İstanbul’da Aile Hekimliği başlıyor

İstanbul’da Aile Hekimliği başlıyor

İstanbul’da Aile Hekimliği başlıyor
İstanbul’da Aile Hekimliği başlıyor
Uygulamanın, sağlıkta eşitsizliği artıracağı öne sürülüyor. Dar gelirlilerin yoğun olduğu semtlerde doktor açığı kapatılamadı. Uygulamadan vazgeçilmesi istendi.
   
AİLE HEKİMİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA

AİLE HEKİMLİĞİ İLE İLGİL DAHA FAZLA AYRINTI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA

Aile Hekimliği uygulaması İstanbul’da “eksik hekim” ile başlıyor. 1 Kasım 2010 Pazartesi gününden itibaren İstanbullular artık birinci basamak sağlık hizmetlerini Sağlık Ocakları yerine buralarda konuşlanan aile hekimlerinden alacaklar.
Uygulama için, herkesin hizmet alacağı aile hekimine kişisel kaydını yaptırması gerekiyor. Ancak, kayıt yaptırmamış olmak hizmet dışı kalmak anlamına gelmiyor. İstanbullular alıştıkları sağlık ocağına gitseler bile hizmet alabilecekler. Bu arada kendi aile hekimini bilmeyenlere sağlık ocaklarından bu konuda gerekli bilgi de verilecek. Aile hekimlerini beğenmeyen veya alıştıkları sağlık ocağından farklı bir yerde olduğu için değiştirmek isteyenler bunun için üç ay bekleyecekler.
İstanbullular internet üzerinden //bbskbs.istanbulsaglik.gov.tr/ahkim/ adresine girerek TC kimlik numaralarını yazıp aile hekimlerini öğrenebiliyorlar.

930 AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ
İstanbul’da 3645 aile hekimi 930 Aile Sağlığı Merkezinde görev yapacak. Bazı bölgelerde hekim açığı olmakla birlikte Aile Sağlığı Merkezlerinin ilçelere dağılımı şöyle:

Adalar                          2
Arnavutköy               13
Ataşehir                    23
Avcılar                       18
Bağcılar                    49
Bahçelievler             31
Bakırköy                    16
Başakşehir              17
Bayrampaşa            17
Beşiktaş                   15
Beykoz                      21
Beylikdüzü               12
Beyoğlu                    22
Büyükçekmece      13
Çatalca                     10
Çekmeköy               11
Esenler                     33
Esenyurt                   25
Eyüp                           26
Fatih                           31
Gaziosmanpaşa      25
Güngören                  17
Kadıköy                     41
Kağıthane                  27
Kartal                         27
Küçükçekmece       38
Maltepe                      40
Pendik                        34
Sancaktepe              27
Sarıyer                       22
Silivri                          22
Sultanbeyli                21
Sultangazi                 37
Şile                                2
Şişli                            26
Tuzla                          16
Ümraniye                  39
Üsküdar                    46
Zeytinburnu              18


UYGULAMAYA TEPKİ VAR
İstanbul’da Temmuz aylından beri yürütülen aile hekimi tespit ve yerleştirme çalışmaları İstanbul Tabip Odası’nın öncülük ettiği Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, sağlık hizmetlerini aksatacağı için uygulamayı geçen hafta içinde düzenlediği eylemle protesto etti.
Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Sağlık Ocağı önündeki eyleme İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen ile bazı sendikaların ve meslek örgütlerinin temsilcileri de katıldılar.
Yapılan açıklamada, İstanbul’da sağlık ocağı açığının kapatılamadığına işaret edilerek, “şimdi bu açığın aile hekimlerince kapatılması isteniyor” denildi.
Uygulama nedeniyle yaşanacak karmaşadan Sağlık Bakanlığının sorumlu olacağı belirtildi.

İŞTE O AÇIKLAMA
İstanbul’un sağlık sorunlarının irdelendiği ve Sağlıkta Dönüşüm Programının eleştirildiği “İstanbul’da 1 Kasım 2010 Günü Başlayacak Olan Aile Hekimliği
Uygulamasında Yaşanacak Bütün Sorunların Sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır!” başlıklı açıklamanın tamamı şöyle:

“İstanbul 1 Kasım 2010 Pazartesi günü Aile Hekimliği’ne geçiyor.
Aile Hekimliği uygulamasına günler kala İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen 3 bin 645 Aile Sağlığı Birimi’nin bir kısmı halen boş kalmıştır. Boş birimlerin bulunduğu ilçeler Bağcılar, Esenler, Sultangazi gibi yoksul yurttaşlarımızın yoğun olduğu ilçeler olmuştur. Aile hekimliği, daha başlarken, sağlıkta mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, yirmi beş yılı aşan Sağlık Ocağı uygulaması süresince önemli bir kısmı kiralama, yerel yönetim katkısı ve vatandaş bağışı yolu ile ancak 560 Sağlık Ocağı açabilmişken bugün 940 Aile Sağlığı Merkezi belirlemiştir. Sekiz yıllık iktidarı süresince İstanbul'un gereksinimi olan sağlık ocağı sayısını tamamlayamayan Hükümet bu ihtiyacı şimdi Aile Hekimi olmayı seçen hekimler üzerinden birkaç ay içinde tamamlattırmaya çalışmaktadır.

Yerleştirmelere başlandığında Aile Sağlığı Merkezi olarak belirlenen ve yaklaşık 1000 Aile Sağlığı Birimine denk düşen yerin mevcut bir binası yoktur. İl Sağlık Müdürlüğü bu birimlerde çalışacak hekimlerden, uygulamaya geçilmeden önce, belirlenen kriterlere uygun yerler bulup kiralamalarını ve sıfırdan kurmalarını istemektedir. Bu birimlerin hatta mevcut sağlık ocağı binalarının hazırlıkları bugün için hâlâ tamamlan(a)mamıştır.

Öte yandan; 21 Eylül’de yapılan Yönerge değişikliği ile birden fazla Toplum Sağlığı Merkezi kurulmuş olan ilçelerde, Müdürlükçe uygun görülecek olanın dışındaki Toplum Sağlığı Merkezleri’nin bir ay içerisinde kapatılacağı duyurulmuştur. Bu durum aile hekimliği uygulamasının Bakanlık nezdinde nasıl algılandığını göstermektedir. Hizmet hekimlere belli bir para karşılığında devredilmekte ve Hükümet en temel görevlerinden biri olan birinci basamak sağlık hizmetlerinden elini çekerek “taşeron” hizmet alumina gitmektedir.

Bir yanda, binasını kendi kiralayan, bölgesindeki diğer aile hekimi meslektaşlarından “müşteri hasta” çekmeye zorlanan, tüm giderlerini kendi karşılayan, kendi adına personel çalıştıran, vergisini ve sigorta priminin tümünü kendi ödeyen ve en kötüsü yıllık sözleşmelerle çalışan, bir odaya kapatılmış hekimler…

Bir yanda, internetten edinebileceği bilgiyle Aile Hekimini öğrenen, gidip kaydını yaptıran, 3 ayda bir hangi kriterlere göre olduğu bilinmeyen hekim değiştirme hakkına sahip olduğu söylenen, GSS primini düzenli yatırması, katkı/ katılım paylarını ödeyebilmesi koşullarıyla hizmet alabilecek hastalar. Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi; aile hekimliği, Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin taşeronlaştırılmasıdır.

Üstelik bu tablo şimdi 13 milyonluk nüfusa ve yüksek bir göç alma oranına sahip İstanbul ilinde gerçekleşecek. Bütün bunların yanı sıra, aile hekimliği uygulaması gerekçe gösterilerek Şişli Devlet Hastanesi kapatılmış; her bir katı bir Aile Sağlığı Merkezine tahsis edilmiştir. Bugünlerde çalışan hekim sayısı 372’den 170’e düşecek olan 112 istasyonları benzeri uygulamalara maruz kalmakta, bazı istasyonlar yerlerini değiştirmek zorunda bırakılmaktadır.

Aile hekimliğine geçilmesiyle birlikte devlet hastanelerindeki acil servis hizmetlerinde de çok büyük aksamalar olacaktır. İstanbul genelinde sayıları zaten yeterli olmayan ve hastane acil servislerinin yükünü çeken pratisyen hekimler, aile hekimliğini seçmiş ya da başka seçenek bırakılmamış ve böylece Hastane acil servisleri boşalmıştır. Neredeyse 5 yıldır ülke gündeminde olan bu tablo için hiçbir önlem alınmamış, en basiti acil tıp uzmanlarının arttırılması için bile adım atılmamıştır. Şimdi ise Hastanelerde çalışan diğer hekimlerin fazla çalışmaları istenerek acil servislerde hizmet sunmaları beklenmektedir. Gerçek bir acil servis hizmeti ciddiyet gerektiren ve hazırlıksız politikaların/uygulamaların deneme tahtası olamayacak kadar tehlikelidir. Bu konudaki popülist tutum ve siyasi yatırım içeren yaklaşım, okul sağlığı, aşılamalar, adli hizmetler gibi birçok hizmeti aksatmayı da göze almış durumdadır.

Bizler bu dayatmalara karşı durmayı ülkemiz insanlarının sağlık hakkı açısından bir görev olarak kabul ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı, bir kez daha, uygulandığı ülkelerde büyük toplum sağlığı sorunlarına yol açan, cepten ödemeler ve başka birçok nedenle sağlıkta eşitsizlikleri artıracak bu uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz.

Bütün yurttaşlarımıza duyuruyoruz:

1 Kasım 2010 günü ve sonrasında sağlıkta oluşacak kaos ortamı, sağlık hizmetlerinde meydana gelecek aksamalar ve yaşanacak bütün olumsuzlukların sorumlusu İstanbul’da gerekli altyapı ve uygun koşullar hazırlanmadan, bütün uyarılara ragmen aile hekimliği uygulamasını başlatmakta ısrar eden Sağlık Bakanlığı’dır.”

kaynak:saglıkda gündem
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER