Kıyamet mi kopacak? Tanrı parçacığı bulundu mu?

13.7 milyar yıl önce ne oldu? Dünyanın gözünün çevrildiği CERN'den açıklama geldi

Kıyamet mi kopacak? Tanrı parçacığı bulundu mu?

Bilim dünyasının gözü ve kulağı bugün Cenevre'deki CERN laboratuvarında yapılacak açıklamaya odaklandı. Bugün yapılacak açıklamada araştırmacıların parçacığın bulunduğuna ilişkin kesin kanıtlara erişildiğini iddia edecekleri düşünülmüyordu ve beklenen oldu. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern), parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen "Higgs Boson" adı verilen atomaltı parçacığının izini bulduklarını, ancak elde edilen verilerin keşif olarak
nitelenemeyeceğini açıkladı.

Cenevre yakınlarındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (BHÇ) yürütülen iki deneyden ATLAS'ın sorumlusu Fabiola Gianotti, düzenlenen basın toplantısında 126 giga elektron volt (GeV) aralığında sinyal aldıklarını söyledi.

Gianotti, "Higgs Boson, burada olsaydı çok güzel olacaktı. Ama kesin konuşmak için henüz çok erken. Daha çok çalışmaya ve veriye ihtiyacımız var" dedi.

Elde edilen yeni verilerin, parçacığın BHÇ'nin daha düşük enerji düzeylerinde bulunabileceğini gösterdiğini söyleyen Gianotti, Higgs'in varlığını gösteren işaretlere rastladıklarını ve yeterli veriyle parçacığın gelecek yıl keşfedilebileceğine emin olduğunu söyledi.

CMS adlı ikinci deneyi yürüten araştırmacı grubunun da bugün ilerleyen saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar tutarındaki deney sırasında 27 kilometrelik tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor.

Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi amaçlıyor.

Bilim adamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığı diye adlandırılan parçacıkların varlığının kanıtlamaya çalışıyor.

"BOZONA İLK KEZ GÖZ ATABİLİRİZ"
CERN laboratuvarının eski teorik fizik başkanı Prof. John Ellis, araştırmacılar elde ettikleri en son verileri kamuya duyurdukları zaman, Tanrı parçacığı olarak bilinen Higgs bozonuna ''ilk kez göz atabileceğimizi'' söylüyordu.

BBC'ye özel bir mülakat veren Prof. Ellis'in beklentisi doğruysa, modern fizikte bir dönüm noktasına varılmış olacak.

Araştırmacılar, İsviçre-Fransa sınırında yerin altında kurulu CERN laboratuvarında Büyük Hadron Çarpıştırıcısı adlı makineyi kullanarak bilimin sınırlarını zorlayan deneyler yapıyor.

Herşey bu parçacık için!

Modern fizikte varlığına inanılan ancak kanıtlanamamış olan Higgs bozonu, ilk defa Edinburg Üniversitesi'nden Peter Higgs tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atıldığı için bu fizikçinin adıyla anılıyor.

Higgs bozonu, günümüz fiziğinde elektronları, fotonları ve kuramsal zerrecikleri (kuarkları) anlamamızda kilit öneme sahip.

Higgs bozonu diye adlandırdığımız atom altı unsur, parçacıkların neden kütleye sahip olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.

BBC bilim muhabirinin ifadesiyle, modern fiziğin önünde duran en büyük ve önemli bilmece, Higgs bozonu.

Milyonlar harcanan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın başlıca kurulma nedeni, Higgs bozonunu ortaya çıkarmaktı.

Prof. Ellis, Higgs bozonuna ilişkin ilk işaretlerin alındığını düşünüyor.

Sanal alem ise keşfe dair türlü türlü söylentiyle dolu.

Muhabirler, CERN'de çalışan araştırmacılarda olağandışı bir heyecan gözlemlediklerini bildiriyorlar.

Fakat son verilerin neye işaret ettiğinden emin olmak için, bilimadamlarının basın toplantısına kadar sabretmek gerekecek.

EĞER PARÇACIK BULUNDUYSA BU NE DEMEK?
Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Berkan da bu ilginç konuyu anlatan bir yazı kaleme aldı;

10 milyar dolarlık ‘büyük hadron çarpıştırıcı’sında yapılan devasa deneyin en merak edilen bölümünün sonuçlarıyla ilgili ilk bilgiler bu komiteye verilecek. Bugün öğleden sonra, ‘Tanrı Parçacığı’ adı verilen Higgs bozonunu arayan iki deneyin en tepe yürütücüleri bir seminerde basının karşısına çıkacaklar ve ne bulduklarını veya bulamadıklarını anlatacaklar.

Açıkçası, fizik dünyası nefesini tutmuş salı gününü bekliyor. Beklerken de sızan söylentilerden, o söylentilerdeki bilgi kırıntılarından hareketle spekülasyonlar yapılıyor, büyük veya küçük iddialar ortaya atılıyor. Son birkaç günde salı günü açıklanması beklenen şeyle ilgili okuduğum internet blogu ve haber sayısı herhalde 100’ü aştı. Daha önce böyle bir büyük heyecan dalgası yaşandığını hatırlamıyorum.

İki hafta önce de bu köşede yazdım, bilimciler CERN deneylerinde ‘Tanrı Parçacığı’nı aradıkları alanı daralttılar. Bu daralma zaten gerekliydi. Şimdi, parçacığın tam da tahmin edilen yerde, 125 GeV enerji seviyesinde görüldüğü yazılıp çiziliyor.

