Devlet Bahçeli Yerel Seçimde İttifak'ta yokuz

MHP'nin lideri Devlet Bahçeli, “hükümlülere af uygulaması” ve “andımız” meseleleri üzerine yerel seçimlere ittifak ile girmeme kararını açıkladı.

Devlet Bahçeli Yerel Seçimde İttifak'ta yokuz
 Devlet Bahçeli Yerel Seçimde İttifak'ta yokuz

MHP'nin lideri Devlet Bahçeli, “hükümlülere af uygulaması” ve “andımız” meseleleri üzerine yerel seçimlere ittifak ile girmeme kararını açıkladı.

Türkiye’de Başkanlık Sistemi’nin hayata geçirilmesi başta olmak üzere iktidar partisi AKP ile “Cumhur İttifakı” adı altında ortak politikaları izleyen MHP'nin lideri Devlet Bahçeli, “hükümlülere af uygulaması” ve “andımız” meseleleri üzerine yerel seçimlere ittifak ile girmeme kararını açıkladı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin meclisteki grup toplantısında önemli mesajlar verdi. Bahçeli 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde AK Parti dahil olmak üzere herhangi bir parti ile ittifaka gitmeyeceklerini söyledi. MHP daha önce aralarında İstanbul'un da bulunduğu bazı şehirlerde AK Parti ile ortak aday çıkaracaklarını söylemişti.

"Ceza indiriminin arkasındayız"

Bahçeli grup konuşmasında MHP'nin ceza indirimi önerisinin arkasında olduğunu söyledi ve bu tekliflerinden geri adım atmayacaklarını belirtti. Bahçeli, "MHP olarak kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeye hazırız. Hiçbir ittifak, bir tarafın reddedilmesiyle, geri adıma zorlanmasıyla, yok sayılmasıyla, tez ve önermelerinin görmezden gelinmesiyle ayakta kalamayacaktır. Hiçbir ittifak diğer tarafın tahakküm ve dayatmasıyla, üstten bakmasıyla, parmak sallamasıyla yaşamayacaktır" dedi.

Bahçeli ayrıca, "Samimiyet, safiyet, eşitlik ve dürüstlük olmadan eşitler arası ilişki sürdürülemeyecektir. Adalet ve Kalkınma Partisi içinde ittifak çabalarını dinamitlemek için sürekli faaliyet içinde olanlar sevinç taklaları atabilirler. 'Heyetler görüştü görüşmedi, oldu olmadı, yasal zemin vardı yoktu' tartışmalarına son vermenin vakti gelmiştir" diye konuştu.

Bahçeli Ak Parti'yle yapılmış ittifakı kronikleşmiş süreç olarak tanımladı ve bunu uzatmanın anlamı ve alemi yoktur dedi.

Af ve Andımız meseleleri çatlak yarattı

Seçimler sonrasında MHP’nin siyasi suçlular dışındaki hükümlüleri kapsayacak şekilde “af” uygulanması için yasa çıkarılması talebiyle, ilişkilerde gerilim başlamıştı. MHP'nin, af konusunda yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na geçen ay sunmasıyla birlikte gözler AKP’ye çevrilmiş ancak Erdoğan, “Devlete karşı işlenenlerde devlet bu yetkiyi kullanabilir, ama şahıslara karşı işlenen olduğunda orada devletin böyle bir af yetkisi kesinlikle yoktur" görüşünü savunması üzerine müzakerelere geçilmişti.

Erdoğan, geçen hafta bizzat Bahçeli’yle bir araya gelerek Mart 2019’da yapılması planlanan yerel seçimler için Cumhur İttifakı'nın sürdürülmesini ele almıştı. Ancak geçen hafta Danıştay’ın kararıyla AK Parti hükümetinin ilköğretim okullarında okutulmasını kaldırdığı “Andımız” uygulamasına devam edilmesi meselesi ortaya çıkmıştı. MHP, siyasi çizgisi milliyetçi ideoloji nedeniyle yargı kararına saygı gösterilerek, Milli Eğitim Bakanlığı’dan “Andımız” okutulmasını talep etti. Bu talebe AKP’nin sıcak bakmaması ve hatta MEB’in Danıştay’ın kararına itiraz edeceğini duyurması ittifak ilişkilerini sertleştirdi.

"Andımız kırmızı çizgi"

Bahçeli, ittifak konusuna adeta kapıyı kapattıklarını dile getirdiği sözleri öncesinde ise AK Parti’yle ilk gerilim konusu “af” meselesine değinerek, MHP’nin hapishaneleri boşaltma niyeti olmadığını söyledi. Bahçeli, “24 Eylül 2018 Pazartesi günü TBMM'ye sunduğumuz kanun teklifi mana ve muhtevası itibariyle bir af değildir. bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim ile tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesine ilişkin kanun teklifidir. Teklifimizin tartışmasız arkasındayız. Seçim beyannamemizde ne demişsek onu seslendiriyoruz. Gevşeme vazgeçmek geri dönüş yok. Konuşmayalım mı düşünmeyelim mi? İstisnalar hariç cezaevinde bulunanlar insan değil mi? Onların hayata dönme hakları yok mu? Alayını birden fırınlara atıp yakalım mı? Bunları topluma kazandırmak için siyaset sorumluluk almasın mı? Uyuşturucu ile MHP'nin ismini yan yana getirmek cehalet değilse cinayettir. Uyuşturucu baronlarını konuşan yoktur. Ne bekleniyor kader kurbanlarından? Hadi baronların yakasından tutalım. MHP teklif metninden asla taviz vermeyecek ilk gün ne söylemişse karar anı geldiğinde aynısını cesaretle dile getirecektir. Oyun bozanlık yapmıyoruz” diye konuştu.

Bahçeli, MHP’nin “Andımız” konusundaki hassasiyetini de vurgulayarak, konuyu “kırmızı çizgi” olarak niteledi. Bahçeli, “Andımız Türk milletinin ruh kökünde doğmuştur. Danıştay çözülme sürecinin kötü bir hatırasını söküp atmıştır. Elbette doğru yapmıştır. Neymiş Danıştay hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış bunların hepsi zırvadır uydurmadır temelsizdir. Papaz kararına ses çıkaramayanlar Andımızın okunacağını duyunca ayağa kalkmışlar kanundan hukuktan bahsetmeye başlamışlar. Bu tespiti yapanların milli kimlikten ne anladıkları şaibelidir. Türküm demek ayıp mıdır? Bize kırmızı çizgi hatırlatması yapan gafiller unutmasınlar ki MHP'nin kırmızı çizgisi Türklüğün varlığı ve bekasıdır. Türk olmanın bedeli varsa can feda olsun” ifadelerini kullandı.

Kaynak/amerikaninsesi

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109