Fikirtepe’de riskli alan kararı iptal edildi

Fikirtepe’de Mayıs 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan riskli alan kararına karşı dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Fikirtepe’de riskli alan kararı iptal edildi
 Fikirtepe’de riskli alan kararı iptal edildi

 Fikirtepe’de Mayıs 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan riskli alan kararına karşı dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. 


İSTANBUL’da Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi kentsel dönüşümün en sancılı yaşandığı alanlardan. Yaklaşık 7 yıl önce başlayan dönüşüm devam ederken önemli bir gelişme yaşandı. Mayıs 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan riskli alan kararına karşı dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. 
Riskli alan kararının iptali için dava açan vatandaşlar, yapılarının sağlam ve ruhsatlı olduğunu, kararın mülkiyet hakkını kısıtladığını iddia etti. Danıştay 14. Daire riskli alan kararına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararda, 5931 bina, 1424 ticari birim, 529 adet küçük sanayi birimi, 2 adet okul bulunan alanın bilimsel veriler içeren herhangi bir teknik inceleme olmadan riskli alan ilan edildiği belirtildi. Bakanlık yeniden bir riskli alan kararı çıkarana kadar bölgede bu karardan gelen haklar kullanılmayacak. Mesela 3’te 2 anlaşma sağlanan yerlerde dönüşüme dahil olmak istemeyen 3’te 1’in hakları açık arttırma ile satılıyordu. Şimdi bu yapılamayacak.

RİSKLİ ALAN KARAR İPTALİ NE ANLAMA GELİYOR

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise bundan sonra neler olur sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bu karar İstanbul’da birçok ilçe için de alındı. Mesela Danıştay Gaziosmanpaşa için riskli alan kararını iptal etti. Ancak Bakanlık Nisan 2016’da bir düzenlemeye giderek bu gibi durumlara karşı b planını hazırladı. Eğer bir ilçede yapılaşmanın yüzde 65’i imar mevzuatına aykırı ise riskli alan kararı alınıyor. Şimdi Fikirtepe’de de bu nedenle yeniden riskli alan kararı alınmasını bekliyorum. Üstelik bu karara Danıştay da iptal veremiyor.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş ise alınan kararla kentsel dönüşüm sürecinin sekteye uğramasına izin vermeyeceklerini söyledi. Demirtaş, “Şu an bölgede yarım kalan inşaatla var ve tamamlamak için devreye girdik. Bu karar bizim direksiyona geçme nedenimizi ortadan kaldırıyor. Ama hemen gerekli adımları atarız. Vatandaşın ortada kalmasına izin vermeyiz” dedi. Bölgede çok sayıda vatandaşın mağdur olduğuna dikkat çeken Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise yeni kararın bir belirsizlik yarattığını ve bunun ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109