Bu, eğer doğruysa, aynı anda hem iyi haber hem de kötü haber demek. Çünkü, ‘Standart Model’ adı verilen büyük teori, aslında Higgs bozonunu tahmin etmiyor, onun varlığını nerdeyse şart koşuyor.

Bilimin en büyük avında sona doğru

Buna göre, ‘büyük patlama’dan hemen sonra (saniyenin 2 trilyonda biri kadar sonra) ‘Higgs Field’ denen bir enerji alanının oluşması ve temel parçacıklara kütle kazandırması, yani etrafımızda gördüğümüz bütün evren meydana getiren kütlelerin (atomun kendisi başta olmak üzere) ortaya çıkması gerekiyor. Yoksa, parçacıklar ışık hızında ordan oraya savrulacak, birbiriyle çarpışa çarpışa varolup gideceklerdi ama bugün gözlediğimiz evren ve bizler olamayacaktık, çünkü atom bir araya gelmeyecekti.

Ancak, ‘Tanrı Parçacığı’nın veya ‘Higgs Field’ın 125 GeV gibi bir seviyede oluşması, umulandan küçük olması demek. Eğer dedikodular doğruysa, ‘Tanrı Parçacığı’ adı verilen Higgs Field, sadece iki bakır atomu büyüklüğünde. Öyle olunca da, ortaya çıkan kütlenin küçük bir miktarı (kabaca sekizde biri) Higgs’den geliyor deniyor. Yani, ben kabaca 100 kiloyum, beni oluşturan kütlenin 12.5 kilosu Higgs’den geliyor, geri kalanı ise enerji.

CERN'deki Büyük Patlama gerçeği!

Bu rakamların anlamı, evrenimizin sanılandan daha fazla istikrarsız olduğu ve dolayısıyla da daha kısa ömürlü olduğu. Evrendeki bütün atomlar tam da bu sebeple sürekli parçacık ve enerji kaybediyor, İngilizcesiyle ‘decay’ halinde.

Tabii hemen karalar bağlamanın, ‘Eyvah kıyamet günü yaklaşıyor’ demenin pek anlamı yok ama salı günü bu yazıda sözü edilen şeylerin bulunduğu bir kesinlik içinde açıklanabilirse, o zaman belki evrenin kalan süresini hesaplamak da mümkün olacak.

Evrenin bir başlangıcı olduğunu, bunun ‘büyük patlama’ anı olduğunu biliyorduk, acaba şimdi de ‘Tanrı Parçacığı’ aracılığıyla bir de sonu olduğunu mu öğreneceğiz? Nefeslerimizi tuttuk, salı gününü bekliyoruz.

CERN’de aslında ne patladı?

Nedir bu ‘Tanrı Parçacığı’?
Fizikçilerin ‘Standart Model’ adını verdikleri matematiksel model, atomun meydana gelişini yani kütlenin oluşumunu açıklamaya çalışan, bunu yaparken de hem Einstein’ın özel görelilik teorisinden hem de kuvantum mekaniğinden yararlanan bir model. Ve bu model, etrafımızdaki pek çok şeyi başarıyla açıklıyor da.

Modelin öngördüğü, hatta bırakın öngörmeyi varlığını gerekli kıldığı şeyi 1964 yılında Peter Higgs adlı fizikçi bu teorinin içine yerleştirdi. O yüzden zaten adı ‘Higgs bozonu’ veya Peter Higgs’in hiç hoşlanmadığı isimlendirmesiyle ‘Tanrı Parçacığı.’



Standart model, ışık, elektrik, manyetizm ve bazı radyasyon çeşitlerinin aslında aynı gücün farklı görnümleri olduğununu söylüyor. Yani ‘elektrozayıf güç’ün. Yine model, doğanın dört temel gücünden söz ediyor: Elektro güç, zayıf güç, kuvvetli güç ve çekimgücü. İşte, ışık, elektrik, manyetizm ve bazı radyasyon çeşitlerinin aynı gücün değişik yansımaları olduğunun söylenmesi, aslında bu dört temel güçten ikisinin birleşmesi anlamına geliyor: Elektrozayıf güç.

CERN'de ilk çarpışmalar gerçekleşti

Fakat bu birleşmenin olabilmesi bir koşula bağlı: ‘Büyük patlama’nın hemen sonrasında atomaltı parçacıkların herhangi bir kütleye sahip olmamasına. İşte tam bu noktada Higgs bozonu veya ‘Tanrı Parçacığı’ devreye giriyor. Higgs’in kendisi o sırada görece büyük bir kütleye sahip ve ‘Büyük Patlama’ sonrası diğer parçacıklar bu ‘Higgs Field’dan geçerek kendilerine kütle kazanıyorlar.

Zaten ‘Tanrı Parçacığı’ adı tam bu sebeple konmuş: Atomaltı parçacıklara ve dolayısıyla atoma kütle kazandıran parçacık. Teori, Higgs bozonunun son derece istikrarsız olduğunu öngörüyor. Yani ortaya çıkar çıkmaz bozunuyor, yok oluyor. İşte bu sebeple bulunması da zor; CERN’deki deneylerde Higgs’in kendisi gözlenemiyor, ama o yok olduktan sonra ortaya bıraktığı izlerden hareketle Higgs’in varlığı veya yokluğu kanıtlanmaya çalışılıyor. Higgs’in varlığının veya yokluğunun kanıtlanması aslında ortaya yepyeni bir fizik çıkaracak. Süpersimetri veya sicim teorisi gibi teoriler bu buluştan etkilenecek.

 habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER