KABAK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Kabak tohumlarını nemli toprağa 1,5-2 cm derinliğe ekeriz. Gelişim döneminde bol su verir, hasata 1 ay kala ise suyunu tamamen keseriz.

KABAK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

KABAK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Kabak tohumlarını nemli toprağa 1,5-2 cm derinliğe ekeriz. Gelişim döneminde bol su verir, hasata 1 ay kala ise suyunu tamamen keseriz.

İçanadolu için kabak ekme vakti yaklaştı, kimi bölgelerde ise ekildi bile. Biz kabak tohumlarını Mayıs'ın ilk haftası doğrudan bahçeye ekeriz. Sünger kabağı gibi bazı özel kabakları ise fide olarak erkenden yetiştirip sonra bahçeye alırız, aksi halde içanadoluda vakti yetmeyebiliyor.

Kabak tohumlarını genellikle bahçenin kenar kısımlarına diker ve ağaç altlarındaki boşluklara kol atmalarını sağlarız. Ama doğrudan ağaç altına hiç dikim yapmayız, ağaçların izdüşümleri altında meyveli sebzeler yetişmez sadece meyvesiz yeşillik türü bitkiler yetişebilir.

Yanmış hayvan gübresi kabağı adeta çıldırtır. Yerini severse ve bir kökten bazen 3 iri kabak dahi büyütebilir. Ama çok iri kabak yetiştirmek istiyorsanız kökteki tek kabak iyice belirginleşince kol uçlarını kesin ve tüm gücünü tek kabağa vermesini sağlayın. Ama benim hiçbir zaman böyle bir gayretim olmadı. Seyreltme işine de girmem. Bir keresinde bir kökte tam 28 kabak yumrusu gördüm ve kendi haline bıraktım, bitki zayıf olanları kendisi eledi ve bana 4 iri kabak verdi. Sebzelerin doğal gelişimine ben hiç müdahale etmem, seyreltme ve budama yapmam, bitki ne yapacağını emin olun bizden iyi biliyor. Ne bibere ne de domatese de hiç müdahale etmem. Sezon bitene kadar da meyvesini toplamaya devam ederim.

Kabak tohumlarını nemli toprağa 1,5-2 cm derinliğe ekeriz. Gelişim döneminde bol su verir, hasata 1 ay kala ise suyunu tamamen keser ve tamamen susuz bırakırız.

Kabağın sapı iyice kurumuş ise hasat vakti de gelmiştir. Dikkat edilecek husus; kabağın uzun süre dayanabilmesi için sapı ile birlikte hasat edilmesidir. Sapı koparılırsa erkenden çürür. Hasattan sonra güneş altında 7-8 gün bekletir sonra gölgede de bir o kadar daha bekletip depoya alırız. Bu şekilde hasat edilen ve doğrudan beton zemine temas etmeyen kabaklar 1 yıldan fazla saklanabilir.

Kabak, bahçemizde tozlaşmadan en fazla etkilenen bitki diyebilirim. Bir sene yetiştirdiğim bir kabağı ikinci sene aldığımı bilmem. Ya rengi, ya iç dokusu ya da şekli değişir. Arılar sağolsun herbirisini birbiri ile çaprazlar. Herbiri de ata tohum olduğu için bu çaprazlamadan hiç rahatsız olmam, benim için yeni bir tür yeni bir heyecandır. Ama ne biber de ne domateslerde tozlaşmadan kaynaklanan şekil/tür değişimine hiç şahit olmadım, öyle sanıyorum ki türlerine göre onlar farklı zamanlarda çiçek açtığı için tozlaşmadan pek etkilenmiyorlar. Kabaklar ise tam aksine...

Kabaklarda çaprazlama etkisinden kurtulmak isteyenler arılardan önce davranıp aynı kökteki erkek çiçeği koparıp tüm dişi çiçeklerle tozlaşmasını sağlayabilir. Biraz dikkatli incelenirse dişi ve erkek çiçeği hemen ayırt edebilirsiniz.

Kabak yapraklarının erkenden kurumaması ve sam yelinden etkilenmemesi için sezonda 3 kez ikindi serinliğinde %1,5 oranlı gülleci bulamacı sıkarım.

Kabak deyip geçmeyin. Kabak yetiştirmek isteyenler öncelikle kabağı ne amaçla yetiştireceklerine karar vermeli sonra ekmeli;

-Şeker hastaları için hokkaido kabak,

-Kabak tatlısı için sert dokulu kavuklu kabak,

-Kışlık yemekler için yumuşak dokulu balkabağı,

-Sinkonta için ince kabuklu kabaklar ideal,

-Taze tüketim için karakabak,

-Et yemekleri için haylan kabak,

-Çekirdeği için işleme kabak,

-Yaşlı ve çocuklar için kabuksuz kabak,

-Bulaşık/banyo süngeri için lif kabağı,

-Sanatsal çalışmalar için ise süs kabağı ekimi tercih edilmeli.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER