SİBER SALDIRILARA KARŞI YERLİ YAZILIM KULLANIMI

DÜNYAYI ŞOK EDEN SİBER SALDIRI “YERLİ YAZILIM” KULLANIMINI BİR KEZ DAHA GÜNDEME GETİRDİ

SİBER SALDIRILARA KARŞI YERLİ YAZILIM KULLANIMI
 SİBER SALDIRILARA KARŞI YERLİ YAZILIM KULLANIMI 

DÜNYAYI ŞOK EDEN SİBER SALDIRI “YERLİ YAZILIM” KULLANIMINI BİR KEZ DAHA GÜNDEME GETİRDİ

Son günlerde bütün dünya “WanaCrypt0r 2.0”(wannacry) adında bir siber saldırı ile çalkalanıyor. Öyle ki İngiltere’de sağlık sistemi çöktü, dünya ekonomisine yön veren dev markaların fabrikaları üretime ara vermek zorunda kaldı ve büyük maddi zarara uğradılar, Rusya İç İşleri Bakanlığı kayıtları silindi, İspanya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi ciddi zarar gördü, Çin’deki birçok üniversite saldırıdan etkilendi. Dahası on binlerce kuruluş, bankalar, demiryolu işletmeleri hatta barajlar bu siber saldırının hedefi oldular. Tüm dünyayı tehdit eden siber saldırı “yerli yazılım” kullanımını bir kez daha akıllara getirdi. Yüzde 100 milli sermayeyle kurulan ve sektörde 500’den fazla kurum ve kuruluşa hizmet veren CPM Yazılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut milli yazılımların bir ülke meselesi olduğunun altını çizdi.

Güvenliğin aşırı hassasiyet taşıdığı son günlerde yüzde yüz yerli sermayeyle kurulan CPM, milli yazılım şirketleriyle çalışmanın zaruriyetinin altını çiziyor. Stok takibinden, malzeme ihtiyacına, planlamadan risk yönetimine, krediler ve yasal defterlerden, uluslararası raporlamaya ve kalite yönetiminden, toplam verimlilik yönetimine kadar birçok sistemin bir arada çalıştığı entegre sistemler bütünü olan ERP, bir şirketin en önemli bilgilerini içinde barındırıyor. Bu tarz bilgilerin yurt dışı kaynaklı şirketlerin elinde olmasının tehlikeli olduğunu söyleyen CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut; “Uzun yıllardır yerli yazılım kullanılmasının önemini özellikle vurguluyoruz. Dünyada yaşanan WanaCrypt0r 2.0 siber saldırısı da yazılım konusunda ülke olarak ne kadar dikkatli davranmamız gerektiğini tekrar bizlere hatırlattı.

Yazılımın ülke ekonomisine katkısının yanı sıra ülke güvenliğine olan katkılarının da altını çizmemiz gerektiği bir dönemdeyiz. Yazılımlar şirketlerin ve hatta ülkelerin “anahtarlarıdır”. Bu tarz bilgilerin yurt dışı kaynaklı şirketlerin elinde olmasının ülkemiz açısından yarattığı tehlikeyi 15 Temmuz olaylarında maalesef ki tecrübe ettik. Şuan dünyada yaşanan siber saldırı yerli yazılım kullanmanın önemini tekrar gündeme getirdi. Milyonlarca liralık zararlar ve güvenlik tehdidine karşı yerli yazılım firmaları; yabancı yazılım firmalarının vermiş olduğu kaliteden çok daha kaliteli hizmet verebiliyor. Milli olmayan yazılımları tercih eden şirketler her zaman bu tehlikelerle karşı karşıya kalmaya devam edecektir.Öncelikle “milli yazılım” bir ülke meselesidir. Hatta şu sıralar “milli yazılım”ın önemi o kadar arttı ki yabancı yatırımlar yerli yazılım şirketlerini satın almak için adeta sıraya girdiler.

Özellikle ABD, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından teklif yağıyor yerli yazılım firmalarına. Peki neden? Yazılımlar;firmaların yatak odaları gibidir. Türkiye’de bir çok önemli kamu ve özel sektör kuruluşları yabancısermayeli firmalar ile çalışmaktadır. Özellikle kritik konumdaki kamu kuruluşlarının milli yazılımlarıtercih etmeleri hem ülke menfaatleri hem de gizlilik açısından önem taşımaktadır.Türkiye’de yazılımın geleceği; milli yazılımlardadır. Firmalar yerli ancak kullanılan yazılımlar yabancı sermayeli olduğunda o şirketler %100 yerli olamıyor maalesef.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109