41 yıl önce Keşiş Dağları’na yapılan Atatürk Portresi yenilendi

30 günde 3 bin gönüllü asker arkadaşlarıyla beraber yapılan Atatürk Portresi yenilendi.

41 yıl önce Keşiş Dağları’na yapılan Atatürk Portresi yenilendi

41 yıl önce Keşiş Dağları’na yapılan Atatürk Portresi yenilendi

30 günde 3 bin gönüllü asker arkadaşlarıyla beraber yapılan Atatürk Portresi yenilendi.

Erzincan Keşiş Dağı’nda bulunan Ata Tepesi’ne 41 yıl önce Keşiş Dağları’nda yapılan dev Atatürk portresi yenilemenin ardından yeniden törenle açıldı.


Erzincan Keşiş Dağı’nda bulunan Ata Tepesi’ne 1982 yılında ressam Mustafa Aydemir tarafından 3 bin askerle 41 yıl önce Keşiş Dağları’nda yapılan dev Atatürk portresi yenilemenin ardından yeniden törenle açıldı.

Erzincan’daki Keşiş Dağı’na 31 yıl önce ressam Mustafa Aydemir’in 30 günde 3 bin gönüllü askerle yaptığı Atatürk portresi yenilendi. Uzaydan görülebilen ve dünyanın en büyük ve 100 sıra dışı eserinden biri olan portrenin yenilenmesinde 4 bin ton beton kullanıldı. Atatürk portresinin yapımında doğadaki malzemeler kullanılmış ve yapımında hiçbir para harcanmamış.

Keşiş Dağı’na 1982 yılında 7500 metrekare alana yapılan 176 metre boyundaki Atatürk portresinin yenilenmesi için çalışmalar 26 Ağustos’ta başladı. Uzaydan görülebilen ve dünyanın en büyük ve 100 sıra dışı eserden biri olan portrenin yenilenmesi için ressam Mustafa Aydemir, Ata Tepe ismi verilen bölgede ekibiyle birlikte çalışmıştır.

Atatürk Portresi Açılış programında konuşan Vali Hamza Aydoğdu; “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını coşkuyla kutladığımız özel günde,  Erzincan’ın Cumhuriyetimize bağlılığını yansıtan, kurucu değerlerimize sahip çıktığını gösteren bu programda sizlerle bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyim.

Erzincan’ın Keşiş Dağı’nda zamanın fırça darbeleriyle solan Atatürk’ün portresi, 1982’nin ruhunu taşıyan usta eli, Ressam Mustafa Aydemir’in liderliğinde yeniden canlandı. 41 yılın ardından, bu efsanevi eser, sadece Erzincan’da değil uzaydan görülebilen, dünyanın en büyük ve 100 sıra dışı eserden biri olarak kabul edilmektedir.


Kaptan Mustafa Can’a, Ali Üstay’a, Mehmet Özbakır’a ve Şükrü Ergün’e verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyorum.

Valiliğimiz ve Erzincan Belediyesi ise bu sanatsal yapının yeniden doğuşun gerçekleşebilmesi için gerekli tüm altyapıyı sağladılar. Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’a da teşekkür ediyorum. Bu sanat eseri, sadece bir resim değil; toprağın, emeğin, tarihin ve birlikteliğin bir hikâyesidir.


Yenilenen ve dünyanın en büyük portresi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi, Cumhuriyetimizin temsilcisi ve kurucusu olarak büyük bir değeri simgeliyor. Bu portre, sadece fiziksel büyüklüğüyle değil, aynı zamanda Atatürk’ün fikirlerinin ve ilkelerinin büyüklüğünü temsil ediyor. Onun önderliğinde Türkiye, çağdaş bir toplum olma yolunda ilerledi ve bu ilerleyiş hala devam ediyor.


Bugün burada, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken, bu büyük mirası koruma ve daha da ileriye taşıma kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün işaret ettiği yolda ilerlemeye devam edecek, çağdaş dünyanın en güçlü ve saygın ülkelerinden biri olmayı sürdürecektir.

Atatürk portresinin yenilenmesine maddi ve manevi destek sunan, çalışan her bir kardeşime tekrar teşekkür ediyorum. Bu portrenin ışıklandırmasını güzel bir şekilde yapacağız. Akşamları da Atatürk’ün portresi şehrimizin her yerinden görünecek” dedi.


Günde 35 kişinin görev aldığı portrenin betonarme haline getirilmesi için çelik kazıklar çakıldı ve 4 bin ton beton kullanıldı.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın davetiyle Ressam Mustafa AYDEMİR, Erzincan’a tekrardan gelmiştir. Atatürk Portesinin yenileme çalışmaları için 26 Ağustos 2023 tarihinde Erzincan/Atatepe’ye ekibi ile birlikte Ressam Mustafa AYDEMİR, iki aylık uzun bir çalışma sonunda portrenin çelik betonarmeye alınarak yenileme işini tamamlamışlardır. Bu büyük eseri Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihine yetiştirdiler.

YENİLEME ÇALIŞMASINDA KATKIDA BULUNANLAR

Portreye Erzincan Valisi Sayın Hamza AYDOĞDU ile Erzincan Belediye Başkanı Sayın Bekir AKSUN’un sağladığı şantiye desteği ile birlikte, portrenin tüm mali giderleri Kaptan Mustafa CAN (Transboss), Ali ÜSTAY (Üstay inşaat), Mehmet ÖZBAKIR (Gama Reklam), Şükrü ERGÜN (Jotun Boya) tarafından sağlanmıştır.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER