Yunanistan'daki yangın faciasının sebebi belli oldu

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangının kopan elektrik kablolarından çıktığını açıkladı.

Yunanistan'daki yangın faciasının sebebi belli oldu
 Yunanistan'daki yangın faciasının sebebi belli oldu

 Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangının kopan elektrik kablolarından çıktığını açıkladı.

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangında ölenlerin sayısı 83'ye yükseldi. Hala 100'ü aşkın kayıp var. Ekipler kayıplara ulaşmak için tek tek evleri arıyor. Pendeli Belediye Başkanı Stergiyu, yangının kopan elektrik kablolarından çıktığını açıkladı.

100'ü aşkın kayıp ev ev aranıyor

Yunanistan'da yangın felaketi başkent Atina'nın 40 kilometre uzağındaki Mati kasabasını neredeyse haritadan sildi. Kasaba hayalet şehre döndü. Faciada yaşanan kaos esnasında kaybolan ve hala haber alınamayan 100'ü aşkın kişi var. Ekipler evleri kapı kapı gezip onlara ulaşmaya çalışıyor.

Kayıpların arasında Yunan bir baba Yiannis Philipopoulos'un 9 yaşındaki ikiz kızları Sophia ve Vasiliki de var. Baba, kızlarının kurtarma botundaki bir görüntüsünü paylaştı. Televizyonda yayınlanan görüntülerde battaniyeye sarılmış iki kız çocuğu var. Ancak bu kızların Sophia ve Vasiliki olmadığı ortaya çıktı. Görüntüdeki kızların babası, "Onlar benim kızlarım" dedi. Baba Philipopoulos ise hala çaresizlik içinde kendi kızlarından bir haber bekliyor.

"Yangın kopan elektrik kablosundan çıktı"

Mati yakınlarındaki Pendelli kasabasının belediye başkanından facianın nedeniyle ilgili önemli bir iddia geldi. Pendelli Belediye Başkanı Dimitris Stergiyu, yangının Pendelli bölgesideki Dau dağında Yunan Elektrik Teşkilatına (DEH) ait enerji hatlarının kopması sonucunda çıktığını söyledi.

 
Stergiyu, özel bir radyoya yaptığı açıklamada, yangın başladığında Pendelli Dağı'na ilk giden kişinin kendisi olduğunu belirterek, “Orada, kopmuş halde yerde DEH’ye ait elektrik kabloları gördüm. İnanıyorum ki, yangın oradan başladı.” dedi.

Yangının kısa sürede çevreye yayıldığını anlatan Stergiyu, “Yangın adeta bir atom bombası gibi patladı. İlk önce alevlerin Dionisos bölgesine doğru ilerleyeceğini tahmin ettik. Ancak, rüzgar nedeniyle yön değiştirdiğinde artık kontrol edilmesi mümkün değildi.” ifadelerini kullandı.

Trajediden geç müdahale sorumlu tutuldu

Yangına müdahalenin çok geç ve yetersiz olduğu yönünde sert eleştiriler var. Felakette, bir acil tahliye planı olmaması en büyük sorunlardan biri olarak gösteriliyor. Medyada yangın söndürme çalışmaları esnasında kurumlar arasında iletişimsizlik yaşandığına da yer verildi. Bu durum ve herkesin kendi başına hareket etmesine ve kaosa yol açmakla eleştirildi. Çaresizlik içinde denize kaçan insanlar orada yaşam savaşı verdi.

Ünlü yönetmenin arşivi de yangında yok olmuş

Yangın faciasında Yunan sinemasının öncü yönetmenlerinden Theodoros Angelopulos'un evi de kül olanlar arasında. Ünlü yönetmenin tüm arşivi ve sanat mirasının saklandığı bina harabeye döndü.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER