Erol Sayan özel konseri 19 Mart’ta Cem Karaca Kültür Merkezi’nde

Erol Sayan özel konseri 19 Mart’ta Cem Karaca Kültür Merkezi’nde

Erol Sayan özel konseri 19 Mart’ta Cem Karaca Kültür Merkezi’nde
Ömrümüzün baharı birlikte geçsin…
Erol Sayan özel konseri 19 Mart’ta Cem Karaca Kültür Merkezi’nde
İBB Kültür Müdürlüğü, Türk Sanat Müziği’nin yaşayan en büyük bestekârlarından Erol Sayan’a saygı gecesi düzenliyor.  Erol Sayan’ın onur konuğu olarak katılacağı ‘Yaşayan Değerlerimiz Özel Konseri’nde, Sayan’a ait besteler, Türk Sanat Müziği sanatçıları Erdem Özgen, Devran Eren ve Burcu Göktürk tarafından seslendirilecek.

Özel konser, 19 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Ömrünü Türk Sanat Müziği’ne adayan 75 yaşındaki bestekârın, pek çoğu dillerde, gönüllerde dolaşan değişik formlarda 300’ün üzerinde eseri bulunuyor.
Türk Sanat Müziği’ne adanmış bir ömür…

Bestekâr Erol Sayan, 1936 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinde doğdu. 1961 yılında Ankara Radyosu sanatçı sınavını kazandı ve emisyonlara tanburla katılmaya başladı. Dr. Recai Özdil’den almış olduğu armoni bilgisini eserlerine uyguladı ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yaptı. Hocası İsmail Baha Sürelsan’ın evindeki akademik müzik çalışmalarına katıldı. Müziğimizde çok sesliliğin, Türk Müziği’ndeki “niseb-i Şerifeler” yoluyla geliştirilecek teknikle mümkün olabileceğini tespit etti ve geliştirdi.

1954’te başladığı müzik çalışmalarında edindiği bilgileri, 1964 yılına kadar Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki öğrencilere teorik olarak aktardı. 1967’de Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kurdu.
Konserlerin yanı sıra, bilgisayar eşliğinde Türk Müziği’nin perde ve frekans hesaplarına dair bilimsel çalışmalar yaptı. Müziğimizin ses sistemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanların ve makamların anlatımı, usûl şifresi, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hâle getirilmesi çalışmalarına bu yıllarda başladı.

1983-84 eğitim yılında İTÜ Türk Müziği Konservatuvarında repertuvar dersleri vermek üzere göreve başladı. ODTÜ’de de Türk Müziği dersleri verdi.
Değişik formlarda 300’ün üzerinde, TRT repertuvarında ise 156 eseri vardır. Çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği beste yarışmalarında çok sayıda birincilik ödülü aldı. 1985 yılında TRT’nin düzenlediği yarışmada “Ömrümüzün baharı birlikte geçsin” adlı eseri ile birincilik kazanarak ‘Asiavision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi temsil etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER