Gonca Buharlı Gemisi, birinci seçildi. 

Gonca Buharlı Gemisi, İngiltere merkezli Classic Boat dergisinin düzenlediği yarışmada birinci seçildi. 

Gonca Buharlı Gemisi, birinci seçildi. 

Gonca Buharlı Gemisi, birinci seçildi. 

Gonca Buharlı Gemisi, İngiltere merkezli Classic Boat dergisinin düzenlediği yarışmada birinci seçildi. 


Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunda bulunan Gonca Buharlı Gemisi, İngiltere merkezli Classic Boat dergisinin düzenlediği yarışmadan ödülle döndü. 30.5 metre üzeri motorlu gemiler arasında yarışan ve bu kategorideki üç gemiden biri olan Gonca, birinci seçildi. 


Gonca’nın ödülünü, 3 Nisan’da İngiltere’de düzenlenen törende Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu aldı.


Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması tarafından mayın yerleştirme gemisi olarak kullanılan Gonca’nın menşei halen gizemini koruyor. Geminin içindeki bazı izler, Kuzey Avrupa’da bir tersanede yapıldığını düşündürüyor. Gemi makinesinin üzerindeki damgalar, motorunun İngiltere’de yapıldığını gösteriyor. Türk denizcilik tarihi uzmanları, Osmanlı kaynaklarına dayanarak, Gonca’nın Selanik Limanı’nda bir destek gemisi olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Gonca, Çanakkale Boğazı savunmasında “Selanik Mayın Gemisi” olarak büyük katkılar sağladı.


Çanakkale Zaferi'nden sonra Gölcük yakınlarındaki Askeri Deniz Üssü’nde Gonca Körfezi’ne çekilen ve şu anki ismini alan Gonca, 1989 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri tarafından nakil gemisi olarak kullanıldı. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından Erol Ersan'ın girişimiyle imha edilmekten kurtarılan Gonca’nın restorasyonu, İstanbul Tuzla’da 1993 yılında yapıldı ve gemi 1997 yılında lüks bir yat olarak denize indirildi. 32 metre boyundaki geminin eni 6, derinliği ise 3.25 metre.


2007 yılından beri düzenlenen Classic Boat Awards, asırlık geleneksel gemilerden restore edilenlere, yelkenlilerden motorlu gezinti teknelerine kadar mavi sularda özgürce yol alan deniz araçlarını bir araya getiriyor. 6 kategoride düzenlenen yarışmanın birincileri halk oylamasıyla seçiliyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2024, 22:24

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER