Bu kadar uzun tatil olur mu? Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması tartışılıyor... Çok mu tatil yapıyoruz?

Bu kadar uzun tatil olur mu? Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması tartışılıyor... Çok mu tatil yapıyoruz?

Bu kadar uzun tatil olur mu? Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması tartışılıyor... Çok mu tatil yapıyoruz?
Bu kadar uzun tatil olur mu? Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması tartışılıyor... Çok mu tatil yapıyoruz?

2010 yılında 117 gün tatil yaparken 248 gün çalışmış olacağız! Yeni yıl tatilinden saymaya başlarsak, sırasıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda birer gün, Ramazan Bayramı’nda 4, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda 1.5 gün resmi tatil yapıldı. Yılın son tatili ise bir hayli uzun, tam 9 gün...

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağını açıkladı. Çoluk çocuk, izin yapma lüksü olan kamu personeli ve bazı özel şirket çalışanları ile ulaştırma ve turizm sektörünü sevindiren bu karar aslında pek de sürpriz olmadı. Her yıl arada kalan günlerin de birleştirilerek tatilin uzaması deneyimini yaşayan bir millet olarak aylar öncesinden rezervasyonlarımızı yaptırmıştık... Tatili kim sevmez, kim birkaç gün işe güce ara verip dinlenmek istemez? Ancak durumun bir de ülkenin üretimine, öğrencilerin motivasyonuna olan etkisine bakmak lazım... “Bu kadar uzun tatil olur mu?”, “Çok mu tatil yapıyoruz?” sorularını farklı isimlere yönelttik.. İşte yanıtları..

‘Bu kadar çok tatil üretimi düşürüyor, derslerden koparıyor’

Memur-Sen Genel Başkanı AHMET GÜNDOĞDU:

BAŞKA ülkelerle kıyasladığımızda tatili bol bir ülke olarak öne çıkıyoruz. Kar tatili, kış tatili, nezle tatili, grip tatili, bir de milli ve dini bayramlar hafta sonunun başına veya sonuna yakın geliyorsa bunların da tatil edilmesi sanki kamuoyunda bu yönde bir algı ve beklentiye giriyor. Böyle bir algı oluşunca hükümetler de “Bu algıya cevap verirsek sağlıklı olur” boyutuna gidiyor. Olayın motivasyon boyutu ve işin aksaması boyutu var. 9 günlük sürenin içerisinde 1 günlük, 1.5 günlük mesai, devlet dairelerinin açık olmasını bıraktığımızda zaten iş üretmede sıkıntı oluşturuyor. Ve orada çalışanlar böyle bir sıkışıklığın içerisinde görevde kalmış oluyor. Bu sürecin tatil edilmesiyle, devlet dairesinde çalışan memurlar işe daha moralli, daha motivasyonlu dönebilir. Bir araştırmayla tatilin artısı mı fazla, eksisi mi fazla bulunmalıdır. Bütün devlet dairelerinden farklı olarak okullarla ilgili bir parantez açmak lazım. Okullarımızda altyapı sorunları, öğretmen tayinleri, öğrencilerin kayıt işlemleri gibi zaten birinci dönemin başından ilk hafta, birinci dönemin sonuna yaklaşılırken son hafta; ikinci dönemin başı, ikinci dönemin sonu; üniversite sınavı ya da liselere hazırlık sınavlarıyla bir hayli boşluk ve dersten uzaklaşma mevcut. Bunların tamamı topyekûn araştırmaya tabi tutulmalı.

Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. ALİ GÜZEL:

‘Uzatılmazsa, millet o gün küfrederek işe gider!’

BİZDEKİ gibi takvim rastlantısı Avrupa’da da birleştiriliyor. Ve çalışanları çok daha fazla motive eder. Zaten pazartesi günü çalışanlar küfrede küfrede işe gider ve iş de yapmazlar. Tatilin hafta sonuyla birleşmesi çalışanları daha çok motive eder, onları işyerine daha çok bağlar. Genel olarak uzun tatillere baktığımızda üretim duruyor, bu da ülke ekonomisi açısından olumsuz etki yapıyor. Gereğinden fazla tatil yaptığımızı sanmıyorum. Bu konu Avrupa’da da uzun yıllar tartışılmış; mesela Almanların, Fransızların çok fazla tatilleri var. Bizim dini geleneklerimizi kimse ortadan kaldıramaz. Ayrıca ülkemizde çalışanların yıllık izin süreleri Avrupa’daki izin sürelerinin neredeyse yarısı. Türkiye’de yıllık alamadığımız yasal izni bu bayramlarla dolduruyoruz aslında. Özel sektör çalışanları açısından bakarsak bir bayram tatilleri var, bir 29 Ekim var, bir de yılbaşı var. Bunların dışında tatil yok. Memurlar açısından baktığımızda belki 30 Ağustos bu günlere eklenebilir. “Türkiye’de uzun süre tatil yapıyoruz” fikrine katılmıyorum.

Eğitim-Sen Genel Başkanı ZÜBEYDE KILIÇ:

‘Eğitimin bölünmesi doğru değil, düzenleme lazım...’

BU bayram tatilini düşündüğümüzde, arada sadece yarım gün olduğu için birleştirildi, bu tatil üzerinden yorum yapmak doğru olmaz. Ama genel olarak baktığımızda bir, yaz tatilleri öğrencilerin motivasyonunu düşürecek uzunlukta. Bu anlamda uzun yaz tatili yerine iklim koşullarını da değerlendirerek ara ara tatiller yapmak daha uygundur. İkincisi, bu tatil için belki yarım gün birleştiriliyor ama çok daha uzun aralıkların birleştirildiğini biliyoruz. Bu da motivasyonu mutlaka ki etkiliyor. Eğitim açısından değerlendirilmesi, çok uzun aralıkların olmayacağı şekilde bir düzenleme yapılması gerekiyor. Genelde fiili tatile dönüşebiliyor. Aileler çocuklarını okula göndermiyor; zaten az sayıda öğrenciyle de ders işlenmiyor. Yarım gün için bunu yapmak doğru değil ama genelde çokça tatilin yapıldığı; bu nedenle de eğitime sıkça ara verilen bir ülkeyiz maalesef...

‘Kamuda kazanç kaybı oluyor ama turizm canlanıyor’

Habertürk Gazetesi Yazarı Ali Tezel:

Tabii ki çalışma anlamında kayıplar olacaktır. Ama bu arada turizm sektöründe canlanmalar yaşanacaktır. Kayıpları ve kazançları birlikte değerlendirmek lazım. İşletmelerde, fabrikalarda ve kamu kurumlarında hizmetler bu 9 gün boyunca olamayacak, fabrikalarda üretim duracak ama turizm ve ulaşım sektöründeki artış bunu telafi edecektir diye düşünüyorum. Bu arada insanların aileleriyle, dostlarıyla çok rahatlıkta görüşebilecek, dinlenebilecek kadar zaman elde etmeleri de önemli. Ben tatilin uzatılmasına olumlu bakıyorum. Motivasyon açısından geri dönüşü de güzel olur. Sonuçta ülkenin kayıplarıyla kazançları birbirine denk oluyor. O nedenle sadece sermaye tarafından bakmak doğru değil, diğer taraftan hem dinlenme, hem çalışanların ve öğrencilerin motivasyonları açısından olumlu katkıları olacaktır diye düşünüyorum.
ht ekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER