Yıkım ve Hafriyata Yeni Kurallar Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafriyat toprağı, inşaat molozu ve yıkıntı atıkları için yeni düzenlemeler getiriyor.

Yıkım ve Hafriyata Yeni Kurallar Geliyor
 Yıkım ve Hafriyata Yeni Kurallar Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafriyat toprağı, inşaat molozu ve yıkıntı atıkları için yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre yıkım faaliyetleri dere, ırmak, nehir ve benzeri akarsu yataklarını doldurmasına veya bunların yönünü değiştirmesine yol açacak şekilde yapılamayacak.
akanlığın kurumların görüşüne açtığı yönetmelik taslağına göre, hafriyat takibi için büyükşehir belediyeleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar araç takip sistemlerini kurmak veya kurdurmakla yükümlü olacak. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, yönetmelik kapsamındaki hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıkları hakkındaki her türlü raporlama ve belgeleme işlemleri ile diğer bütün çalışmalarda, Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde atığın tanımına karşılık olarak belirtilen altı haneli atık kodunun tam olarak kullanılması zorunlu olacak.
Dere yatağına moloz yasak

Yıkım faaliyeti, yapı enkazının geçici bir süre için olsa dahi, dere, ırmak, nehir ve benzeri akarsu yataklarını doldurmasına veya bunların yönünü değiştirmesine yol açacak şekilde yapılamayacak. Akarsu üzerinde inşa edilmiş köprü ve benzeri yapıların yıkım faaliyetinde bu madde hükmü uygulanmayacak. Atık üreticileri yıkım işlerinde görev alacak müteahhit ile yıkım sözleşmesi imzalamakla yükümlü olacak. Atık üreticileri yıkılacak yapıda bilgisi dahilinde olan tehlikeli ve zararlı maddeleri ve kendisinde bulunan yapıya ilişkin bilgi ve belgeleri yıkım işlerinde görev alacak müteahhide yazılı olarak bildirecek. Yapının yıkılması ve hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimi amacıyla yapılacak harcamaları karşılamakla yükümlü olacak.

Kasten gizleyene para cezası

Kompleks yapıların yıkımında, yapı ile ilgili bilgi ve belgeleri, inşaat projesini, tadilat projesini, projeye aykırı inşa edilmiş kısımları ve yapının görmüş olduğu hasarı kasten gizleyen atık üreticileri bu sebeple meydana gelebilecek maddi ve manevi zararlardan ve uygulanacak para cezalarından sorumlu olacak.

Yıkım planı hazırlanacak

Yıkım işlerinde görev alacak müteahhit tarafından yıkılacak yapılar için yıkım planı hazırlanacak. Bir bodrum katı dışında en çok dört katlı ve toplam yapı inşaat alanı 750 metrekareyi geçmeyen yapılardan; 6 metreden fazla serbest açıklığı olmayanlar, çıkma şeklinde 1.50 metreden fazla konsol uzunluğu bulunmayanlar, ön germeli veya art germeli yapı elemanları ihtiva etmeyenler ile kendisine 5 metreden daha yakın bir yapı bulunmayanların yıkımında yıkım planı aranmayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109