Doğalgazın yeni merkezi Türkiye 

Doğalgaz merkezi olmak için altyapısı ve konumuyla tüm yeterliliğe sahip olan Türkiye’nin yeni rolü

Doğalgazın yeni merkezi Türkiye 

Doğalgazın yeni merkezi Türkiye 

Doğalgaz merkezi olmak için altyapısı ve konumuyla tüm yeterliliğe sahip olan Türkiye’nin yeni rolü, Avrupa’nın enerji sıkıntısını çözecek mi ve enerji savaşlarına ara verilmesine katkı sağlayacak mı?

Dünyanın enerji sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı bu günlerde Türkiye, TANAP ve TürkAkım gibi dev projeler ile tedarik sorunlarını ortadan kaldırabilecek kapasiteye sahiptir. Karadeniz’de milli imkanlarla çıkardığımız yerli gazımız da mevcut altyapımızla hem ülkemizin hem de Avrupa’nın enerji kullanımına sunulacaktır.

Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’in uzun zamandır mevcut hatlarımızın kapasitesini artırmak ve yeni kaynak ülke ve güzergahlar için ciddi bir enerji diplomasisi faaliyetleri yürüttüğünü biliyoruz. Bir yandan yeni lokasyonlardan gelecek yeni doğalgaz boru hatlarıyla alakalı ülkelerle görüşmeler yapılırken, bir yandan da ortaklaşa gaz arama ve sondaj iş birlikleri içinde ikili görüşmeler uzun zamandır devam etmektedir.

Yeni kaynaklar ve yeni hatların rotasının Türkiye olması, dünyanın enerji sıkıntısını çözme ve enerji savaşlarına engel olma misyonunun ülkemize verildiği şeklinde yorumlanabilir.

Türkiye’nin enerji tedariği ve altyapısıyla doğalgaz merkezi olması konuşulurken, Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazı karaya çıkarmak için insanüstü kabiliyetler sergilenen çalışmalar da çok önemlidir. Şu an test ve devreye alma işlemleri yapılmakta olup, çalışmaların %80’i tamamlanmıştır. Deniz tabanından karaya çıkacak gaz Filyos tesislerinde işlenecek, ayrıştırması yapılacak ve ulusal gaz iletim sistemlerine aktarılarak milletimizin kullanımına sunulacaktır. Bu sürecin tamamlanması sonucu Türkiye’nin enerji arz ve talep dengesinden dolayı ortaya çıkan yüksek maliyeti aşağı seviyeye çekmesi kaçınılmaz bir durumdur.

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle küresel piyasalarda ortaya çıkan enerji emtia fiyatlarında anormal fiyat artışlarından, yenilenebilir enerji ve yeni doğal gaz kaynaklarımızla daha az etkilenmek adına güzel çalışmalar yürütmekteyiz.

2012 yıllarına baktığımızda, 1000 metreküp doğal gazın fiyatının 250-300 dolar bandında iken şimdi doğal gaz fiyatının küresel piyasalarda 1400-1500 dolar seviyelerinde bulunması enerji konusunda yapılan çalışmaların ne denli önemli olduğunu göstermektedir.

Türkiye’nin enerji konusunda yaptığı çalışmalara baktığımızda; doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri ile yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında devreye soktuğu projelerin bir devrim niteliğinde olduğu bir gerçektir.

Ülkemizin enerjide ticaret merkezi haline dönüşmesi, Türkiye için olduğu kadar Avrupa içinde bir fırsattır.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109