ENGELLİ AİLELERİNE DESTEK MERKEZİ YENİ BİNASINA TAŞINDI

KOÇ ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÇOCUK VE AİLELERİNE DESTEK MERKEZİ YENİ BİNASINA TAŞINDI.

ENGELLİ  AİLELERİNE DESTEK MERKEZİ YENİ BİNASINA TAŞINDI
ENGELLİ  AİLELERİNE DESTEK MERKEZİ YENİ BİNASINA TAŞINDI

 KOÇ ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÇOCUK VE AİLELERİNE DESTEK MERKEZİ YENİ BİNASINA TAŞINDI.

Koç Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle engelli çocuk ve alilerine destek vermek üzere kurulan EÇADEM, İstanbul Yeniköy’deki yeni hizmet binasının açılışını Dünya Engelliler Günü’nde yaptı. Koç Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Semahat Arsel, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, EÇADEM Müdürü Güler Başaran, engelli aileleri ve basın mensuplarının katıldığı törenle hizmete giren EÇADEM’in yeni binasında, daha fazla ihtiyaç sahibi destek alma olanağı bulacak. Kurulduğunda

48 engelli çocuğa hizmet verdiğini hatırlatan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Bağışçıların da maddi katkılarıyla bugüne kadar 98 çocuğun ve 360 aile bireyinin hayatına dokundu. Yaptığı çalışmalar çeşitli ödüllere layık görülen EÇADEM’in Dünya Engelliler Günü’nde hizmete açtığımız yeni hizmet binasında daha çok ihtiyaç sahibine ulaşacağına inanıyorum” dedi.

Koç Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM), Dünya Engelliler Günü olan 3 Aralık’ta, İstanbul Yeniköy’deki yeni hizmet binasını hizmete açtı. Sarıyer Belediyesi tarafından tahsis edilen bina engelli bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlandı. Merkezin açılış töreni Koç Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Semahat Arsel, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, EÇADEM Müdürü Güler Başaran, engelli aileleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. EÇADEM’in yeni hizmet binasında, engellilerin kendilerini ev ortamında hissedecekleri ve günlük yaşam becerilerini geliştirebilecekleri daha fazla alan yaratıldı. Anneler için de bir eğitim atölyesinin bulunduğu merkezde, el sanatları derslerine katılabilmeleri ve kendileri için düzenlenen grup terapileriyle eğitim seminerlerinden yararlanmaları da sağlandı.

Açılış töreninde konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, şöyle konuştu: “2014 yılında başlattığımız bu girişimin “Dünya Engelliler Günü” olan 03 Aralık’ta, yeni merkezine taşınmasından büyük gurur duyuyoruz. Bugün, Sarıyer Belediyesi’nin kıymetli işbirliğiyle faaliyetlerini sürdürdüğümüz EÇADEM, açıldığında 48 engelli çocuğa hizmet veriyordu. Bağışçıların da maddi katkılarıyla bugüne kadar 98 çocuğun ve 360 aile bireyinin hayatına dokundu. Yaptığı çalışmalar çeşitli ödüllere layık görülen EÇADEM’in yeni hizmet binasında daha nitelikli hizmet verme imkanına kavuşmuş olacak. Bu vesileyle, EÇADEM’in kuruluşunda katkısı bulunan tüm kurum ve kuruluşlarla engelli bireylerimiz ve ailelerine en iyi hizmeti vermek için tüm gücüyle çalışan EÇADEM kadrolarına içten teşekkürlerimi sunarım.”

Açılışta konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de EÇADEM’in oluşmasına katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşları teşekkürleri sunarak, “Biz belediye başkanlığının sadece yol yapmak, kaldırım yapmak olmadığını gördük. Yaşam bir bütün ve paylaşınca çok güzel. Bu proje bizler için bir gurur kaynağı” diye konuştu.

EÇADEM engelli çocukların bilişsel, fiziksel, psikolojik, sosyal gelişiminin desteklenmesinin yanı sıra engelli çocuğa sahip ailelerin yükünün azaltılmasını da amaçlıyor. Bu destekle ebeveynlerin kendilerine ve sahip oldukları diğer aile fertlerine zaman yaratarak, engelli çocuğa sahip ailelerin yaşam kalitesini artırmak için çalışıyor. EÇADEM 2014 yılından bu yana sürdürdüğü çalışmalarla, engelli ailelerinin çocuklarını güvenle teslim edeceği, çocukların kendilerini mutlu hissettikleri bir merkeze dönüştü. Yeni tesislerde daha çok çocuğun, günlük ihtiyaçlarının maksimum düzeyde karşıladığı sevgi dolu bir ortam bulacaklar.

EÇADEM Yeniköy’deki modern binasında verdiği hizmetleri daha da geliştirerek, arttırmayı hedefliyor. Engelli bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlanan yeni merkezde, onların günlük yaşam becerilerini geliştirebilecekleri alanlar yaratıldı ve kendilerini ev ortamında hissedebilmeleri için gereken olanaklar sağlandı. Binada, çocukların günlük yaşam becerilerini öğrenip uygulayabileceği “günlük yaşam salonu” da kuruldu. Salonda, çocukların kendi becerilerini kullanarak ikindi kahvaltılarını hazırlayabileceği bir mutfak bulunuyor. Ayrıca, yine günlük yaşam becerilerini desteklemek amacıyla bir “çamaşır odası” konumlandırıldı. Bu odada çocuklar, çamaşır yıkamak, ütü yapmak gibi günlük aktiviteleri gözlemleme ve uygulama fırsatı bulabilecek.

Merkezdeki özel tasarlanmış “sanatsal etkinlikler salonu” ise, ritm, piyano, spor, yoga, drama, dans, bale, arp gibi dersler eşliğinde çocuklara kendilerini sanatla ifade edebilecekleri, rahatlayabilecekleri ve özgüvenlerini arttırabilecekleri bir imkân sunuyor. Ayrıca, anneler için de bir eğitim atölyesi bulunuyor. Anneler bu atölyede gün içerisinde el sanatları derslerine katılabilecek ve onlar için düzenlenen grup terapileri, eğitim seminerlerinden yararlanabilecek. Merkezin diğer farklılığı da dış alanda sahip olduğu bahçe. Çocuklar bu bahçede, doğanın sükûnet ve huzur verici etkisini deneyimleyebilecek. Bahçenin bir bölümünde ise tarımsal faaliyetlere hem veliler hem de çocuklar dahil olabilecek.



EÇADEM nasıl çalışıyor?

EÇADEM, 13-29 yaş arasındaki zihinsel engelli bireylere ve onların ailelerine yönelik bir bakım merkezi olarak, Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayfer Aydın ve Prof. Dr. Ayşe Ferda Ocakçı tarafından geliştirilen projenin hayata geçirilmesiyle kuruldu. Aydın ve Ocakçı’nın projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 2014 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 700 proje arasından desteklenmeye değer bulundu. Koç Üniversitesi, Sarıyer Belediyesi ile Boğaziçi Engelliler Derneği’nin proje ortağı olduğu merkezin kuruluş giderleri ve ilk yıl harcamaları İSTKA tarafından finanse edildi. Merkez halen Koç Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi’nin destekleriyle faaliyetine devam ediyor.

Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi’ne (EÇADEM) pazartesi-çarşamba günleri ağır zihinsel engelli ve az sayıda otizmli çocuk ile diğer engel gruplarından çocuklar geliyor. salı-perşembe günleri ise hafif ve orta zihinsel engelli çocuklar devam ediyor. Bu grupta az sayıda diğer engel guplarından (Down Sendromu, Serebral Palsi, Willliam Sendromu, Spastik Quadriparezi,Hidrosefali, Otizm)

Sabah 08:30’da Sarıyer belediyesi tarafından sağlanan servis aracıyla evlerinden alınan çocuklar akşam 16:30’da yine servis araçlarıyla evlerine teslim ediliyor. Serviste çocuklara iki bakım ve eğitim destek elemanı da refakat ediyor. Gün içinde; drama, el sanatları ve ritim çalışmaları ile yoga gibi etkinlikler yapılıyor. Sarıyer Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen ve gönüllü eğitmenler bu etkinliklerde çocuklara destek oluyor. Merkezde, el sanatları, mutfak etkinlikleri, drama çalışmaları, ritim ve yoga dersleriyle çalışanlarla empati kurma ve farkındalık yaratma çalışması gibi faaliyetler yürütülüyor.

EÇADEM verdiği hizmetlerin yanı sıra kamuoyunda engelli bireylerin yaşamlarına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla hazırladığı “Bir Gülümseme Yeter” başlıklı filmiyle de yurtiçi ve yurtdışından çeşitli kurumlar tarafından çok sayıda ödüle layık görüldü.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER