"Avrupalılar, Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmaya çalışıyor"

Avrupalı firmalar Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmanın peşindeler"

"Avrupalılar, Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmaya çalışıyor"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Avrupa bir taraftan Rusya'ya gıda ambargosu uygularken bir yandan da Avrupalı firmalar Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmanın peşindeler" dedi.

Olpak, MÜSİAD'ın Frankfurt’ta düzenlediği Avrupa Genel İdare Kurulu Toplantısı öncesi AA'nın Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı gıda ambargosu ve Avrupa'daki yavaş büyümenin Türkiye'ye etkilerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Uluslararası ilişkilerde ekonomide ve siyasette bir ülkenin yaşadığı krizin bir başka ülke için fırsat oluşturabileceğini belirten Olpak, Rusya'ya uygulanan ambargo sebebiyle oluşacak yaklaşık 15 milyar avroluk gıda pazarındaki payın bir kısmını Türkiye olarak almayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupalı firmaların ambargoya rağmen Rusya'ya gıda satma girişimleri olduğuna dikkati çeken Olpak, "Burada işin ilginç olanı, Avrupa bir taraftan Rusya’ya gıda ambargosu uygularken bir yandan da Avrupalı firmalar Türkiye üzerinden Rusya'ya gıda satmanın da peşindeler. Bunu da burada ifade etmek lazım" diye konuştu.

Rusya ile ilişkilerde gıda sektörünün yanında enerji nakil hatlarının da önemli olduğunu vurgulayan Olpak, "Rusya, TANAP ile başlamış olan serüveni aynı zamanda Güney Akım'ı iptal ederek Türkiye üzerinden, adını da hatta 'Türkiye Boru Hattı' bile koyabiliriz dediği bir projeye destek verdi. İkisi de bizim açımızdan olumlu gelişmeler diyebiliriz" ifadelerini kullandı.


Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2014, 21:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER