KÜLTÜR MİRASIMIZ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA DÖNÜYOR

KÜLTÜR MİRASIMIZ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA DÖNÜYOR

KÜLTÜR MİRASIMIZ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA DÖNÜYOR
KÜLTÜR MİRASIMIZ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA DÖNÜYOR
 
Kültür ve Turizm Bakanı Günay: “Her eser ait olduğu topraklarda sergilenmeli”
 
Bakan Günay, 2004 yılında Sırbistan-Hırvatistan arasındaki Batrovçi Sınır Kapısı'nda ele geçirilen Türkiye'ye ait sikke ve arkeolojik eserleri, Belgrad'da düzenlenen törenle teslim aldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den çeşitli yollarla yurt dışına çıkarılan tarihi zenginliğimizi geri döndürmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
 
Bu kapsamda, Sırbistan-Hırvatistan arasındaki Batrovçi Sınır Kapısı’nda 2004'te ele geçirilen sikke ve arkeolojik eserlerden 1864’ü, Belgrad’da düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teslim edildi. Milli Müze'de gerçekleştirilen törende eserleri Sırbistan Kültür Bakanı Neboyşa Bradiç'ten teslim alan Bakan Günay, 2004 yılından bu yana Sırbistan'da misafir olan tarihi eserlerin vatanına teslim edilmesinin kendileri için çok güzel olduğunu ifade etti.
 
UNESCO sözleşmeleri kapsamında yaptıkları bütün anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'den haksız biçimde çıkmış eserlerin geri döndürülmesi için yoğun çaba gösterdiklerini kaydeden Günay, şöyle devam etti: ''2003 ile 2011 arasında, geride bıraktığımız 8 yıl içinde 3 bine yakın eser ülkemize teslim edildi ve bunun bin 500'den fazlası da benim görev yaptığım bu son döneme rastladı. Bu 1864 eserle benim dönemimde Türkiye'ye gelen eser sayısını ikiye katlamış olacağız.
 
Her eserin ait olduğu topraklarda sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Günay, bu açıdan Sırbistan'ın Kültür ve Dışişleri Bakanlıkları ile müze yöneticilerinin bu kültür saygısını göstermelerinin alkışlanmaya değer bir davranış olduğunu belirtti. Bakan Günay, arkeolojiye meraklı Sırbistan da yaşayan herkesi ören yerlerini görmek için Türkiye'ye davet etti. Sırbistan Kültür Bakanı Bradiç de iki yıl önce Bakan Günay ile Sırbistan ve Türkiye arasında işbirliği anlaşması imzaladıklarını, bunun ardından iki ülke arasında birçok işbirliği faaliyeti olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER