Kentsel Dönüşüm : Fikirtepe’de son durum

Kadıköy Belediyesi 80 metre şartına karşı Sit alanı için Koruma İmar Planı çıkacak

Kentsel Dönüşüm : Fikirtepe’de son durum

Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Fikirtepelilerin isteği üzerine düzenlenen toplantıya katılarak, mahalle sakinlerine uyarıda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın depremle ilgili hazırlamış olduğu kanun tasarısının komisyondan geçtiği haberini verip, benzeri başka hiçbir yerde uygulanmayan planla ilgili vatandaşları uyaran Öztürk, kanunun, depremde tehlikeli gördüğü bölgelere yönelik uygulama yapma yetkisi verdiğini belirterek, “Bir hak verilmiş bu hakkı bir an evvel kullanın. Komşusuna zorluk çıkartanlara sesleniyorum: Yapmayın… Hep beraber batarsınız bu gemide’ diye konuştu.

Diğer taraftan Eğitim Mahallesi sınırları içindeki arkeolojik alan bölge Fikirtepe planından çıkarıldığını açıklayan Başkan Öztürk, sözkonusu bölge için Koruma İmar Planı yapılacağını ve imar haklarının ondan sonra belli olacağını açıkladı.

Başkan Öztürk’ün konuşmasından satır başları:

*Depremi bekleyen bir ülkede öyle 5 yılı 10 yılı beklemeye gerek yok. 5 yılda herkes haklarını kullansın.

*Bu plan Büyükşehir tarafından yapıldı. Ben planı savunuyorum. Kadir Bey’e de teşekkür ettim. ‘Doğru yaptınız’ dedim.

*Ama 80 metre şartı yanlış. Kadıköy yönetimi bu hakkın geri alınmasına taraftar değil.

*Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın depremle ilgili hazırlamış olduğu kanun tasarısı komisyondan geçti. Önemli maddeler var.

*Benim size önerilerim: Bir an evvel anlaşmaya varınız.

*Kim hangi müteahhitle anlaşmak isterse onunla anlaşsın.

*Bir mimarınız olsun, bir avukatınız olsun, sözleşmeyi onlara gösterin. Belediye bakmaz ona.

*Belediyenin müteahhitlere yakın veya uzak izlenimi vermemesi için en başında talimat verdim: Hiçbir çalışanım hiçbir müteahhidi alıp imara götürmeyecek, rehberlik yapmayacak.

Yaklaşık 1 bir önce kabul edilen plana rağmen Fikirtepe ve civarında müteahhitlerle vatandaşların anlaşmaya varamaması üzerine manşetten verdiğimiz “Fikirtepe’de işler yavaş ilerliyor.” başlıklı haber ses getirdi. Fikirtepe halkının yoğun talebi üzerine düzenlenen toplantıya katılan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, net konuştu: “Zorluk çıkartmayın, bir an önce anlaşın.”

Fikirtepe’de bir düğün salonunda düzenlenen ve halkın büyük ilgi gösterdiği toplantıya Başkan Yardımcısı Zekai Dede, İmar Müdürü Erol Özyurt ile katılan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, mahalle muhtarları ve halktan gelen soruları da cevaplandırdı. İmar probleminin geçmişinden itibaren Fikirtepe’deki durumu özetleyerek konuşmasına başlayan Başkan Selami Öztürk, Fikirtepe’ye verilen imarın hiçbir yerde olmadığını, vatandaşların kendi aralarında ve müteahhitlerle anlaşmaya varması durumunda imar planının çok iyi haklar verdiğini söyledi. Başkan Öztürk, “Gelmiş olduğunuz nokta aslına bakarsanız sizin için son derece iyi bir noktadır. Yani çıkan imar durumu biraraya geldiğiniz takdirde çok iyi haklar veriyor. Şimdi 4 emsal olması gereken yerler ve imar hakkı tam verilen yerlere bir kısıtlama getirildi. Nedir? 80 metre yükseklik. Yani 26 kat sınırı getirildi. Temelinde biz buna karşıyız. Çünkü anlaşma olan yerler var” dedi.

5 YIL İMAR HAKKINA DOKUNULMASIN

80 metre şartının şu anda anlaşma yapanları ve anlaşmak üzere olan müteahhitleri büyük ölçüde sıkıntıya soktuğunu söyleyen Başkan Öztürk, toplantıya katılanlara bir öneride bulunarak, “Bu konuda, içinde muhtarların da bulunduğu 3-5 kişilik akil bir komisyonla Büyükşehir’e gidin. Benim elimde yetki yok, ben yardımcı oluyorum. Burada siyaset yapmıyorum. Bu plan Büyükşehir tarafından yapıldı. Ben savunuyorum o planı. Kadir Bey’e de teşekkür ettim. ‘Doğru yaptınız’ dedim. Bunda inkâr edilecek bir olay yok ki. Şimdi de 80 metre şartının yanlış olduğunu söylüyorum. Şundan dolayı: Baştan 80 metreyi getirseydi problem olmayabilirdi. Ama şimdi 80 metreyi getirdin, bu insanlar anlaşma, sözleşme yaptı! Sen bir hak verdin şimdi bu hakkı geri almaya kalkıyorsun. Kadıköy yönetimi bu hakkın geri alınmasına taraftar değil. 5 yıl müddetle hiç kimse bu imar haklarına dokunmamalı. Bu çözülebilir. Benim size önerilerim: Bir an evvel anlaşmaya varınız. Büyükşehirden getirilen 5 yıllık bir süre var. 5 yılda herkes haklarını kullansın. Aslında ona ben biraz taraftarım. Depremi bekleyen bir ülkede öyle 5 yılı 10 yılı beklemeye gerek yok. Herkes bir an evvel anlaşsın” diye net konuştu.



VATANDAŞ SORDU BAŞKAN YANITLADI

Yoğun ilginin olduğu toplantıda vatandaşlar akıllarına takılan konularda Başkan Öztürk’e soru sorma imkânı da buldu. Başkan Öztürk ise elinde yetki olmadığını, siyaset yapmadan yardımcı olmaya özen gösterdiğini belirterek, vatandaşın işini kolaylaştırmak, planın hayata geçmesini sağlamak adına Kadıköy Belediyesi olarak ne gerekiyorsa yaptıklarını söyledi. Fikirtepelilerin bağrına bastığı ve sözleri zaman zaman alkışlarla karşılanan Başkan Öztürk, “Kim hangi müteahhitle anlaşmak isterse onunla anlaşsın. Bir mimarınız olsun, bir avukatınız olsun. Ona gösterin sözleşmeyi doğru mu yaptık, yanlış mı yaptık? diye. Belediye bakmaz ona. 100-200 kişi bir grup olduğunuz zaman güvendiğiniz bir mimar çağırıp, sözleşmeyi kontrol ettirebilirsiniz. Bunlar zor şeyler değil” diye konuştu.

KOMŞUNUZA ZORLUK ÇIKARTMAYIN!

Konuşmasında “çantacılar” olarak tabir edilen konuya da değinen Başkan Öztürk, “Bu konu başladığında belediyede ilk iş olarak şunu yaptım: Hiçbir çalışanım hiçbir müteahhidi alıp imara götürmeyecek, rehberlik yapmayacak. Neden? Çünkü belediye olarak şu müteahhide yakın, şu müteahhide uzak izlenimi vermeyelim diye. Biz böyle hassasiyet gösterirken sizin de müteahhidinizi seçip bir an evvel biraraya gelmeniz, anlaşmanızı yapmanız, yola devam etmeniz gerekir. Bir tek 80 metre probleminiz var. Onun dışında bir şey yok” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın depremle ilgili hazırlamış olduğu kanun tasarısının komisyondan geçtiği haberini de konuşmasında belirten Öztürk, kanun tasarısının önemli maddeler içerdiğini, kanunun, depremde tehlikeli gördüğü bölgelere yönelik uygulama yapma yetkisi verdiğini belirterek, “Bir hak verilmiş bu hakkı bir an evvel kullanın. Komşusuna zorluk çıkartanlara sesleniyorum: Yahu yapmayın! Yapmayın… Hep beraber batarsınız bu gemide. Kalkıp İstanbul’a geldiniz. Birlikte yaşamayı, birlikte birer parça mal sahibi olmayı öğrenin” diye seslendi.

SİT ALANI NE OLACAK?

Bir soru üzerine Eğitim Mahallesi sınırları içerisinde sit alanı olduğu tespit edilen bölgenin Fikirtepe planından çıkarıldığını açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, bölgenin 4/14’lük plana tabi olma şansının olmadığını söyledi. Öztürk, “Size ayrıca Koruma İmar Planı yapılacak. Orada sizin imar haklarınız belli olacak” açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2012, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER