler daha fazla ilgi görmekte ve ekonomik gelirlerden daha fazla pay almaktadırlar. Bu nedenle de dünya “Marka Şehir” kavramı geliştirilmiştir. Öncelikle yaşadığınız kentin değerlerini ortaya çıkarmanız ve bunları uluslararası standartlarda insanlara sunmamız gerekir. Bu değerler bazen tarihi eserleriniz, bazen özel yemek kültürleriniz de olabilir. Marka kent olmak için önemli olan kenti dışa açmak ve yabancı yatırımcıları, alıcıları, turistleri kente çekmek,  şehri merak uyandıran bir yer haline getirmek, keyifle yaşanacak bir şehir ortamı yaratılması, şehre gelenlere misafirperver davranılması, sanayi ve ticaretin kolaylaştırılması gerekmekte.  Van Ticaret ve Sanayi Odası bu değerlerimizi korumak ve Van Kahvaltısını dünyaya tanıtmak için bir yola çıktık. Amacımız Van’ı marka şehir olarak Dünyaya tanıtmak. Bunun içinde geleneksel ve yüzyıllardır bir kültür mirası olarak yaşayan Van Kahvaltısını seçtik.

“Amacımız Van’ı marka şehir olarak Dünyaya tanıtmak”


Van Kahvaltısı ülkemizde Van’ı en önemli markalarından biri olarak bilinir. Bu nedenle yöremize özgü ürünlerle doğal sağlıklı ve zengin içeriği ile  standardının hukuki olarak korunması içinde  marka  tescil başvurusu odamız tarafından gerçekleştirilmiştir.  Bundan böyle ilimizde veya başka bir yörede Van kahvaltısı sunmak isteyenler kahvaltımızı yasal olarak standartlara uygun olarak hazırlamak zorunda kalacaklar bu bizim çok önem verdiğimiz bir mesele. Bu nedenle 20.000 kişinin katılımını hedeflediğimiz bir Guinness Van kahvaltısı Dünya rekoru ile süreci başlatma kararı aldık. Dünya’da bir öğünü ile markalaşmış tek il Van olacaktır. Van Kahvaltısı Rekor Denemesi birçok amaca da hizmet edecektir.

1 Haziran 2014 sabahı 81 ilimizden temsilcilerin de katılımıyla en az 20 bin vatandaşımız aynı sofrada geleneksel Van kahvaltısını paylaşarak muhteşem bir dünya rekoruna imza atacaklardır.”

“Dünya Liderleri Obama ve Putin de davetli”

Başkan Takva ayrıca, dünya liderlerini de davet edeceklerini belirterek, “ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi dünya liderlerini, uluslararası kuruluş temsilcilerini, komşu ülke temsilcilerini de davet ettiğimiz dünya rekoru denememize tüm vatandaşlarımız, kurum ve kuruluşlarımız davetlidir” şeklinde konuştu.

Proje ekibinin başkanlığını odanın genel sekreteri Ramazan Temizer’in yürüttüğü Dünya’nın en kalabalık kahvaltı rekorunda; Proje Koordinatörü Şule Gökırmak, Rekor Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü, Proje PR danışmanı Derya Duysak projenin üst düzey kadrosunu oluşturuyor.

Odanın Genel Sekreteri ve Komisyon Başkanı Ramazan Temizer yaptığı sunumda organizasyonun teknik bilgilerini paylaştı. 1 Haziran 2014 tarihinde Van Kalesi yanındaki Atatürk Kültür Parkı’nda sabah 09.30-10.30 saatlerinde gerçekleştirilecek olan organizasyon için açıklamada bulunan Temizer; “Bu rekor daha önce ABD de denendi. 18 941 kişiyle bu rekor kırıldı. Biz bunu kurallara uygun bir şekilde 18.942 yaptığımız an rekor Türkiye’ye ve Van’a da getirmiş olacağız. Yöresel 60’a yakın ürünümüz var. Bunların hepsini aynı anda  sunmaya imkan yok. 20’yi aşkın ürünle oluşturacağımız özel bir paket içersinde yine önemli bir kısmı yöremize ait ürünlerden oluşan bir kahvaltı sunacağız” dedi.

Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay’da; “Şehrimizin tanıtımı için gerçekten önemli bir olaya imza atıyoruz. Van’ın bir dünya markası olması ve uluslararası bilinirliğini sağlamak adına hizmet etmek istiyoruz Global çapta ses getirecek bu organizasyona katılımcıları davet ediyoruz ve bekliyoruz. Bizler her konuda Van için elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz maddi, manevi ve bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO), Başkanı Necdet Takva, Van Kahvaltı rekoru ile aynı zamana denk gelen  her yıl Mayıs’ın son haftası ve Haziran’ın ilk haftası gerçekleşen İnci Kefali görsel şölenine  özellikle yurt dışından gelen katılımcıların da tanıklık etmiş olacaklarını söyledi.

Toplantıya katılan Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak da yaptığı açıklamada; “Yönetime geldiğimiz günden itibaren Van için kim ne yapıyorsa değerine değer katmak için biz her zaman onların yanında hizmetinde olmak için  söz verdik ve bugün de bunun için geldik. Böyle bir faaliyetten gönüllü olarak gelip desteğimizle başkanımızı yalnız bırakmak istemedik. Çok güzel bir etkinlik düşünülmüş Van’ın bu  ortak değerine herkes üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.

Toplantının sonunda konuklar Basın mensuplarının sorularını  cevapladılar. Başkan Takva rekor katılımcılar dışında 50.000 kişi de gelse kahvaltı etmeden gitmeyeceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2014, 19:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109