OKUYAN TOPLUM PROJESİ, KADIKÖY'DE

KADIKÖY KAYMAKAMLIĞI’NDAN EKRAN BAĞIMLILIĞINA KARŞI OKULLARDA OKUMA AŞISI Kadıköy Kaymakamlığı, Kültür Sanat Platformu, öğrencilere okumayı sevdirme ve çağın hastalığı ekran bağımlılığıyla baş edebilmeleri konusunda okullarda Kitapla Barışma Söyleşileri ve Okumayı Sevdirme amaçlı atölye çalışmaları düzenliyor.

OKUYAN TOPLUM PROJESİ, KADIKÖY'DE

 
Kadıköy Kaymakamlığı, Kültür Sanat Platformu, öğrencilere  okumayı sevdirme  ve çağın hastalığı  ekran bağımlılığıyla baş edebilmeleri   konusunda  okullarda   Kitapla Barışma Söyleşileri ve  Okumayı Sevdirme  amaçlı atölye çalışmaları düzenliyor.  Kadıköy İlçe Milli Eğiti Müdürlüğü’nün belirlediği 20 okulda, öncelikle erken dönemde kitapla doğru ilişki kuramamış, ekran bağımlısı mağduru, kitaptan kopmuş, okumayı sevmeyen  öğrenciler hedefleniyor.   Kaymakamlığın desteklediği çalışmayı, Okuyan Toplum Projesi yürütücüsü  ve eğitimci Ferhat Özen gerçekleştiriyor.  Projenin, Kitapla Barışma Söyleşileri ve Okumayı Sevdirme  Atölyesiyle, kitaba küs, okumaya gönülsüz gençleri, kültür şokuyla okumaya kışkırtmak, onlarda donmuş olan okuma isteğini, çözmek  amaçlanıyor. 

 
İlköğretimde  7. 8. sınıflara,  liselerde  9-10 ve  11-12.  sınıflara olmak üzere, üç düzeyde gerçekleştirilen,  saydam gösteri ve müzik efektiyle destekli  tiyatral sunum,  öğrencilerin yanı sıra, öğretmenlerin ve yöneticilerin de büyük ilgisini çekiyor. Sunumdan sonra, kendileriyle yüzleşmeleri için   dağıtılan geri bildirim forumlarına öğrencilerin yazdıkları,  bu ilgiyi ve ne kadar etkilendiklerini gösteriyor. “…Bundan sonra her gün kendime bir saat okuma saati ayıracağım”.” Bu sunum her okulda yapılmalı…” “Okumanın ve düşünmenin ne demek olduğunu anladım”. “Bundan sonra daha sık kitap okuyacağım”.  “Bence en iyi böyle anlatılabilirdi”. “Artık ben de  televizyondan çok kitap okumaya zaman ayıracağım”.” Kitapların değerini anladım.” Bundan sonra kitap okumaya başlayacağım” .

Bazı okullarda sunuma katılan öğrencilerin tamamına yakını   böyle son derece olumlu etkilenmiş. Kapı kapı dolaşıp kitap dağıtmayı önerenler, bu çalışmanın bütün okullarda yapılmasını,  Anadolu’ya  da götürülmesini önerenler var. Ve öğrencilerin, öğretmenlerin çoğu bu sunum nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyor.

Çalışmayı yürüten Ferhat Özen, “Okumayı sevmeyecek insan yoktur. Bu istek insanlarda uykuya yatmış, uyandırılmayı bekliyor olabilir. Biz, öğrencilerde bu isteği uyandırıyoruz. Okumayı sevmemek  bir hastalık hali ve  iyileştirilebilir olduğunu vurgulayan Özen,  “Okuma Araştırması bilimi  her okuyucuya  göre bir kitap, her kitaba göre bir okuyucu vardır,  bir kişiye kitap önermek bir hastaya ilaç önermeye benzer” diyen Özen, böyle ekran bağımlısı mağduru,  kitaptan kopmuş okumayı sevmeyenlere ise  okuma aşısı yapıyoruz” diyor.

 15 yıldır okuma araştırmaları da yapan bir eğitimci olan Ferhat Özen’in yayınlanmış çalışmaları şunlar:

Türkiye’de Okuma Alışkanlığı” Kültür Bakanlığı  Yayınları (2002)

Bizi Kitaplar Kurtarır, Araştırma-İnceleme, (Kadıköy  Belediyesi Okuyan  Toplum  Projesi  2008)
Özen ‘in ayrıca  “Okullarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?” başlığıyla  Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduğu bir de raporu bulunuyor. Cumhuriyey Kitap,    Radikal  Kitap,Türk Dili Dergisi,  Eğitim  İletişim, Berfin Bahar … gibi  çeşitli dergi ve gazetelerde okuma araştırmaları üstüne yazıları yayınlanıyor.

Ulaşmak için:
[email protected]
www.okuyantoplum.com




FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

Projenin öncelik verdiği 20 okul aşağıdadır.

BAHARİYE İLKÖĞRETİM OKULU

MÜNEVVER ŞEFİK FERGAR İ.Ö.O.


FAİK REŞİT UNAT İ.Ö.O.

YEŞİLBAHAR İ.Ö.O.

REŞAT NURİ GÜNTEKİN İ.Ö.O.

İKBALİYE İ.Ö.O.

GÖZTEPE HALİL TÜRKKAN İ.Ö.O.

ERENKÖY İ.Ö.O.


ŞENER BİRSÖZ İ.Ö.O.

İNÖNÜ İ.Ö.O.

ERENKÖY KIZ LİSESİ

FENERBAHÇE LİSESİ

GÖZCÜBABA LİSESİ

KEMAL ATATÜRK LİSESİ

ŞENESENEVLER M.SELCANOĞLU L.

HAYRULLAH KEFOĞLU AND.LİSESİ

İSTANBUL KADIKÖY LİSESİ

KADIKÖY KIZ TEKNİK VE MES.LİSESİ

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ

KADIKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ

Bu okullardan  işaretli  5 okulda  çalışma gerçekleştirilmiş   15 okul  ise önümüzdeki günler  için  proğrama alınmıştır.

Buna göre 
16 Aralıkta Hayrullah Kefioğlu,

19  Aralıkta  Kadıköy Kız Teknik Meslek Lisesi, 

20 Aralık’ta Şener Birsöz Lisesi,

21 Aralık Kemal Atatürk Lisesi,

22 Aralık’ta, İstanbul Kadıköy Lisesi, 

23 Aralık Reşat Nuri Güntekin İ.Ö.O,

26  Aralıkta Fenerbahçe Lisesi , 

27 Aralı Yeşilbahar İ.Ö.O, 29 Aralıkta   Şenesenevler Lisesi,

30 Aralık Gözcübaba Lisesi, 

2 Ocak  Göztepe Halil  Türkan İ.Ö.O.

3 Ocak  İkbaliye İ.Ö.O 

6 Ocak Kadıköy Anadolu Lisesi projenin uygulanacağı okullar



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER