Konut Fiyatlarının Düşeceği Beklentisi surüyor

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde 2017 ve 2018 emlak değerlerine bakıldığında yükseliş ve düşüşün olduğu görülüyor.

Konut Fiyatlarının Düşeceği Beklentisi surüyor
 Konut Fiyatlarının Düşeceği Beklentisi surüyor

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde 2017 ve 2018 emlak değerlerine bakıldığında yükseliş ve düşüşün olduğu görülüyor

İstanbul hala gelişmekte ve değişmekte olan bir şehirdir. Her geçen gün inşa edilen konut sayısına rağmen bazı ilçelerde gayrimenkul fiyatlarında yükselmeler görülüyor. Bu yükseliş ev sahibi olmak isteyenler için istenmeyen bir durum oluşturuyor.
Ev sahibi olmak isteyenler ya da yatırım amaçlı bir gayrimenkul almak isteyenler konut fiyatları açısından bir düşüş bekliyor. Konut fiyatlarında ülkemizdeki siyası ve ekonomik olaylar, döviz fiyatları, dış politika, borsa piyasası gibi pek çok faktör etkilidir. Bu faktörler konut piyasasının artmasına neden olur. Bu durum konut yatırımı yapmayı amaçlayan bireyleri zor duruma sokarak, alıcıların gayrimenkul fiyatlarının düşmesini beklemesine sebep oluyor.
 
İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde 2017 ve 2018 emlak değerlerine bakıldığında yükseliş ve düşüşün olduğu görülüyor. 2017 yılının şubat ayında İstanbul genelinde metrekare satış fiyatı 4 bin 476 TL olurken bu durum 2018 yılının şubat ayında 4 bin 107 olarak belirlenerek bir düşüş yaşandığı görülüyor. Aynı şekilde İstanbul için metrekare fiyatı yıllık değişiminde de yüzde 8 oranında düşüş görülüyor. Yatırım amaçlı olarak önemli bir yere sahip olan İstanbul dışında ülke geneli için gayrimenkul fiyatlarında yıllık olarak yüzde 13 oranında bir artış gözleniyor.

İstanbul Konut Fiyatlarında Yaşanan Değişimler
İstanbul hala gelişmekte ve değişmekte olan bir şehirdir. Her geçen gün inşa edilen konut sayısına rağmen bazı ilçelerde gayrimenkul fiyatlarında yükselmeler görülüyor. Bu yükseliş ev sahibi olmak isteyenler için istenmeyen bir durum oluşturuyor. Uzmanlar ise artan bu sayının belli bir süre sonra konut fiyatları için bir düşüşe neden olacağını öngörüyor.

İstanbul’un Ataşehir ilçesi için yüzde 23, Bakırköy yüzde 7, Beşiktaş’ta yüzde 42, Eyüp ilçesinde yüzde 40, Bayrampaşa ‘da ise yüzde 2 oranlarında gayrimenkullerin metrekare satış fiyatlarında düşüş görülüyor. Bu düşüşe neden olarak her geçen gün sayısı artan inşaat projeleri gösteriliyor.

Anadolu’da Konut Fiyatlarında Yaşanacak Gelişmeler
Ankara’da geçen sene şubat ayı değerlerine göre konut fiyatları metrekare fiyatı bazında yükselirken, yıllık olarak meydana gelen değişimin oranı ise yüzde 8 olduğu görülüyor. 2018 verilerine bakıldığı zaman Anadolu’nun birçok vilayetinde konut metrekare satış fiyatında artışlar görülüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, Türkiye’de ABD de olduğu gibi banka ve konut kredisi riski olmadığı için yatırımcıların artışlara güvenmesi gerektiği ve konut almak isteyenlerin de uzun bir süre gayrimenkul fiyatlarının düşmesini beklememesi gerektiği öneriliyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER