Sıra dışı kadınların hikayeleri İFSAK’ta sergileniyor

İFSAK Proje Birimi tarafından hazırlanan ve sıra dışı kadın hikâyelerinin anlatıldığı “İş’te Kadın” sergisi 10 Mart Cumartesi günü İFSAK’ta açıldı.

Sıra dışı kadınların hikayeleri İFSAK’ta sergileniyor
 Sıra dışı kadınların hikayeleri İFSAK’ta sergileniyor

İFSAK Proje Birimi tarafından hazırlanan ve sıra dışı kadın hikâyelerinin anlatıldığı “İş’te Kadın” sergisi 10 Mart Cumartesi günü İFSAK’ta açıldı.

Yaşamdan kesitleri belgeleyen fotoğrafların yer aldığı sergi iki hafta süreyle açık olacak. Serginin açılışında ise öyküleri belgeleyen fotoğrafçıların yanı sıra öyküleri belgelenen kadınlar da hazır bulundu.
Eğitim seviyesinin yüksek olduğu profesyonel iş kollarında çalışan kadın oranı gittikçe artarken, “kadın işi-erkek işi” diye tanımlanan cinsiyetin ön plana çıktığı iş kollarında kadın çalışanların parmakla gösterilecek oranda azlığı dikkat çekici bir problem olarak varlığını sürdürüyor.

İFSAK tam bu noktadan kolları sıvayıp, çalışmaya başlamış ve “İş’te Kadın” Sergisi ile “erkek işi” olarak tanımlanan işlerde cinsiyetlerini kaybetmeyip, erkekleşmeden çalışan kadınlarımızı fotoğraflamış.


Sergide kadın, elinin hamuruyla erkek işine karışınca, bazen minibüs şoförü, bazen erkek berberi, bazen kasap, bazen seyis, bazen futbolcu, bazen saka(sucu),bazen araba kaportacısı, bazen uzun yol otobüs şoförü bazen lostracı, bazen de marangoz olarak karşımıza çıkıyor.


Kiminin babası kızının erkek kuaförü olmasına içerlemiş bir süre kızıyla ilişkisini kesmiş ancak daha fazla dayanamayıp kızının usturası ile tıraş olduktan sonra fikrini değiştirmiş, kiminin ise babası futbol antrenörlüğünü sonuna kadar desteklemiş.

 
Bu kadınlardan biri de Zeynep Özcan! Zeynep Özcan, açılışta yaptığı konuşmada babasının bu mesleği seçmesinde her daim yanında olduğunu ve bu güçle erkeklerin dünyasında var olmak için güç bulduğunu söyledi. Ataşehir Doğuş Spor Kulübü’nde futbol antrenörü olarak görev yapan Zeynep Özcan’ın kendini var ediş yolculuğuna 1 Mayıs Mahallesi’ndeki çocuklar eşlik ediyor.


Zeynep Özcan çocuklarla kurduğu etkileşimi ise söyle anlattı; “Eşitlik ilkesi bizim ilişkimizde daima ön planda tuttuğum bir konu, benim çocuğum yok ama burada çalıştırdığım çocukların tamamını kendi çocuğum gibi görüyorum. 25 yıldır bu alanda insan yetiştiriyorum ve bu bana mutluluk veriyor.”


Zeynep Hoca’nın hikâyesini belgeleyen Banu Tutu (Sağda)
Zeynep Hoca’nın hikâyesini belgeleyen Banu Tutu da sertifikasını alırken Zeynep Özcan’ın çocukların sorunlarıyla tek tek ilgilendiğini onların iyi birer insan olmaları için çabaladığını ve çalışma süresince şahit olduğu bu emekten çok etkilendiğini anlattı.


Serginin katılımcıları ise şöyle: Bahar Adıgüzel, Banu Tutu, Burcu Dilek, Derya Aydınkaptan, Emine Hülya Onuş, Esin Koç, Esra Korur, Gül Sevil Erişi, Gülizar Aktaş, Hülya Üçpınar, Kumral Kepkep, Özden Öztürk, Sema Kahraman Vurucu, Sibel Öztürk, Zahide Ağırel.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER